Σοβαρούς κραδασμούς στη συνεκτικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν προκαλέσει οι μαζικές «καρατομήσεις» στελεχών και μελών τους, ενώ εκτιμάται ότι, εξαιτίας της αποδυνάμωσής τους, δεν αποκλείεται να χρειαστούν για να επανέλθουν στα επίπεδα προ του πραξικοπήματος τρία έως και πέντε χρόνια.
Αυτή είναι η εκτίμηση διπλωματών και στρατιωτικών αναλυτών πρεσβειών μεγάλων δυτικών κρατών στη χώρα μας.
Εως τώρα, πάντως, η Αγκυρα εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική στο Αιγαίο, αφού έχουν μηδενιστεί οι προκλήσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, η ηγεσία Ερντογάν φέρεται να έχει δώσει εντολή να αποφεύγονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου.
Τις εκτιμήσεις τους αυτές οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι φέρονται να στηρίζουν στο γεγονός ότι πάνω από τρεις χιλιάδες στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αποταχθεί.
Μάλιστα, μεταξύ αυτών, είναι σχεδόν 160 ανώτατοι αξιωματικοί, δηλαδή σχεδόν το 40% της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.
Ουσιαστικά, περισσότερο από το ένα τρίτο, από βαθμό ταξιάρχου και πάνω, έχει «καρατομηθεί». Από τις μαζικές εκκαθαρίσεις φαίνεται ότι δεν γλιτώνει και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, όπου ο βοηθός του στρατιωτικού ακολούθου μάλλον αναγκάστηκε σε «παραίτηση», ενώ και τα υπόλοιπα στελέχη και μέλη της στρατιωτικής αποστολής στην πρεσβεία φέρονται να τελούν «υπό προθεσμία».
Αξιο ενδιαφέροντος είναι ότι η ηγεσία Ερντογάν έχει «υπερφαλαγγίσει» το μεγαλύτερο αριθμό των αξιωματικών που κρατούσαν τις σχέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με διεθνείς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το ΝΑΤΟ.
Στα παραπάνω στοιχεία, που χρησιμοποιούν για τις αναλύσεις τους διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι δυτικών πρεσβειών στη χώρα μας, προστίθενται οι σχεδόν 19.000 προσαχθέντες στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, ανώτατοι αξιωματούχοι και πολίτες. Να σημειωθεί ότι από αυτούς πάνω από 11.000 είναι στρατιωτικοί.
Επιπλέον, έχουν φυλακιστεί τουλάχιστον 8.000 από τους προηγούμενους χώρους, ανάμεσα στους οποίους πάνω από 5.000 στρατιωτικοί.
Τέλος, καταζητούνται τριακόσια στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, υψηλόβαθμοι (υποναύαρχοι, αρχιπλοίαρχοι, ταξίαρχος κ.ο.κ.).
Ιδιαίτερα μεγάλη «ζημιά» φαίνεται πως έχουν προκαλέσει οι «προγραφές» στην πολεμική αεροπορία, αφού ο βασικός πυλώνας των πιλότων στα μαχητικά F-16 είτε είναι «στοχοποιημένος» είτε διώκεται.
Να σημειωθεί πως δεν αποκλείονται και νέες, έκτακτες κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις για περαιτέρω αποτάξεις στελεχών.
Κοινή πεποίθηση των αναλυτών είναι ότι ο Ερντογάν, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο ενός νέου πραξικοπήματος, θα επιδιώξει με κάθε τρόπο τον απόλυτο έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων, ακόμα και αν χρειαστεί αρκετό χρόνο για να το πετύχει ή και να πλήξει το αξιόμαχό τους για σημαντικό διάστημα.
Στο μεταξύ, οι «θεσμικές αλλαγές» που προωθεί η ηγεσία Ερντογάν, είναι θεαματικές. Ανάμεσα στα άλλα, δίδεται η αρμοδιότητα στον υπουργό Αμυνας να απολύει στρατιωτικό προσωπικό, ενώ η στρατοχωροφυλακή, η οποία αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» εναντίον των Κούρδων, καθώς και η ακτοφυλακή περνούν πλέον υπό τις εντολές του υπουργείου Εσωτερικών!
Επιπλέον, μπαίνει λουκέτο σε όλες τις ακαδημίες πολέμου, τα στρατιωτικά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και στις σχολές υπαξιωματικών.
Ακόμα, η Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία και τα στρατιωτικά νοσοκομεία περνούν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και οι βιομηχανίες και τα ναυπηγεία, που έως τώρα υπάγονταν στις ένοπλες δυνάμεις, πλέον τίθενται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αμυνας.
Την ίδια στιγμή, δίδεται η δυνατότητα στους αρχηγούς των τριών όπλων να αναφέρονται απευθείας στον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό και να εκδίδουν διαταγές, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως ενημέρωση του ενδιάμεσου κλιμακίου του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ).
Οι προθέσεις Ερντογάν φάνηκαν πεντακάθαρα, όταν για πρώτη φορά συγκάλεσε συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Εκτός αυτού, για πρώτη φορά οι κρίσεις στη στρατοχωροφυλακή και στην ακτοφυλακή έγιναν από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ «κόπηκαν» πάνω από εκατό αξιωματικοί (σχεδόν το ένα τρίτο).
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την άποψη ότι το ΓΕΕΔ και η μυστική υπηρεσία της γείτονος, η ΜΙΤ, πρέπει να υπαχθούν στον ίδιον, ενώ την ίδια στιγμή ισχυροποιεί την αστυνομία.
Εκτός του ότι η αστυνομία θα φέρει πλέον βαρύ οπλισμό, εντέλλεται να συγκεντρώνει και πληροφορίες εντός της τουρκικής επικράτειας. Η ΜΙΤ θα «κοπεί σε κομμάτια», κατά τα αμερικανικά πρότυπα της CIA και του FBI.
Το πρώτο θα αναλάβει τη συγκέντρωση πληροφοριών στο εξωτερικό, ενώ το δεύτερο την αντικατασκοπεία στο εσωτερικό. Τέλος, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αρχηγός του ΓΕΕΔ θα μπορεί να τοποθετηθεί οποιοσδήποτε στρατηγός, ναύαρχος και πτέραρχος, ενώ, έως σήμερα, με μία εξαίρεση, παραδοσιακά τοποθετούνταν ο αρχηγός του στρατού.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής