Κέντρα Υγείας που κλείνουν το μεσημέρι, νοσοκομεία που κάνουν τις μισές εφημερίες και μεγάλα νησιά χωρίς παιδίατρο. Αυτές είναι οι συνθήκες στη νησιωτική Ελλάδα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ωραιοποιεί, κλείνοντας τα μάτια στις πολλαπλές ελλείψεις.
Κέρκυρα
Καθώς είναι αδύνατον να προλάβουν οι ελάχιστοι διασώστες του ΕΚΑΒ Κέρκυρας δύο ταυτόχρονα περιστατικά, «ο τηλεφωνητής που χειρίζεται τις κλήσεις πρέπει να επιλέξει ποιος θα πεθάνει».
Με αυτή τη γλαφυρή και παράλληλα τραγική περιγραφή ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος, επιχειρεί να περιγράψει την κατάσταση των διακομιδών στο νησί. Οπως λέει, το ΕΚΑΒ είναι ο… μεγάλος ασθενής του νησιού. Κυκλοφορούν ένα, το πολύ δύο, ασθενοφόρα καθώς παρότι υπάρχουν οχήματα δεν υπάρχει το προσωπικό για να καλυφθούν οι βάρδιες. «Ετσι όπως είναι η γεωγραφία του νησιού μας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα ασθενοφόρο είναι απασχολημένο με το να κάνει συνέχεια διακομιδές για προγραμματισμένες αγγειογραφίες και στεφανιογραφίες στα Γιάννενα, δεν καλυπτόμαστε. Και το καλοκαίρι ο κόσμος τριπλασιάζεται», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Στην Κέρκυρα υποστελεχωμένα είναι τόσο τα τρία περιφερειακά ιατρεία όσο και το νοσοκομείο. Οπως λέει ο κ. Νικολούζος, από 36 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου, πλέον φτάνει τα… οκτώ εκατομμύρια ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ελλείψεις για αναλώσιμα και εξοπλισμό.
Αλόνησος
Το μικρό νησί της Αλοννήσου είναι εγκαταλελειμμένο υγειονομικά, παρόλο που είναι ένα νησί με πολύ τουρισμό λόγω της φυσικής του ομορφιάς και λόγω του γεγονότος ότι είναι το πιο ήσυχο και εναλλακτικό των Σποράδων.
Διαθέτει έναν αγροτικό γιατρό που καλείται να εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο. Η απουσία μόνιμου γιατρού για τον οποίο υπάρχει σχετική θέση χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2014. Κάθε εβδομάδα η Υγειονομική Περιφέρεια φροντίζει να στέλνει γιατρό από άλλο Κέντρο Υγείας αρμοδιότητάς της. «Είναι ο γιατρός της εβδομάδας, όπως τον λέω εγώ. Τι να προλάβει να μάθει σε μια εβδομάδα για τους κατοίκους;», λέει η χειρίστρια ακτινολογικού Βαρβάρα Βαμβακίδου. Για κάποιο διάστημα δεν υπήρχε γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο -ούτε αγροτικός- μέχρι να γίνει η αλλαγή από τον προηγούμενο στον τωρινό, και η κ. Βαμβακίδου έκανε την προσευχή της, όπως χαρακτηριστικά λέει, κάθε φορά που άνοιγε η πόρτα. «Καλούν στο ιατρείο άνθρωποι που θέλουν να έρθουν διακοπές -και ξένοι μεταξύ αυτών- και με ρωτούν τι γιατρούς έχουμε. Τι να πω; Οτι εκτός από διοικητική δουλειά εκτελώ και χρέη νοσηλεύτριας; Εμαθα να κάνω ενέσεις και καρδιογραφήματα. Τα κάνω άραγε καλά;», αναρωτιέται η κ. Βαμβακίδου.
Πάρος
Πρόκειται για ένα νησί όπου υπάρχει ασφάλεια για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του, καθώς καλύπτεται υγειονομικά από τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο, εάν δεν ήταν οι ιδιώτες και οι εθελοντές με δικό τους ασθενοφόρο, ακόμη και η Πάρος, ένα νησί κεντρικό, θα ήταν… ξεκρέμαστη.
Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι δεν διαθέτει παιδίατρο είναι απαράδεκτο κατά το δήμαρχο του νησιού Μάρκο Κωβαίο. Οπως λέει, «χρειαζόμαστε παιδίατρο και γενικό γιατρό ή παθολόγο. Το καλοκαίρι ξεπερνάμε τους 100.000 σε πληθυσμό. Ολοι οι κάτοικοι πάνε σε ιδιώτες τα παιδιά τους».
Το αξιοπρόσεκτο, σύμφωνα με το δήμαρχο, είναι ότι παρότι προκηρύσσονται θέσεις, όπως στα περισσότερα νησιά, οι γιατροί δεν πάνε ούτε στην Πάρο. «Να βρει τρόπο το κράτος να αναγκάσει τους γιατρούς. Αυτή είναι η γεωγραφία της Ελλάδας. Είμαστε το δεύτερο λιμάνι σε επισκεψιμότητα μετά τον Πειραιά. Τα πλοία πηγαινοέρχονται σαν… ταξί. Και δεν έχουμε γιατρούς», τονίζει.
Και στο νησί της Πάρου το ΕΚΑΒ αποδεικνύεται ανεπαρκές. Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, οι βάρδιες δεν βγαίνουν, με αποτέλεσμα να συνεπικουρεί η Ομάδα Διάσωσης, εθελοντές δηλαδή, με δικό της ασθενοφόρο.
Μύκονος
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζει η τοπική αυτοδιοίκηση στη Μύκονο προκειμένου να έχει αξιοπρεπή δημόσια υγειονομική περίθαλψη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Οπως εξηγεί ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς, και στη Μύκονο, παρότι είναι επίσης κεντρικό νησί των Κυκλάδων, οι θέσεις ειδικευμένων γιατρών βγαίνουν άγονες. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια ο λόγος φαίνεται πως είναι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές των ενοικίων. «Οταν μιλάμε για 700 ευρώ ενοίκιο, ποιος θα έρθει; Χρειαζόμαστε τρεις με τέσσερις ειδικευμένους. Οσοι γιατροί είναι στο νησί επιχορηγούνται με 4.000 ευρώ ετησίως από πόρους του δήμου. Επιπλέον, ζητήσαμε τρεις διασώστες αποσπασμένους και τους προσφέραμε στέγη και φαγητό δωρεάν, καθώς οι βάρδιες για τα ασθενοφόρα δεν έβγαιναν 24ωρες», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Κουκάς. Επιπλέον, η δημοτική αρχή εκμεταλλεύτηκε ένα νόμο και επιχορήγησε τον περασμένο χρόνο με 90.000 ευρώ το Κέντρο Υγείας, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια σε αναλώσιμα.
Ιθάκη
Το νησί της Ιθάκης, που επιλέχθηκε πρόσφατα συμβολικά για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού, είναι ξεχασμένο από την Πολιτεία. Τα 320 παιδιά του νησιού δεν έχουν παιδίατρο εδώ και 2,5 χρόνια. Παρότι έχει βγει η προκήρυξη για τη θέση παιδιάτρου από το υπουργείο Υγείας, δεν δέχεται κανείς γιατρός να πάει, ενώ στο νησί δεν υπάρχει και κανένας ιδιώτης παιδίατρος. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται συχνά διακομιδές.
«Τουλάχιστον πέντε παιδιά το μήνα διακομίζονται σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα», σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού Διονύση Στανίτσα. Ο δήμος προσφέρει στους γιατρούς διαμερίσματα καθώς και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ωστόσο ούτε αυτό φαίνεται να αποτελεί κίνητρο για τους γιατρούς. «Πρόκειται για ζήτημα που χρήζει συνολικής αντιμετώπισης για τα περισσότερα νησιά της χώρας μας», όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι οι γιατροί θα πρέπει να αμείβονται με τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνεχείς αεροδιακομιδές ασθενών που πραγματοποιούνται από τη νησιωτική χώρα προς την ηπειρωτική κοστίζουν 10.000 ευρώ η καθεμία.
Άνδρος
Η Ράνια Ταουσάνη -η μαία από την Ανδρο, που με την περιγραφή μιας πραγματικής οδύσσειας πάνω από το Αιγαίο, προκειμένου να σωθεί ένα νεογέννητο, συγκλόνισε το πανελλήνιο- λέει στον «Ε.Τ.» πως οι επαγγελματίες Υγείας των νησιών «δουλεύουν με το φιλότιμο». Θα τολμούσε κανείς να πει ότι το Κέντρο Υγείας Ανδρου είναι σχετικά προνομιούχο σε σχέση με άλλα νησιά, αφού διαθέτει ειδικευμένους γιατρούς εκτός από αγροτικούς. Ωστόσο, όπως περιγράφει η κ. Ταουσάνη, «όταν περιβάλλεσαι από θάλασσα, όλα είναι πιθανά». «Εχει τύχει να είμαστε 15 ημέρες αποκλεισμένοι. Να συμπέσει απεργία των πλοίων μαζί με απαγορευτικό λόγω αέρα, που δυσκολεύει και τα ελικόπτερα να πετάξουν», λέει.
Αρκετά συχνά καλείται να διαχειριστεί επείγοντα περιστατικά, όπως το πρόσφατο της 41χρονης γυναίκας που παρουσίασε επιπλοκές στον τοκετό. Παρόλο που σε μόλις 25 λεπτά είχαν φτάσει στη Σύρο και είχε μπει στο χειρουργείο, κινδύνεψαν στη συνέχεια κατά τη μεταφορά του νεογνού στην Αθήνα λόγω βλάβης του ελικοπτέρου. «Μου είπε ο πιλότος ότι αν είχε γίνει ίδιο συμβάν από τη Μήλο, για παράδειγμα, θα βρισκόμασταν στη θάλασσα όλοι. Ημασταν τυχεροί που κοντά μας βρισκόταν η Κέα και προσγειωθήκαμε εκεί», τονίζει η κ. Ταουσάνη.
Σοβαρές ελλείψεις ένα χρόνο μετά τις… φιέστες και τις κορδέλες
Γενικό Νοσοκομείο Θήρας: Ενα από τα μεγαλύτερα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Μια γέννα για την οποία πέρυσι πανηγύριζε μέσω non paper η κυβέρνηση, μια επέμβαση… αιμορροΐδων, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, να φωτογραφίζεται περιχαρής (φωτό κάτω δεξιά) και… ελάχιστοι εργαζόμενοι, που καταθέτουν τελικά αναφορά στην Εισαγγελία Νάξου, περιγράφοντας τους κινδύνους για τους ασθενείς εξαιτίας της έλλειψης βασικών ειδικοτήτων γιατρών…
Μόλις είκοσι γιατροί, με σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, είναι η πραγματικότητα, όπως παρουσιάζεται από τους εργαζομένους στο νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν ένας παθολόγος, ένας παιδίατρος και ένας καρδιολόγος. Ο ένας και μοναδικός παθολόγος βρισκόταν σε άδεια μέσα στον Μάιο, με αποτέλεσμα να αντικαθίσταται από γενικό γιατρό.
Ωστόσο ένας γενικός γιατρός για νοσοκομείο είναι μια δραματική εικόνα, σύμφωνα με τους εργαζομένους.
Επιπλέον, στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί αιμοδοσία και δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος. Επομένως, υπάρχει τεράστια αδυναμία στο να πραγματοποιούνται χειρουργεία. Γίνονται μόνο μικροχειρουργεία και για αυτό από τη Σαντορίνη, ένα χρόνο μετά τις «φιέστες» της κυβέρνησης που έκοψε κορδέλες, εξακολουθούν να γίνονται καθημερινές διακομιδές ασθενών προς την Κρήτη ή την Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής