Μία πρώτη δειγματοληψία πάντως έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης.
«Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση. Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης.
Για το αν οι κάτοικοι μπορούν να κολυμπήσουν στην περιοχή, ο κ. Χατζηανέστης επιφυλάσσεται να απαντήσει μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας. «Θα δούμε και εργαστηριακά τα νούμερα, αλλά αν δεν υπάρχει εμφανώς ρύπανση, δηλαδή μαύρες κηλίδες ή ιριδισμός στο νερό, τότε κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πρόβλημα με την κολύμβηση. Πρέπει φυσικά να δούμε και τα ακριβή αποτελέσματα».
Βίντεο-σοκ με τον γεμάτο μαζούτ βυθό της Σαλαμίνας
Μία εβδομάδα και πλέον μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ανοιχτά της Σαλαμίνας, το μαζούτ πλημμυρίζει τις ακτές της Αττικής.
Η πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τις ακτές του Σαρωνικού προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή θυμίζει όπως χαρακτηριστικά λένε οι δήμαρχοι των παράκτιων δήμων «Λερναία Υδρα» καθώς ενώ καθαρίζουν συνεχώς τις ακτές, εκεί που θεωρούν ότι έχουν μαζέψει όλο το μαζούτ, τελικά βράχια, ακτές, μαρίνες ξαναγεμίζουν.
Πέρα από τις εικόνες καταστροφής με την πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια της θάλασσας, τεράστια είναι και η καταστροφή στο βυθό. Το πρώτο τέτοιο βίντεο από την καταστροφή που έχει προκληθεί στο βυθό έδωσε χθες στη δημοσιότητα η οργάνωση «Αρχιπέλαγος». Πρόκειται για εικόνες από το βυθό της Σαλαμίνας όπου το πετρέλαιο φαίνεται να έχει «κολλήσει» στο βυθό, σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια καταστρέφοντας απ’ όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή.
Το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Ναυτιλίας σε έκτακτη ενημέρωσή από τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αντιπλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί 800 τόνοι μαζούτ.
Ο υφυπουργός μάλιστα τόνισε πως «την ευθύνη ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει και όσοι έχουν απαιτήσεις θα στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους».
Μέχρι αυτή την ώρα έχει γίνει γνωστό πως το μαζούτ έχει φτάσει μέχρι το Λαγονήσι. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, συσσωματώματα πετρελαίου είχαν εντοπιστεί και σε παραλίες της Σαρωνίδας. Στο «Μικρό Καβούρι» και «Μεγάλο Καβούρι» εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου.