«Κάποιες από τις σορούς έχουν αναγνωριστεί και οπτικά, γιατί αρχικά μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία, μέχρι να φτάσουν στο Σχιστό, οπότε κάποιοι συγγενείς ενδεχομένως να είχαν και οπτική εικόνα –βεβαίως εκεί που γίνεται. Με πολύ μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε έναν πατέρα να αναγνωρίζει τα παιδιά του, τα οποία δεν ήταν τα δικά του, πόσο μάλλον όταν έχουμε τμήματα ανθρωπίνων σορών, τα οποία συν τοις άλλοις είναι και απανθρακωμένα, οπότε σαφέστατα οπτική αναγνώριση είναι αδύνατον να γίνει από κάποιον οικείο. Υποχρεωτικά από τον νόμο, από τα πρωτόκολλα των αναγνωρίσεων θυμάτων μαζικών καταστροφών, πρέπει να γίνει και η λήψη υλικού για ταυτοποίηση DNA» εξήγησε η κ. Ζαγγελίδου από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.
Για τον χρόνο που απαιτεί η διαδικασία ταυτοποίησης με DNA, διευκρίνισε: «Είναι μία διαδικασία, η οποία κρατάει κάποιες μέρες, αλλά οφείλω να σας πω -γιατί έχουμε ζήσει και ανάλογες περιπτώσεις και από το εξωτερικό- ότι στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται πάρα πολύ γρήγορα […] οι συνάδελφοι εργάζονται αυτές τις ημέρες από τις 5 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ».
«Πρέπει να γίνουν διαδικασίες σωστής αναγνώρισης των σορών για την απόδοσή τους, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι δέουσες διαδικασίες για τον καθορισμό των αιτιών του θανάτου. Ακολουθείται πάντα ένα πρωτόκολλο σε αυτές τις διαδικασίες, εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, εμπλέκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία, εμπλέκονται φορείς της αστυνομίας, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο αντιμετωπίζει τις διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, ταυτοποίησης και απόδοσης, το οποίο ακολουθείται και εμπλουτίζεται κάθε φορά με νεότερα στοιχεία, με νεότερες παραμέτρους […]
Γίνεται η συλλογή των σορών, όπως έγινε στο Σχιστό, οι σοροί μετά μεταφέρονται στο νεκροτομείο των Αθηνών. Υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για να γίνουν οι διαδικασίες των νεκροτομών, γίνεται όλος ο πλήρης έλεγχος, ο μορφολογικός, ο δακτυλοσκοπικός, φωτογραφικός, γίνονται οι διαδικασίες των νεκροτομών, όπου μπορούν να γίνουν, καθώς πολλές φορές υπάρχουν τμήματα ανθρωπίνων σωμάτων , οπότε είναι εκεί τελείως διαφορετική η διαδικασία. Και παράλληλα με όλη αυτή τη διαδικασία τρέχει και μία διαδικασία παροχής πληροφοριών από τους συγγενείς και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς, γιατί ακόμη και αν υπάρχει μακροσκοπική αναγνώριση, οπωσδήποτε θα γίνει επιστημονικά και η αναγνώριση, η ταυτοποίηση της σορού μέσω DNA» ανέφερε η κ. Ζαγγελίδου.
Δήμος Αθηναίων: Προς σφράγιση το κατάστημα στον Βοτανικό που σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικους
«Ευελπιστώ -και από την πληροφόρηση που έχω από τους συναδέλφους- ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μορφολογικής διερεύνησης και θα αποδοθούν οι σοροί, εφόσον βγουν και όλα τα αποτελέσματα του DNA, ώστε να είμαστε 100% σίγουροι ότι η κάθε οικογένεια που θα πάρει τη σορό της θα αντιστοιχεί πραγματικά σε αυτήν», κατέληξε η ίδια.
Οι ιατροδικαστές ζητούν δείγματα DNA και οδοντικές ακτινογραφίες για την ταυτοποίηση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχουν βρεθεί μόνο ανθρώπινα μέλη
Όσο περνούν οι ώρες, τα αυτοκίνητα με το μακάβριο φορτίο πηγαινοέρχονται στο Νεκροτομείο του Σχιστού. Οι σοροί μεταφέρονται σταδιακά στο Γουδή για τη διαδικασία της νεκροτομής που γίνεται από ομάδα ιατροδικαστών και στη συνέχεια επιστρέφουν στο Σχιστό μέχρι να ταυτοποιηθούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ολόκληρα σώματα, αλλά μόνο ανθρώπινα μέλη. «Το σημαντικό είναι σε αυτή την τραγωδία να μη γίνει κανένα λάθος, γι’ αυτό όλες ανεξαιρέτως οι σοροί, ακόμα και αυτές που αναγνωρίζονται, θα ταυτοποιηθούν με τη μέθοδο του DNA», επισημαίνει ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας, προσθέτοντας: «Είναι μια δύσκολη, μαζική καταστροφή που αφορά κυρίως απανθρακώσεις, οπότε η διαδικασία της αναγνώρισης είναι δύσκολη».
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης τονίζει ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν ο Γολγοθάς των συγγενών. «Οι αιτίες θανάτου εντοπίζονται σε απανθρακώσεις και σε πνιγμούς. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία για τις σορούς που έχουμε ως τώρα», τονίζει.
Ακόμα και οι πολύπειροι ιατροδικαστές πάντως λυγίζουν από το μέγεθος της συμφοράς. «Είναι μεγάλος ο αριθμός των νεκρών. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά, τουρίστες… Εχουμε μια μεγάλη αντίφαση, από τη χαρά του καλοκαιριού πήγαμε στη λύπη που ζούμε όλοι μας», λέει ο Ηλίας Μπογιόκας. Λόγω της δυσκολίας στην ταυτοποίηση των σορών η Ιατροδικαστική Υπηρεσία καλεί τους συγγενείς των θυμάτων να προσκομίζουν και οδοντική ακτινογραφία για να εφαρμοστεί η ιατροδικαστική στόματος, όπως είχε συμβεί και με κάποια από τα θύματα του αεροσκάφους της Helios που συνετρίβη στο Γραμματικό τον Αύγουστο του 2005.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]