Στη Βρίσα οι έλεγχοι των τεχνικών κλιµακίων προχωρούν µε αργούς ρυθµούς, λόγω του φόρτου εργασίας, ενώ εκτιµάται ότι στα τέλη της εβδοµάδας θα υπάρχει συνολική εκτίµηση της κατάστασης. Ανεπίσηµα τουλάχιστον το 70% των κτισµάτων είναι ακατοίκητα, ενώ το 10% των κτιρίων κρίθηκαν ακατάλληλα στο Πλωµάρι κι άλλα έξι γειτονικά χωριά. Αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα χωριά που χτυπήθηκαν περισσότερο από το σεισµό, τα κλιµάκια θα επεκταθούν και στην πόλη της Μυτιλήνης, καθώς αρκετοί κάτοικοι ανησυχούν για ρωγµές που παρατήρησαν µετά το σεισµό. Συνολικά µέχρι και χθες προσδιορίστηκαν µη κατοικήσιµα 246 σπίτια και 337 κατοικήσιµα στη νότια Λέσβο.
Κλειστό θα παραµείνει και το Κάστρο της Μυτιλήνης, ενώ χθες πραγµατοποιήθηκε αυτοψία στα κηρυγµένα αρχαιολογικά µνηµεία, για το οποία θα ληφθούν άµεσα µέτρα ασφαλείας. Το υπουργείο Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Αιγαίου αλλά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εξετάζει το ενδεχόµενο να θεσµοθετήσει άλλους όρους για την αντισεισµική προστασία των κτιρίων στις συγκεκριµένες περιοχές. Και αυτό γιατί οι περιοχές αυτές, και κυρίως το χωρίο Βρίσα, έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα «φιλικές» στις καταστροφικές συνέπειες των σεισµών λόγω της έλξης της σεισµικής επιτάχυνσης. Αν και είναι νωρίς ακόµα για συµπεράσµατα, ορισµένες παράµετροι που µπορεί να έπαιξαν ρόλο στις καταστροφές στη Βρίσα, σύµφωνα µε τον καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ Αλέξη Χατζηπέτρο, είναι οι εξής: 1Το χωριό βρίσκεται κτισµένο πολύ κοντά στο ενεργό ρήγµα Πολιχνίτου – Πλωµαρίου.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Πρόκειται για ένα γνωστό ενεργό ρήγµα, το οποίο συνδέεται και µε το γεωθερµικό πεδίο του Πολιχνίτου. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά το ότι δεν δραστηριοποιήθηκε κατά το σεισµό, συνδέεται γεωτεκτονικά µε το υποθαλάσσιο σεισµογενετικό ρήγµα και ενδέχεται να λειτούργησε ως «αγωγός» µεταφοράς της παραµόρφωσης. 2Ενα µεγάλο µέρος του χωριού είναι θεµελιωµένο επάνω σε πετρώµατα που είναι πιο χαλαρά απ’ ό,τι π.χ. το Πλωµάρι που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο.
Γενικά σε σεισµούς παρατηρείται ότι κατασκευές θεµελιωµένες σε χαλαρά υλικά ταλαντώνονται περισσότερο από αυτές που είναι θεµελιωµένες σε συµπαγή, µε αποτέλεσµα να υφίστανται µεγαλύτερη καταπόνηση και εποµένως περισσότερες ζηµιές. Σηµαντικό ρόλο παίζει επίσης και η παρουσία νερού σε αυτά τα υλικά: Οσο περισσότερο είναι το ποσοστό του υπόγειου νερού τόσο µεγαλύτερη η σεισµική ταλάντωση. Τον παράτησαν… Στο µεταξύ, σοκάρουν οι δηλώσεις του τραυµατισµένου άνδρα (συζύγου της 44χρονης που άφησε την τελευταία της πνοή στα συντρίµµια του σπιτιού της) ότι τον παράτησαν µόνο του να πάει στο ΚΑΤ χωρίς καµία βοήθεια. Οπως περιέγραψε (στον ΑΝΤ1), χρειάστηκε µόνος του να αγοράσει το εισιτήριο και να πάρει το πλοίο της γραµµής για την Αθήνα µε σκοπό να κάνει εισαγωγή στο ΚΑΤ καθώς από το σεισµό είχε σοβαρά τραύµατα στη λεκάνη.
«Μου έδωσαν λεφτά όσοι µε επισκέφθηκαν. Τόσο δύσκολο ήταν για το κράτος να µου δώσει ένα εισιτήριο, µια καµπίνα για να πάω; Υπήρχε κάποιος άλλος που να χτυπήθηκε τόσο από το σεισµό; Εχασα τη γυναίκα µου… Χτύπησα. Με άφησαν µόνο µου», είπε.