Οι δικηγόροι εκφράζουν την αντίθεση τους στην «προκλητική κυβερνητική στάση» και δηλώνει ότι «με αίσθημα ευθύνης θα μάχεται πάντοτε για την Δικαιοσύνη, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις προς υπεράσπιση του κράτους δικαίου και του Συντάγματος».
Παράλληλα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην ανακοίνωσή της αναφορικά με τη θεσμική εκτροπή επισημαίνει:
- Εκτροπή είναι η παραγνώριση και η υπονόμευση της θεσμικής υπόστασης της Δικαιοσύνης.
- Εκτροπή είναι η συλλήβδην καταδίκη των δικαστικών αποφάσεων, όταν είναι μη αρεστές, ή καθ’ υποκειμενική κρίση εσφαλμένες, χωρίς να προβάλλονται συγκεκριμένες νομικές αιτιάσεις.
- Εκτροπή είναι η ευθεία προσβολή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, του ισότιμου και ισόκυρου χαρακτήρα της ως πυλώνα του πολιτεύματος.
- Εκτροπή είναι η απόδοση μομφής σε βάρος λειτουργών της Δικαιοσύνης, που εξαντλείται στη δημόσια διαπόμπευσή τους.
- Εκτροπή είναι η σπίλωση του θεσμού, που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτόν.
- Εκτροπή είναι η καταστρατήγηση της συνταγματικής τάξης.
- Εκτροπή είναι, τέλος, το διαζύγιο από την κοινή λογική και τον ορθό λόγο.
Παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ: Οι δικαστές δεν δέχονται οδηγίες
Πρωτοφανής παρέμβαση από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου που στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας καταδίκασε τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης προειδοποιώντας ότι στρέφονται κατά του Κράτους Δικαίου.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Ο φετινός εορτασμός της 43ης επετείου από την πτώση της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Χώρα μας σκιάζεται δυστυχώς από τις συνεχιζόμενες, άνευ προηγουμένου, επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Από της θέσεως ταύτης ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρχαιότερος Δικαστής της Χώρας και Πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, εκπροσωπώντας το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης, καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν.
Με άκριτες ενέργειες, λοιδωρίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, επιχειρείται, κατά συστηματικό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.
Οι απρόκλητες αυτές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της επιβάλλεται να παύσουν αμέσως για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αυτή αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Δικαιοσύνης. Προς τούτο καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στην θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.
Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, ότι το Σύνταγμά μας καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσεως μιας εκάστης των τριών λειτουργιών της Πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιορίζονται αυστηρά και μόνον στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το ίδιο το Σύνταγμα.
Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου».