Πριν καλά καλά εκτονωθεί η ένταση που είχε προκληθεί από τις τοποθετήσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, μεταξύ των άλλων για το μάθημα των Θρησκευτικών, ένα ακόμη επεισόδιο, η εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης την ώρα της Θείας Λειτουργίας, αποδεικνύει πως οι σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση δοκιμάζονται πλέον καθημερινά.
Η μη έγκαιρη και η μη ξεκάθαρη καταδίκη του συγκεκριμένου περιστατικού από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενοχλήσει την πλειοψηφία της Ιεραρχίας. Δυσαρεστημένος εμφανίζεται και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος, παρά τις προσπάθειές του να ξεπεραστούν οι διαφορές με την κυβέρνηση σε σημαντικά εκκλησιαστικά ζητήματα, όπως η διδασκαλία των Θρησκευτικών, δεν βλέπει (τουλάχιστον για την ώρα) καμία ουσιαστική ανταπόκριση. Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί εκτός από κλίμα καχυποψίας, η αίσθηση ότι η Εκκλησία στο σύνολό της αποτελεί στόχο. Μητροπολίτες σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι αυτό οφείλεται (και) στη «χλιαρή» αντίδραση που επέδειξαν μέλη της κυβέρνησης στην ενέργεια των αντιεξουσιαστών.
Με τη στάση αυτή, επισημαίνουν, φοβούνται πως θα ανοίξει οι «ασκός του Αιόλου» και πως φαινόμενα, όπως η έφοδος στον ναό της Θεσσαλονίκης από ομάδα αντιεξουσιαστών θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες ενορίες. Εν τέλει «διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που στοχοποιεί και περιθωριοποιεί την Εκκλησία». Υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα μητροπολιτών που «χρεώνουν» στην κυβέρνηση ότι σε τόσο σοβαρά φαινόμενα, αντί να «καλύψει» την Εκκλησία και τους πιστούς, τελικά τους εκθέτει.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δηλώσεις του (σε τηλεοπτικό σταθμό) ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο οποίος κάλεσε την Πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα, «εάν αυτό συνέβαινε σε τζαμί τι αποτέλεσμα θα είχαμε; Το αντιλαμβάνεται κανείς, και τι συνέπειες θα είχαν αυτοί που θα έκαναν μια τέτοια προσβολή στην ιερότητα ενός χώρου;».
Για τον κ. Μακάριο η «κοινωνία μας θέλει διαπαιδαγώγηση, είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Είμαστε εκτός του περιβάλλοντός μας, της πίστεώς μας, της ορθοδοξίας μας, της πατρίδας μας. Τα έχουμε ισοπεδώσει όλα εν ονόματι του μοντερνισμού ή εν ονόματι της αναρχίας». Και μπορεί το Μαξίμου να αντέδρασε, καταδικάζοντας τα έκτροπα -έστω με… χρονοκαθυστέρηση- μόνο και μόνο για να καταλαγιάσει την ιερή οργή, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στην οποία προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος, αμέσως μετά την έφοδο στον ναό, καυτηρίασε με δηκτικό τρόπο τη στάση μελών της κυβέρνησης. Με μια ιδιαίτερα αυστηρή στις διατυπώσεις ανακοίνωση, επέκρινε την «απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα υπουργούς».
Στο «στόχαστρο» της Ιεράς Συνόδου βρέθηκαν και οι επιστημονικές και ακτιβιστικές ενώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. «Μάλλον δεν σοκάρονται από τις βιαιοπραγίες, όταν στρέφονται κατά της ορθόδοξης χριστιανικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε, τουλάχιστον, να τους αναγνωρίσουμε το προσόν της ειλικρίνειας».
Οσο για τους 26 αντιεξουσιαστές (κρίθηκαν αθώοι) που «νόμισαν ότι βεβηλώνοντας την κυριακάτικη προσευχή έδωσαν κτύπημα στην εξουσία» οι συνοδικοί ιεράρχες αναφέρουν πως «αφού ουδείς πέτυχε να τους εμπνεύσει σεβασμό για οτιδήποτε στη ζωή τους, μόνο τη λύπη μας διατυπώνουμε, λέγοντάς τους: Είστε η αποτυχία μας. Η αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας». Πάντως, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα επιθέσεων σε ναούς από άτομα που κινούνται στον αντιεξουσιαστικό χώρο και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει έντονα την ηγεσία της Εκκλησίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την έφοδο στον ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά στη Θεσσαλονίκη, την επίθεση με γκαζάκια σε εκκλησία στην Κρήτη και την αναγραφή συνθημάτων στο εκκλησάκι στο Αλσος στη Νέα Φιλαδέλφεια, αντιεξουσιαστές έβαλαν «στο μάτι» τους ναούς Αγίου Βασιλείου στα Εξάρχεια και Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας.
Για το περιστατικό στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο Μητροπολίτης Ανθιμος είχε δηλώσει: «Η Εκκλησία είναι στόχος και μερικοί θα προσπαθούν να γκρεμίζουν εις το όνομα του διαβόλου. Προσευχόμαστε ακόμη και για τους εχθρούς μας».
Εντονα αντέδρασε και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος μέσω του προσωπικού του blog έκανε λόγο για διωγμό εναντίον των χριστιανών. «Τώρα μας καταδιώκουν μέσα στο σπίτι μας. (…). Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της φροντίζουν, και πολύ μάλιστα, για την ασφάλεια και την προστασία των μεταναστών, όχι όμως ημών των μονίμων κατοίκων, συγχρόνως δε και νομίμων πολιτών, του ιστορικού αυτού τόπου. (…). Αδελφοί μου, σηκωθείτε από τον καναπέ της ραστώνης! Σκεφτείτε στοχαστικά: Θα τους αφήσουμε να διαλύσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία μας; Θα τους αφήσουμε να πολεμάνε την πίστη μας». Ο ίδιος στην επιστολή του συμπαράστασης προς τον κ. Ανθιμο είχε καταφερθεί εναντίον του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη «ο οποίος έχει κηρύξει τον πόλεμον κατά του μαθήματος των Θρησκευτικών, κατά του εκκλησιασμού των μαθητών, κατά της πρωινής προσευχής εις τα δημόσια σχολεία, έχει απαγορεύσει την παρουσίαν ημών των κληρικών εις τα δημόσια σχολεία».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής