Αυτή ήταν η πιο έντονη ελληνική ανάμνηση από τον θρυλικό -και άκρως αμφιλεγόμενο- Σαουδάραβα κροίσο, που πέθανε χθες στο νοσοκομείο Σεντ Τόμας του Λονδίνου, σε ηλικία 83 ετών, ύστερα από ένα εγκεφαλικό που τον κρατούσε καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι.
Ο Αντνάν Κασόγκι κυριαρχούσε τόσο στην πολιτική όσο και στην κοσμική ειδησεογραφία των δεκαετιών ’70 και ’80 για τη στρατιά γυναικών που τον συνόδευε (σε αυτό ανταγωνιζόταν επάξια τον Μπερλουσκόνι), τα ακριβά γιοτ και τα χλιδάτα πάρτι που έδινε στο Λονδίνο και στο Μονακό, παρουσία του διεθνούς τζετ σετ. Κάποια στιγμή αναγνωρίστηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο -με περιουσία 4 δισ. δολαρίων- αλλά εξίσου εκκωφαντική υπήρξε η πτώση του.
Ο Κασόγκι αναμίχθηκε επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν στο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας (παράνομες πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Τεχεράνης για να χρηματοδοτηθούν οι δεξιοί αντάρτες που πολεμούσαν το μαρξιστικό καθεστώς των Σαντινίστας στη Νικαράγουα). Φυλακίστηκε στην Ελβετία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ενώ καταδικάστηκε και στις ΗΠΑ για αποδοχή κλεμμένων έργων τέχνης από τη χήρα του δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φερντινάντο Μάρκος, την Ιμέλντα Μάρκος. Μπορεί να έχασε τεράστιο μέρος της περιουσίας του, αλλά συνέχισε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ως το θάνατό του. Οχι πάντως με την ίδια ευκολία, καθώς το 2003 βρέθηκε στο στόχαστρο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς για απάτη με χρηματιστηριακά προϊόντα και το 2011 για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε ελβετικές τράπεζες μέσω ενός Ινδού επιχειρηματία.
Τον καιρό της δόξας του ο Κασόγκι συνοδευόταν από φήμη στα όρια του θρύλου. Μεταξύ 1970 και 1975 θεωρείτο ο κύριος μεσάζων στις πωλήσεις όπλων παγκοσμίως και μόνο από τη Lockheed Martin εισέπραξε 106 εκατ. δολάρια σε προμήθειες.
Ωστόσο, μετά τις δικαστικές περιπέτειες που τον κατέστρεψαν οικονομικά, αναγκάστηκε να πουλήσει ακόμη και το θρυλικό γιοτ «Ναμπίλα», που είχε το όνομα της πρωτότοκης κόρης του και θεωρείτο το μεγαλύτερο στον κόσμο. Επάνω του γυρίστηκε μέρος της ταινίας του Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ». Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το όνομα του… δεύτερου αγοραστή του σκάφους. Δεν ήταν άλλος από το σουλτάνο του Μπρουνέι, ο οποίος το μεταβίβασε στον… Ντόναλντ Τραμπ έναντι 29 εκατ. δολαρίων. Ο γνωστός μας μεγιστάνας και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ το πούλησε με τη σειρά του… κοψοχρονιά στον Αραβα πρίγκιπα Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ για να σώσει το καζίνο του «Ταζ Μαχάλ» από τη χρεοκοπία.
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Είναι γεγονός ότι η ερωτική ζωή του Αντνάν Κασόγκι στα «χρυσά χρόνια» του ’70 και του ’80 απασχολούσε τον Τύπο εξίσου, αν όχι περισσότερο, από τις μεσολαβήσεις του σε πωλήσεις όπλων ανάμεσα σε κυβερνήσεις της Δύσης και της Μέσης Ανατολής.
Ο πρώτος του γάμος ήταν τη δεκαετία του ’60 με την 20χρονη Αγγλίδα Σάντρα Ντέιλι, που ασπάστηκε το Ισλάμ κι έμεινε γνωστή ως Σοράγια Κασόγκι. Με αυτήν απέκτησε τη Ναμπίλα και τέσσερις γιους. Δεύτερη γυναίκα του ήταν η Ιταλίδα Λάουρα Μπιανκολίνι, μετέπειτα κυρία Λάμια Κασόγκι, την οποία γνώρισε σε ηλικία μόλις 17 ετών και απέκτησαν ένα γιο, τον Αλί, το 1980. Τρίτη και τελευταία σύζυγος του μεγιστάνα-πλεϊμπόι υπήρξε η Ιρανή Σαχπάρι Ζανγκανέχ, από την οποία έχει τα δύο τελευταία του παιδιά (οκτώ συνολικά και από τις τρεις συζύγους).
Να σημειωθεί πως ο Αντνάν Κασόγκι ήταν θείος του αδικοχαμένου Ντόντι αλ Φαγέντ, αφού ο τελευταίος σύντροφος της Λαίδης Νταϊάνα ήταν γιος της αδελφής του, Σαμίχα Κασόγκι!
Γεννημένος στη Μέκκα το 1934 από γονείς τουρκικής καταγωγής, ο Αντνάν Κασόγκι ήταν γιος του Μουχάμαντ Κασόγκι, προσωπικού γιατρού του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ. Η μεγαλύτερη αδελφή του παντρεύτηκε τον Αιγύπτιο επιχειρηματία, Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, ενώ η μικρότερη, Σοχεΐρ Κασόγκι, είναι γνωστή συγγραφέας στον αραβικό κόσμο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αλεξάνδρεια και τις ολοκλήρωσε σε αμερικανικά πανεπιστήμια, με κυριότερο το Στάνφορντ.
Τα τελευταία χρόνια ο Αντνάν Κασόγκι περνούσε τον καιρό ανάμεσα σε Ριάντ και Μονακό, έχοντας περιορίσει τις δραστηριότητές του λόγω των σοβαρών καρδιακών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου