Μόλις 24 χιλιόμετρα από την πλατεία Ομονοίας, ο επιφανειακός σεισμός με επίκεντρο την περιοχή της Σταμάτας ήταν ασυνήθιστος για τα μέρη αυτά, μιας και δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν ούτε έντονη σεισμική δραστηριότητα ούτε υπάρχουν μεγάλα ρήγματα.
Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το επίκεντρο του σεισμού ήταν και η αιτία που έγινε τόσο αισθητός στην Αθήνα, καθώς και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είχαν συνηθίσει δονήσεις από άλλες περιοχές, όπως π.χ. του Κορινθιακού Κόλπου. Αν και οι σεισμολόγοι είναι όλοι καθησυχαστικοί, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει κι άλλος σεισμός ίδιας ή και μεγαλύτερης έντασης.
Πώς συνδέουν το φαινόμενο του σμήνους των μικροσεισμών της προηγούμενης εβδομάδας με τα 4,4 Ρίχτερ και πού διαφωνούν
Από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και χθες είχαν εκδηλωθεί 15 μετασεισμοί μικρότερης έντασης, γεγονός που από τους επιστήμονες καταγράφεται ως ένδειξη εκτόνωσης του φαινομένου. Ολοι οι σεισμολόγοι συνδέουν το σεισμό της Δευτέρας με το σμήνος σεισμών που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο δίνουν διαφορετική ερμηνεία του χαρακτήρα του φαινομένου.
Σύμφωνα με το διευθυντή ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, το σμήνους των μικροσεισμών της προηγούμενης εβδομάδας τελικά αποδείχτηκε ως προσεισμοί του 4,4 Ρίχτερ. «Η εικόνα για το σμήνος των σεισμών άλλαξε. Σμήνος είναι ίδιοι μικρής έντασης σεισμοί χωρίς κάποιον κύριο μεγαλύτερο. Ο σεισμός της Δευτέρας όμως δεν είναι στην ίδια ένταση των προηγούμενων μικροσεισμών. Αν και δεν είμαστε 100% σίγουροι, όλα δείχνουν ότι είναι ο κύριος σεισμός καθώς η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.
Ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Αγρίνιο - Εικόνα διάλυσης στο ΔΑΚ [βίντεο και εικόνες]
Η περιοχή αυτή δεν έχει χαρτογραφηθεί ακριβώς επειδή στο παρελθόν δεν έχει δώσει ούτε μεγάλη μεγέθη σε σεισμούς ούτε έντονη σεισμική δραστηριότητα. Το ρήγμα που υπάρχει μεταξύ Μαραθώνα – Νέας Μάκρης – Αγίου Στεφάνου είναι μικρό μεγέθους και για αυτό δεν έχει μελετηθεί. Ο σεισμός αυτός αποτελεί χρονική σύμπτωση με άλλους σεισμούς, όπως π.χ. των πρόσφατων στο βόρειο Κορινθιακό Κόλπο», λέει στον Ελεύθερο Τύπο.
Αντίθετη άποψη έχει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας: «Εδώ και αρκετές ημέρες, πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι μαζικοί μικροσεισμοί, ήρθε στην επικαιρότητα ο ορισμός σμήνος σεισμών. Πρόκειται για σειρά σεισμών σε χρόνο, στην ίδια περιοχή και ακολουθούν τον “πρώτο”, όλοι όμως έχουν πάνω – κάτω το ίδιο φυσικό μέγεθος. Την περασμένη Τρίτη, μετά τα μεσάνυχτα, ξεκίνησε η σειρά των σεισμών που σταμάτησε την άλλη μέρα στις περίπου εννέα με δέκα το πρωί. Εκτοτε δεν εκδηλώθηκε κάτι άλλο. Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή και ακολούθησαν περίπου 15 ακόμα μικρότερης έντασης. Είναι η εξέλιξη του ίδιου φαινομένου του σμήνους καθώς το επίκεντρο είναι η ίδια περιοχή. Η ακολουθία εξελίσσεται και μπορεί να αλλάζει χαρακτηριστικά».
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «βλέπουμε ότι αυτή η δόνηση, η οποία ακολουθήθηκε από πολλές δονήσεις μικρότερου μεγέθους, ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια της δραστηριότητας που είχαμε πριν από μια εβδομάδα στην ίδια περιοχή, η οποία ουσιαστικά αντιστοιχεί σε ένα σμήνος σεισμών (…) Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι όλα αυτά τα επίκεντρα, όλη αυτή η δραστηριότητα εντοπίζεται στη βόρεια, βορειοανατολική πλευρά της Πεντέλης προς τον Μαραθώνα, μία δραστηριότητα η οποία οφείλεται σε μικρά ρήγματα, μικρού μεγέθους, τα οποία δραστηριοποιούνται και δίνουν αυτούς τους σεισμούς.
»Η δραστηριότητα θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν έχει εκτονωθεί η διέγερση. Συνεπώς είναι φυσικό να περιμένουμε μικρούς σεισμούς στην περιοχή αντίστοιχου μεγέθους και εκείνο το οποίο εύλογα θα ρωτούσε κάποιος είναι αν υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω ως απάντηση είναι ότι θα έχουμε τους ίδιους σεισμούς πάνω – κάτω, δεν φαίνεται στην περιοχή να υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα, ούτως ώστε να δώσει κάποια μεγάλη σεισμική δραστηριότητα και ούτε φαίνεται ότι έχουμε μετάθεση σε διπλανές περιοχές, έτσι ώστε να έχουμε κάποιον μεγάλο σεισμό, με δεδομένο ότι διπλανές περιοχές μπορούν να δώσουν κάποιον μεγάλο σεισμό».
Αναστασία Βαμβακά
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]