Αυτός ήταν ο τελευταίος διάλογος μεταξύ των δύο σμηναγών μέχρι η σιγή ασυρμάτου να συνδυαστεί με την απουσία του 34χρονου σμηναγού από το ορατό πεδίο του χειριστή του δεύτερου μαχητικού αεροσκάφους. Το Μιράζ 2000 μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου καταλήγει στη θάλασσα..
Στις 2 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σήμερα η κηδεία του αδικοχαμένου πιλότου στον τόπο καταγωγής του στο Μορφωβούνι Καρδίτσας. Λίγο μετά τη μία προχθές που έγινε γνωστή η είδηση της πτώσης του αεροσκάφους, για δύο οικογένειες ξεκίνησε ο τραγικός γολγοθάς για το ποιος ήταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους. Από τις 1.30 το μεσημέρι, ο πάτερ Ιωάννης κράταγε το χέρι στη σύζυγο του Γιώργου Μπαλταδώρου, ελπίζοντας να μη βρει το κακό το δικό τους σπίτι. Λίγο πριν τις 4 η γειτονιά της Πετρούπολης ακούει τον σπαραγμό της συζύγου, όταν μαθαίνει από τον μοίραρχο της μονάδας του άντρα της ότι τελικά εντοπίστηκε νεκρός.
Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και εχθές αργά τη νύχτα το σπίτι ήταν γεμάτο από συγγενείς, φίλους, γείτονες και συναδέλφους του σμηνάρχου που στήριζαν με τη παρουσία τους το δράμα του βιώνει η ίδια και τα παιδιά τους, ένα αγόρι 11χρονών και ένα κορίτσι 9 ετών. ««Λίγο μετά τη μία, η Μαίρη μού τηλεφώνησε και μού ζήτησε να έρθω επειγόντως στο σπίτι. Οπως μου είπε, είχε μάθει ότι έπεσε ένα μαχητικό. Επί τρεις ώρες, της κρατούσα το χέρι και την παρηγορούσα. Μετά έπεσε στη σιωπή, από το σοκ δεν μιλούσε. Εγώ πάντρεψα τα παιδιά, εγώ τα εξομολογούσα. Δεν μπορώ να πιστέψω τι συνέβη σε μία τόσο ευτυχισμένη και όμορφη οικογένεια. Ηταν πραγματικά ευτυχισμένοι», είπε ο πάτερ.
Νωρίς χθες το πρωί στο σπίτι του άτυχου σμηναγού βρέθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου για να συλλυπηθεί προσωπικά τη χήρα του Γιώργου Μπαλταδώρου. Ο αρχηγός του ΓΕΑ δεν έμεινε πολλή ώρα στο σπίτι του άτυχου σμηναγού. Οταν βγήκε, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, σεβόμενος το πένθος της οικογένειας. «Δεν είναι σωστό. Θα κάνουν δηλώσεις άλλοι», αρκέστηκε να πει μόνο.
Επιστολή που έγραψε ο ίδιος έστειλε στην οικία του σμηνάρχου ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Σε μία περιοχή που κυριαρχεί η μετριότητα, ο σμήναρχος Γιώργος Μπαλταδώρος έκανε τη διαφορά. Είναι πραγματικά ήρωας».
Η Βουλή θα υιοθετήσει τα παιδιά του σμηναγού
Τη δημόσια πρόταση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την «υιοθέτηση» από τη Βουλή των ανήλικων παιδιών του αδικοχαμένου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου υλοποίησε με απόφασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Το πρωί με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης προτείνει να υιοθετήσει η Βουλή τα δύο ανήλικα παιδιά του κυβερνήτη του MIRΑGE 2000-5, σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ως μια έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε πως η Βουλή των Ελλήνων «υιοθετεί» την οικογένεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξή της στην αδόκητη απώλεια του ήρωα φρουρού των εναέριων συνόρων μας. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης ανακοίνωσε ότι θα ακολουθηθεί η Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, του 2010, η οποία προβλέπει την «υιοθεσία» των ανήλικων τέκνων των πεσόντων εν ώρα καθήκοντος.
Η σχετική απόφαση προβλέπει ότι η Βουλή καταβάλλει κάθε χρόνο μέχρι την ενηλικίωσή τους και εάν αυτά σπουδάσουν μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους το ποσό των 10.000 ευρώ για ένα τέκνο, 18.000 ευρώ για δύο τέκνα, 21.000 για τρία τέκνα και 25.000 ευρώ για τέσσερα τέκνα. Αυτό σημαίνει ότι στα δύο τέκνα του πιλότου θα καταβάλλεται 18.000 ευρώ κάθε χρόνο από τη Βουλή για την οικονομική τους στήριξη.
Προσλήψεις 600 ειδικών φρουρών
Στα 1.100 ευρώ η σύνταξη του αδικοχαμένου πιλότου με… κόφτη
Το μοιραίο παιχνίδι της τύχης που στοίχισε τη ζωή στον αξιόμαχο ιπτάμενο της Πολεμικής μας Αεροπορίας Γιώργο Μπαλταδώρο επιφυλάσσει και άλλη μια δυσάρεστη πτυχή για τη σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά που αφήνει πίσω του, και έχει να κάνει με την οικονομική τους επιβίωση.
Η σύνταξη που θα βγει για τον πιλότο του μαχητικού Mirage 2000-5 θα είναι με τον βαθμό του αντιπτεράρχου, όπως είπαν στον «Ε.Τ.» απόστρατοι της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ, σύμφωνα με πηγές του Γενικού Λογιστηρίου, το ποσό αναμένεται να οριστεί εντός της επόμενης εβδομάδας, και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους, θα είναι περίπου στα 1.000 με 1.100 ευρώ.
Η σύνταξη θα υπολογιστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου. Αν δεν υπήρχε ο νόμος αυτός, η σύνταξη αντιπτεράρχου που θα έβγαινε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο θα ξεπερνούσε τα 1.800 ευρώ.
Από τη σύνταξη των 1.100 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου, η γυναίκα του αδικοχαμένου πιλότου θα λάβει το 50% και το άλλο 50% θα μοιραστεί στα δύο ανήλικα παιδιά του.
Η σύζυγος θα λάβει 550 ευρώ μικτά και άλλα 550 ευρώ τα ανήλικα τέκνα. Το καθαρό ποσό μετά την εισφορά ασθενείας και προ φόρου είναι 517 ευρώ για τη σύζυγο και 517 ευρώ για τα τέκνα.
Στις περιπτώσεις αυτές, ωστόσο, υπάρχει εξαίρεση από το ηλικιακό όριο του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι η σύζυγος του πιλότου θα συνεχίσει να λαμβάνει το μερίδιο της σύνταξης ακόμη και αν μετά την πρώτη τριετία δεν έχει κλείσει το 55ο έτος της ηλικίας της (ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θανάτου η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται μόνον για μια τριετία και αν στη λήξη της τριετίας η/ο σύζυγος δεν έχει συμπληρωμένο το 55ο έτος, τότε η σύνταξη χηρείας κόβεται εφ’ όρου ζωής!).
Η διάταξη αυτή διορθώθηκε και δεν εφαρμόζεται σε έκτακτες απώλειες εν ώρα καθήκοντος.
Ομως, βάσει νόμου Κατρούγκαλου, αν η σύζυγος του πιλότου μετά την πρώτη τριετία καταβολής της σύνταξης εργάζεται ή συνταξιοδοτηθεί τότε η μείωση δεν θα είναι 50% αλλά 75% επί της αρχικής σύνταξης! Θα πάρει δηλαδή το 25% των 1.100 ευρώ, ήτοι 275 ευρώ μικτά και 259 ευρώ μετά την εισφορά ασθενείας!
Τα δε ανήλικα τέκνα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν 517 ευρώ και τα δύο μέχρι την ενηλικίωσή τους ή μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας τους εφόσον σπουδάζουν.
Γιάννης Απέργης
Κώστας Κατίκος
Αναστασία Βαμβακά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]