Την ώρα που οι εισβολές σε πανεπιστημιακούς χώρους και η στοχοποίηση καθηγητών έχουν γίνει κομμάτι των πανεπιστημίων, οι βιαιοπραγίες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εναντίον ενός εθελοντή, ο οποίος μάλιστα είναι ΑμεΑ, και η πολύωρη ομηρία των καθηγητών του ΑΠΘ, οι οποίοι παρέμειναν κλειδωμένοι στο ισόγειο ενός κτιρίου, αποδεικνύουν ότι το αίσθημα της ασφάλειας δεν έχει καμία θέση στην ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο εθελοντής, καλεσμένος της οργάνωσης AIESEC και φοιτητής Αρχιτεκτονικής, Δημήτρης Κοντοπίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ινωσης, μιλάει για πρώτη φορά επώνυμα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για την εφιαλτική εμπειρία του.
Μόνο λόγια
Η ανησυχία για τη συχνότητα και το εύρος της βιαιότητας που αναπτύσσεται στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι διάχυτη. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, καταδικάζει τα φαινόμενα μόνο με… ανακοινώσεις και οι πανεπιστημιακοί εμφανίζονται εγκλωβισμένοι κάνοντας έκκληση για πράξεις, όχι λόγια.
Από εμπόριο ναρκωτικών και λευκής σαρκός μέχρι βίαιες εισβολές σε οποιαδήποτε δραστηριότητα με την οποία είναι αντίθετη μια μειοψηφία φοιτητών, τα κρούσματα ανομίας, παρά τη δημοσιοποίηση που λαμβάνουν, δεν φαίνεται να περιορίζονται.
Οι παρεμβάσεις του υπουργού Παιδείας περί «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος» αλλά και η αντίθεσή του στις πρωτοβουλίες των πρυτανικών Αρχών (σ.σ.: όπως στην περίπτωση του ΑΠΘ) να απευθυνθούν στην Εισαγγελία δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Τα φαινόμενα βίας πληθαίνουν στους πανεπιστημιακούς χώρους, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, τα καταπολεμά με… ανακοινώσεις
Το ήξερε από πριν
«Με περικύκλωσαν 15 άτομα και αφού με χτύπησαν και με απείλησαν με έβγαλαν έξω σηκωτό. Μετά βίας στεκόμουν όρθιος και έπαιρνα βαθιές ανάσες. Με είπαν μέχρι και σεξιστή», είπε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Δημήτρης Κοντοπίδης, το άτομο με αναπηρία που την περασμένη Τετάρτη δέχτηκε επίθεση και απειλές από αντιεξουσιαστές, που βρέθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να ακυρώσουν μια εκδήλωση σχετική με την αξία του εθελοντισμού που οργάνωσε μια εταιρία. Η στοχοποίηση του ατόμου με αναπηρία ήταν ολοφάνερη από την πρώτη στιγμή και, όπως εξήγησε ο ίδιος, ενημέρωσε άμεσα τις πρυτανικές Αρχές του ιδρύματος, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις.
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η επιτροπή που συντόνιζε την εκδήλωση τον είχε… ενημερώσει πως θα γίνουν επεισόδια. «Πήγα εκεί γιατί το είχα κανονίσει και δεν σκόπευα να το ακυρώσω, παρόλο που ήξερα ότι μπορεί να γίνουν επεισόδια. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά για να παραστώ στην εκδήλωση είδα ένα παιδί που του είχαν ανοίξει τη μύτη. Κατάλαβα ότι είχαν γίνει επεισόδια», είπε ο 34χρονος.
Οταν μπήκε στην αίθουσα είδε ορισμένα άτομα να μοιράζουν φυλλάδια κατά του εθελοντισμού. «Εκείνη την ώρα δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Πάτησα να κάνω live στο facebook για να καταγραφεί το συμβάν και τότε μου πήραν το κινητό και άρχισαν τις σφαλιάρες. Ενιωσα πως ο καλύτερος τρόπος ήταν να αρχίσω να φωνάζω. Με είπαν ρουφιάνο και σεξιστή, χωρίς να καταλάβω ποτέ το γιατί. Αρχισαν να με ρωτούν ποιος είμαι και τι κάνω εκεί. Δεν ήξεραν καν ότι είμαι ομιλητής. Με τις ίδιες απειλές με πήραν σηκωτό και με πέταξαν έξω», πρόσθεσε.
Σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι «διαμαρτυρόμενοι φοιτητές» για την εκδήλωση της AISEC προχωρούν σε «επεξηγήσεις» σχετικά με τις βιαιοπραγίες εναντίον του νεαρού, σημειώνοντας: «Σε καμία περίπτωση σαφώς δεν αναφέρθηκε από τον ίδιο ή από τα παρευρεθέντα μέλη της οργάνωσης ότι πρόκειται για άτομο ΑμεΑ». Παράλληλα τον κατηγορούν για τη στάση του: «Από τη μεριά μας, είναι ξεκάθαρο ότι αντιπαρατεθήκαμε με ένα αντιδραστικά εχθρικό υποκείμενο που είχε σκοπό να δημιουργήσει πρόβλημα στην παρέμβασή μας».
Οι νταήδες είχαν αναρτήσει πανό «Τη δημοκρατία δεν την προσκυνάς, Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Επιστολή στον πρύτανη
Ο νεαρός, θύμα των φοιτητών, απέστειλε μάλιστα και επιστολή στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Εμμανουήλ Γιακουμάκη: «Από το πρωί είχαν αναρτηθεί τα σχετικά πανό και φέιγ-βολάν που προειδοποιούσαν για άσκηση βίας. Λίγο πριν από την επίθεση σ’ εμένα, είχε προηγηθεί και επίθεση σε άλλους φοιτητές. Η πρυτανεία ήταν ενήμερη για την έκρυθμη κατάσταση», έγραψε στον πρύτανη.
«Δεδομένου: α) του προηγηθέντος περιστατικού, β) της απειλής μου να μην ξαναπατήσω, γ) του γεγονότος κατά του οποίου ότι την επομένη του περιστατικού το πανό που υπήρχε “Στα αφεντικά δεν πρόκειται να κάνουμε τις χάρες, άμα ξαναέρθει η AIESEC θα φύγει με σφαλιάρες” αντικαταστάθηκε με το πανό “Τη δημοκρατία δεν την προσκυνάς, Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”, γ) ότι είμαστε κοινή ομάδα με φοιτητές της σχολής σας σε διαγωνισμό καινοτομίας ΜοΚΕ ΟΠΑ και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξαναέρθω στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ, κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα και, αν ναι, από ποιον πρέπει να πάρω άδεια;», διερωτήθηκε.
Παρουσία καθηγητών
Ο Απόστολος Δοξιάδης, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ανέφερε πως η βία ασκήθηκε και σε άλλους ομιλητές. «Η εκδήλωση τελικά έγινε και η βία ασκήθηκε από κάποιους όχι απλώς κατά του καλεσμένου, συγκεκριμένου ΑμεΑ, αλλά και άλλων ομιλητών στην ίδια εκδήλωση. Αυτό, σημειωτέον, έγινε παρουσία και καθηγητών του ιδρύματός σας, οι οποίοι δεν αντέδρασαν. Η διάθεση άσκησης βίας είχε ήδη εκφρασθεί, προκαταβολικά, στην εκδήλωση μετείχαν και καθηγητές σας, είχε γίνει το τηλεφώνημα από τους οργανωτές στην πρυτανεία και άρα η διοίκηση του πανεπιστημίου είχε κάθε τρόπο να γνωρίζει τον κίνδυνο που εγκυμονούσε η κατάσταση», μας είπε χαρακτηριστικά.
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής