Με συνολικά τέσσερα παιδιά, το νησί διαθέτει μόνο Δημοτικό και παρά τα επίμονα αιτήματα γονέων για τη λειτουργία και Γυμνασίου, η δευτεροβάθμια βαθμίδα δεν λειτούργησε ποτέ τα τελευταία χρόνια. Στις 11 Σεπτεμβρίου, το κουδούνι θα χτυπήσει ξανά για τους δύο μαθητές-αδέρφια που φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου και για πρώτη φορά θα ζήσουν την εμπειρία της σχολικής τάξης στο Γυμνάσιο. Στις δύο προηγούμενες τάξεις τα παιδιά έκαναν μόνο τηλεκπαίδευση και πήγαιναν στο Γυμνάσιο Παλαιοχώρας στην Κρήτη μόνο για να δώσουν εξετάσεις.
«Απ’ όταν τα παιδιά ήταν ήδη στην ΣΤ’ Δημοτικού είχαμε κάνει προσπάθειες να ανοίξει το Γυμνάσιο. Πέφταμε όμως σε τοίχο. Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Παιδείας, έγινε από τρία διαφορετικά κόμματα ερώτηση στη Βουλή, εκφράσαμε σε όλους τους αρμόδιους φορείς ότι η επιθυμία μας ήταν να μείνουμε ως οικογένεια ενωμένη στο νησί. Και ίσως να πείθαμε κι άλλες οικογένειες αν έβλεπαν ότι το αίτημά μας ικανοποιείται, να έμεναν μόνιμα στο νησί», εξηγεί στον «Ε.Τ.» η κ. Εφη Γεωργακά, μητέρα των δύο παιδιών που θα φοιτήσουν φέτος στην πρώτη αυτόνομη τάξη που θα λειτουργήσει στη Γαύδο.
Η ίδια στο παρελθόν έχει προσπαθήσει να κάνει γνωστή την ιστορία της, να επιδιώξει και να πετύχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να φέρει την Πολιτεία προ των ευθυνών της.
«Μας έλεγαν όλοι γύρω μας να πάμε στην Κρήτη, ότι το νησί δεν είναι μέρος να μεγαλώνεις παιδιά. Ο σύζυγος είναι κτηνοτρόφος, δεν μπορούσε να φύγει. Θα αναγκαζόμασταν να χωριστούμε», συνεχίζει, περιγράφοντας παράλληλα την περιπέτειά της για να καταφέρει τα παιδιά της να μείνουν στο νησί.
Κατάφερε ύστερα από πολλή προσπάθεια και ύστερα από μία χαμένη προθεσμία για την ίδρυση Γυμνασίου -καθώς, όπως υποστηρίζει, Δήμος και αρμόδιοι φορείς χάθηκαν κάπου στη μετάφραση- τα παιδιά της να παραμείνουν στο νησί, να μη μετράνε οι απουσίες τους, να διαβάζουν μόνα τους και να πηγαίνουν να δίνουν εξετάσεις απέναντι στην Κρήτη τα καλοκαίρια.
«Ετσι πέρασαν η Α’ και η Β’ Γυμνασίου και τα παιδιά διάβαζαν μόνα τους χωρίς καμία υποστήριξη από την Πολιτεία. Κάποιοι ιδιώτες εκπαιδευτικοί θέλησαν να βοηθήσουν κάνοντάς τους εξ αποστάσεως μαθήματα. Ετσι βγήκαν οι δύο χρονιές του Γυμνασίου», εξηγεί.
Η λειτουργία της πρώτης αυτόνομης τάξης θα της χαρίσει για ένα χρόνο τη διασφάλιση ότι τα παιδιά της θα παρακολουθήσουν κανονικά το σχολείο τους, όπως τα περισσότερα παιδιά στη χώρα.
Η μετάβασή τους στο Λύκειο τον Σεπτέμβριο του 2025 είναι ένα ακόμα μετέωρο βήμα. «Μη με ρωτήσετε τι θα κάνω; Δεν ξέρω!», προλαβαίνει να αποφύγει μία από τις ερωτήσεις.
«Είναι θετικό ότι θα ωφεληθεί μία οικογένεια, όμως η συνολική εικόνα του νησιού απέχει πολύ από το να αποτελεί έναν τόπο που να μπορεί να ζήσει μία οικογένεια, χωρίς να αντιμετωπίζει ελλείψεις», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η δήμαρχος του νησιού κ. Λίλιαν Στεφανάκη.
Δείτε πως θα λειτουργούν Μετρό και Τραμ μέχρι τα Θεοφάνεια - Οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια
ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΟΙ ΑΡΚΙΟΙ
Με καθηγητές και τηλεκπαίδευση
Η ανάγκη δημιουργίας τάξεων που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες απομακρυσμένων περιοχών ήταν ανέκαθεν μεγάλη. Στο παρελθόν, οι λύσεις ποίκιλλαν: οικογένειες που χωρίζονταν μεσοβδόμαδα και αντάμωναν μόνο το Σαββατοκύριακο, καθώς η μητέρα μαζί με τα παιδιά πήγαιναν σε άλλο νησί για να μπορέσουν αυτά να παρακολουθήσουν το σχολείο ή χρήση τηλεκπαίδευσης, πολύ πριν γίνει συνήθης επιλογή στη διάρκεια της πανδημίας.
Πριν από μερικούς μήνες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε τον θεσμό της αυτόνομης τάξης. Πρόκειται πρακτικά για την ίδρυση μίας τάξης που θα ανταποκριθεί στοχευμένα στην τρέχουσα ανάγκη κάθε απομακρυσμένης περιοχής.
Ο σχεδιασμός προβλέπει δύο – τρεις εκπαιδευτικούς σε βασικά μαθήματα, ενώ τα υπόλοιπα θα καλύπτονται μέσω τηλεκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων, για να συμπληρώσουν το ωράριό τους.
Στόχος του νέου θεσμού είναι να μπορέσουν τα παιδιά να παραμείνουν στον τόπο τους, να μπορέσουν να μείνουν μαζί με την οικογένειά τους και να υποστηριχθούν.
Στην περίπτωση της Γαύδου, στο νησί θα διδάξουν τρεις εκπαιδευτικοί, ένας φιλόλογος, ένας μαθηματικός κι ένας καθηγητής Πληροφορικής.
Η αυτόνομη τάξη θα λειτουργήσει για ένα έτος, καθώς τα δύο παιδιά του νησιού του χρόνου θα πάνε Λύκειο, το οποίο δεν ανήκει στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Εφόσον στο νησί δεν έρθουν άλλες οικογένειες, οι επόμενοι μαθητές που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αυτόνομη τάξη θα είναι τα δύο παιδιά που φέτος φοιτούν στη Β’ Δημοτικού στο νησί.
Επόμενος σταθμός για την αυτόνομη τάξη είναι οι Αρκιοί, τον Σεπτέμβριο του 2025.
ΑΠΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ψηφιακό φροντιστήριο
Με τα εγκαίνια του ψηφιακού σχολείου από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πριν από κάποιους μήνες, οι αυτόνομες τάξεις σε απομακρυσμένες περιοχές θα υποστηρίζονται και από το ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα πιλοτικά στις 16 Σεπτεμβρίου και θα αφορά χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα και θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να παρακολουθούν το σύνολο της διδακτέας ύλης σε ηλεκτρονική μορφή. Ηδη είναι διαθέσιμο το υλικό από τα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν αναρτηθεί 2.500 εύληπτα και ψηφιοποιημένα βίντεο για 49 συνολικά μαθήματα από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου.
Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων, όπως γραμμικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο, γερμανικά και γαλλικά.