Τώρα πλέον αναγκάζονται να «κόψουν», να αποσύρουν και να σπάσουν τα αλιευτικά τους παίρνοντας τη μικρή αποζημίωση που τους δίνει η Ε.Ε., αφού έτσι κι αλλιώς θεωρούν ότι ο καθημερινός αγώνας τους στη θάλασσα, με ανταγωνιστές τα ανίκητα λαγόψαρα που τρώνε τα πάντα με τα κοφτερά τους δόντια πάνω από τα δίχτυα, παραμένει άνισος.
«Στο επάγγελμα αυτό, στην ευρύτερη Ιεράπετρα, το Μακρύ Γιαλό και το Γούδουρα δεν έχουμε μείνει πια περισσότεροι από 150 ψαράδες. Κάθε μέρα τα ψαροκάικα και οι ψαράδες λιγοστεύουν εξαιτίας της απόγνωσης των καπετάνιων που βγαίνουν για ψάρεμα και επιστρέφουν στο λιμάνι με σκυμμένο το κεφάλι. Δε μπορούν να βγάλουν μεροκάματο επειδή τα λαγόψαρα τούς τρώνε τα αλιεύματα που πιάνουν πάνω από τα δίχτυα και ταυτόχρονα τους καταστρέφουν και τα αλιευτικά εργαλεία», εξηγεί ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων της Ιεράπετρας κ. Λάμπης Τζαράκης.
Πριν 15 χρόνια, οι ψαράδες στην Ιεράπετρα ήταν πολύ περισσότεροι, ενώ έχουν μείνει πλέον καμιά εξηνταριά. Υπήρχαν τουλάχιστον 14 βιντσότρατες που γυρνούσαν στο λιμάνι με 400-500 κιλά ψάρια όταν πήγαιναν για ψάρεμα. Οι ψαράδες τότε έβγαζαν ένα καλό μεροκάματο, μέχρι που πριν μερικά χρόνια ήρθαν και στο νότιο κρητικό πέλαγος οι λαγοκέφαλοι.
Οι «λεσεψιανοί μετανάστες» που πέρασαν στην πιο ζεστή Μεσόγειο θάλασσα από τη διώρυγα του Σουέζ για να κυριαρχήσουν έναντι των άλλων βρώσιμων ψαριών, καθώς εκείνοι δεν έχουν θηρευτές εξαιτίας της τοξικότητας τους.
«Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των λαγόψαρων που πολλαπλασιάζονται με απίστευτους ρυθμούς και οι καθημερινές επιθέσεις που κάνουν πάνω στα δίχτυα που βάζουμε για να πιάσουμε μερικά καλά ψάρια να βγάλουμε το μεροκάματο μας, έχουν κάνει το επάγγελμα μας ασύμφορο και ένας –ένας το εγκαταλείπει ψάχνοντας καλύτερη τύχη στη γεωργία.
Τώρα είναι έτοιμα να «κοπούν» για να εισπράξουν μια μικρή αποζημίωση τρία ακόμη καλά αλιευτικά της Ιεράπετρας.
Το «Σοφία», το «Καπετάν Γιάννης» και το «Άγιος Χαράλαμπος». Πριν από 15 χρόνια όταν αυτά τα αλιευτικά πήγαιναν για ψάρεμα, γύριζαν με εκατοντάδες κιλά μαρίδα, γόπα, μπαρμπούνι, κουτσομούρα και σαβρίδι. Τώρα πια μεροκάματο δε βγαίνει», προσθέτει ο κ. Λάμπης Τζαράκης.
Οι λαγοκέφαλοι έχουν εξαφανίσει από τη θάλασσα της Ιεράπετρας και τα χταπόδια, τα καλαμάρια και τις σουπιές.
«Από το ΕΛΚΕΘΕ έρχεται τακτικά ένας νεαρός ιχθυολόγος και παρακολουθεί τα αλιεύματα της περιοχής μας. Πολλές φορές τον παίρνουμε μαζί μας στο ψάρεμα για να βλέπει με τα μάτια του τι τραβάμε, αντιμετωπίζοντας τους λαγοκέφαλους.
Καιρός: Λιακάδα στην Αττική - Σε ποιες περιοχές έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες;
Φέτος το πρόβλημα είναι εντονότερο από πέρυσι.
Προχτές πήγαμε για ψάρεμα στο Καλό Νερό, λίγο μετά τον Μακρύ Γιαλό. Στις 5.00 τα ξημερώματα καλάραμε δίχτυα 20 χιλιοστών για μπαρμπούνια και τα σηκώσαμε μετά από μία ώρα.
Στην κουβέρτα του σκάφους ανεβάσαμε 200 κομμάτια λαγοκέφαλους που ζύγιζαν πάνω από 800 κιλά. Ο καθένας ζύγιζε από 4-6 κιλά, ενώ τα μπαρμπούνια που καταφέραμε να βγάλουμε ήταν μόνο 10 κιλά. Πάνω από τα δίχτυα οι λαγοκέφαλοι μας είχαν κατασπαράξει άλλα 20 κιλά μπαρμπούνια. Δηλαδή μας είχαν πάρει τη μπουκιά από το στόμα και μας είχαν κομματιάσει 2.000 οργιές δίχτυα.
Μας ανάγκασαν 3 ολόκληρες μέρες να ράβουμε 5 άτομα, για να καταφέρουμε να τα μπαλώσουμε και να ξαναπάμε για δουλειά», περιγράφει την τελευταία του περιπέτεια με πρωταγωνιστές τα λαγόψαρα, ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Ιεράπετρας κ. Λάμπης Τζαράκης.
Όταν κομματιαστούν μερικές φορές αυτά τα δίχτυα από τα λαγόψαρα και μπαλωθούν άλλες τόσες φορές, αχρηστεύονται και πρέπει να αντικατασταθούν από καινούργια.
«Αν αυτά τα δίχτυα μας τα κομματιάσουν άλλη μια φορά τα λαγόψαρα εμείς θα πρέπει να αγοράσουμε καινούργια. Το κόστος τους για να τα αγοράσουμε και να τα ετοιμάσουμε να πάμε για ψάρεμα ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Από πού θα τα εισπράξουμε αυτά τα χρήματα, όταν αυτά τα ψάρια – εξολοθρευτές δεν μας αφήνουν την ψαριά μας πάνω στα δίχτυα;», ρωτά ο κ. Τζαράκης ζητώντας απαντήσεις από την Πολιτεία η οποία αδιαφορεί και δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία.
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω από την κυβέρνηση στην οποία έχουμε απευθυνθεί με υπομνήματα και παρακλήσεις για να μας επιδοτήσει το ψάρεμα των λαγόψαρων, τα οποία εμείς οι ίδιοι μπορούμε να τα εξολοθρεύσουμε σε μερικούς μόνο μήνες. Για να το κάνουμε όμως αυτό θα πρέπει να έχουμε τα μέσα και το κίνητρο.
Αυτά ζητάμε από την κυβέρνηση», καταλήγει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας κ. Λάμπης Τζαράκης.
Πηγή: neakriti.gr
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]