Τη στιγμή που η πλειονότητα των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι καλή και εκφράζει αισιοδοξία, οι Έλληνες είναι οι πιο δυσαρεστημένοι στην ΕΕ.
Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 28 Μαρτίου προέκυψε πως οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι, ωστόσο θεωρούν πως η κατάσταση παρουσιάζει μια βελτίωση σε ότι αφορά τις προοπτικές του μέλλοντος.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και την προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση, θετικά απάντησε το 35% και το 30% των ερωτηθέντων Ελλήνων, αντίστοιχα, έναντι 71% και 61% συνολικά στην ΕΕ.
Επίσης, το 50% των Ελλήνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρεί πως η κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει και πως τα χειρότερα έρχονται, ποσοστό που αν και μειωμένο κατά εννιά μονάδες σε σχέση με το φθινόπωρο απέχει 11 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι στην ΕΕ σε ότι αφορά τη ζωή τους με το 52% να απαντά θετικά. Το ποσοστό μειώθηκε κατά 6% από το φθινόπωρο του 2017. Θετική θεωρεί την κατάσταση στην Ελλάδα μόλις το 6% και αρνητική το 94%, σε σχέση με την Ευρώπη που τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 47% και 51%.
Επιπλέον, το 98% των ερωτηθέντων θεωρεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κακή, ποσοστό σταθερό σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του φθινοπώρου 2017. Στην ίδια ερώτηση, οι Ευρωπαίοι απάντησαν θετικά κατά 49% (+1% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα) και αρνητικά κατά 47%.
Μόλις το 18% των Ελλήνων θεωρεί πως η ζωή τους θα βελτιωθεί τον ερχόμενο χρόνο, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 30%. Γενικά στη χώρα καθώς και στην οικονομία το 37% και το 42%, αντίστοιχα, των ερωτηθέντων Ελλήνων δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες έναντι 22% και 23% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ωστόσο, και στις δύο ερωτήσεις οι αρνητικές απαντήσεις των Ελλήνων είναι μειωμένες κατά 6% σε σχέση με το φθινόπωρο.
Αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ εξέφρασε το 58% των Ευρωπαίων και το 42% των Ελλήνων, που είναι οι μόνοι -μαζί με τους Βρετανούς- με μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών απαντήσεων (53%) αν και μειωμένων κατά επτά μονάδες σε σχέση με το φθινόπωρο. Η στήριξη για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση παραμένει, ωστόσο, μεγάλη στην Ελλάδα, καθώς το 69% των ερωτηθέντων δήλωσαν υπέρ του ευρώ σε σχέση με 61% στην ΕΕ και 74% στην ευρωζώνη.
Σε ό,τι αφορά στην εμπιστοσύνη στην ΕΕ, οι Έλληνες έδωσαν θετικές απαντήσεις κατά 27% (+4% σε σχέση με το φθινόπωρο) και αρνητικές κατά 69%, έναντι 42% και 48%, αντίστοιχα σε ευρωπαϊκό μέσο.
Την κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι την εμπιστεύεται το 12% των Ελλήνων (+1% σε σχέση με το φθινόπωρο) έναντι 34% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ τα πολιτικά κόμματα μόλις το 4%, έναντι 19% στην ΕΕ.
Στα μέσα ενημέρωσης έχει εμπιστοσύνη το 22% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα (+7% σε σχέση με το φθινόπωρο), έναντι 40% στην ΕΕ.
Αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματά τους, οι Έλληνες δηλώνουν πως είναι:
Ανεργία 54%
Οικονομική κατάσταση 45%
Μετανάστευση 37%
Δημόσιο χρέος 29%
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημαντικότερο πρόβλημα θεωρείται η μετανάστευση και ο τρόπος που προσεγγίζεται από την ΕΕ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]