Ο Κώστας Γαβρόγλου μετά τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις επιχειρεί να θέσει όλο το προσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα υπό συζήτηση αφήνοντας πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά για αλλαγή. Πρώτο «θύμα» οι εξετάσεις εθνικού τύπου του Ιανουαρίου που μέσα σε μόλις δύο μέρες μSynexe;izetasi ετατράπηκαν σε προαιρετικές κι όπως όλα δείχνουν έρχονται κι άλλες αλλαγές.
Παράλληλα ενισχύεται η κόντρα με την αντιπολίτευση. Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να επικρίνει μία ακόμα παλινωδία του υπουργού Παιδείας με την τομεάρχη Νίκη Κεραμέως να σημειώνει: «Η κυβέρνηση, κάθε δεύτερη μέρα, αλλάζει άποψη γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Δυστυχώς, δεν μπορούμε πλέον να την παρακολουθήσουμε. Πόσω μάλλον να συζητήσουμε μαζί της με τη σοβαρότητα που το θέμα και οι περιστάσεις απαιτούν. Το μείζον είναι ότι παίζει με το μέλλον και τις αγωνίες των μαθητών και των οικογενειών τους». Ο κ. Γαβρόγλου φαίνεται ότι έχει όλη την υπομονή να αφήνει αναπάντητα ερωτήματα για το σχέδιο για το νέο Λύκειο, όχι όμως και την κριτική της αντιπολίτευσης. «Θα περίμενα από μια νέα πολιτικό όπως είναι η κ. Κεραμέως να μην υποκύψει στην παλαιοκομματική συνταγή “κάνω δηλώσεις απλώς για να πω ότι κάνω αντιπολίτευση”. Γιατί τέτοια επιμονή να επικεντρώνεται σε πράγματα χιλιοειπωμένα και να αποφεύγει να παρουσιάσει τι ακριβώς λέει η Ν.Δ. για το Λύκειο;».
Σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Παιδείας με τον αρμόδιο τομεάρχη του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα με τον δεύτερο να δηλώνει ότι υπάρχουν συγκλίσεις, όμως παραδέχτηκε ότι έχει και ο ίδιος αρκετές απορίες όσον αφορά το σχέδιο του υπουργείου. Αντίθετα, στη συνάντηση με το ΚΚΕ, το κόμμα τάχθηκε κατά των αλλαγών σημειώνοντας ότι «πλήττουν το μορφωτικό χαρακτήρα του σχολείου και μετατρέπουν το Λύκειο σε φροντιστήριο, δημιουργώντας όχι χτύπημα στην παραπαιδεία αλλά αντίθετα μεγάλωμά της».
Οι διαμαρτυρίες βέβαια δεν περιορίζονται μόνο σε πολιτικό επίπεδο, μιας και οι επιστημονικές ενώσεις των διδακτικών αντικειμένων στο Λύκειο εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες.
Σύμπτυξη μαθημάτων
Η σύμπτυξη των μαθημάτων Χημείας και Βιολογίας σε ένα ενιαίο μάθημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές. Η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων εξέφρασε την αντίθεσή της κάνοντας λόγο για «ένα ατελές προσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων εντείνει τον εξεταστικό χαρακτήρα του Λυκείου και μεροληπτεί εναντίον της Επιστήμης της Βιολογίας (της Χημείας και όχι μόνο)», ζητώντας μάλιστα την απόσυρσή του.
Πάντως ο κ. Γαβρόγλου εμφανίζεται αισιόδοξος για την αποδοχή του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Σε χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε: «Θέλω να είναι σαφές, παρά τις κραυγές που υπάρχουν στο δημόσιο λόγο και τους τίτλους των εφημερίδων υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που συζητάει αυτά τα θέματα κι έχουμε πληροφορίες για συγκλίσεις στη φιλοσοφία μας παρά τις ενστάσεις».
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
eoikonomidi@@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου