Το χρονικό περιθώριο των 15 ημερών για την άμεση εκκένωσή τους, όπως γινόταν λόγος στις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, οι οποίες εκδόθηκαν στις 17 Μαΐου και κατέληγαν «όπως εντέλλεσθε», παρήλθε για ακόμη μία φορά εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης και κατά συνέπεια της ατολμίας στελεχών της Αστυνομίας για την υλοποίηση του σχεδιασμού εκκένωσης. Το ξενοδοχείο στην οδό Αχαρνών 78 βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 22 Απριλίου 2016, με την ιδιοκτήτρια μάλιστα να έχει μηνύσει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα για «παράβαση καθήκοντος». Οι εισαγγελικές παραγγελίες εκκένωσης αφορούσαν, επίσης, κτίριο ιδιώτη στην οδό Ζ. Πηγής 119Α στα Εξάρχεια, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 21 Απριλίου 2016, και το «Παπουτσάδικο» στην οδό Δαβάκη στο Χαϊδάρι, που έχει καταληφθεί από το 2011.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι, με βάση τις επίσημες καταγραφές, 39 κτίρια βρίσκονται υπό κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας και περιφερειακά. Για δύο από αυτές τις καταλήψεις υπάρχουν υποψίες διάπραξης αξιόποινων πράξεων, εκ των οποίων η μία έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία ακόμη και μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς οι αλλοδαποί καταληψίες επιδεικνύουν «σκληρή» συμπεριφορά και στάση απέναντι σε εκείνους που προσεγγίζουν το κτίριο.
Εντονος είναι ο προβληματισμός υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για το θέμα των υπό κατάληψη κτιρίων, για κάποια από τα οποία, παρότι υπάρχουν χρόνιες εισαγγελικές παραγγελίες για την εκκένωσή τους, δεν δίνονται εντολές ενεργειών εξαιτίας της πολιτικής ατολμίας. Δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει μαζική υποβολή μηνύσεων από τους ιδιοκτήτες κτιρίων υπό κατάληψη, ακόμη και προσφυγή τους στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, κάτι που θα φέρει σε δυσάρεστη θέση την πολιτική και αστυνομική ηγεσία.
Επισημαίνεται ότι πολύ πρόσφατα καταγράφηκε ένα ακόμη παράδοξο, μέσω επιστολής διαχειριστών της κατάληψης στο ξενοδοχείο City Plaza, οι οποίοι ουσιαστικά… κατήγγειλαν την ιδιοκτήτρια Αλίκη Παπαχελά ότι δεν «είναι θύμα των μνημονίων αλλά όμηρος της απληστίας της» και επίσης πως «επ’ ουδενί θα πλήτταμε την προσωπική ιδιοκτησία κάποιου, εφόσον του εξασφαλίζει το βιοπορισμό του. Το ζήτημα είναι ότι εσείς είστε πολύ πλούσια. Και ξέρετε, κατά τη γνώμη μας, ο πλούτος δεν είναι μια ουδέτερη ατομική ευτυχής συνθήκη, γιατί αποτελεί προϊόν μεγέθυνσης της φτώχειας πολύ περισσότερων».
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο κτίριο διαβιούν τουλάχιστον 400 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους 170 παιδιά, όπως τόνιζαν οι διαχειριστές του, ωστόσο, παρά την προσφυγή της ιδιοκτήτριας και την παραγγελία του εισαγγελέα για την εκκένωσή του, δεν έχει υπάρξει αστυνομική πρωτοβουλία για την υλοποίησή της, όπως συμβαίνει και σε πολλές από τις πολυάριθμες καταλήψεις κτιρίων στην Αθήνα.
Οι καταληψίες είχαν επιτεθεί στην ιδιοκτήτρια με απειλητικό και ειρωνικό ύφος και τη μέμφονταν επειδή είναι «πλούσια», όπως υποστήριζαν, ενώ εμφανίζονταν να συμμερίζονται την «οδύνη (της) για τον ύψους 81.500 ευρώ λογαριασμό που σας χρεώνει η ΕΥΔΑΠ». Σημειώνεται ότι πολύ πρόσφατα η κ. Παπαχελά άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταστροφών στο κτίριο ιδιοκτησίας της όπως και την πιθανότητα εκμετάλλευσης των προσφύγων που διαμένουν εκεί από τους καταληψίες.
Πριν από μερικούς μήνες, η Ελληνική Αστυνομία με δύο παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσε τις καταλήψεις στην οδό Αλκιβιάδου στην Αθήνα και τη βίλα Ζωγράφου στη Γαρδένια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
pspyropoulos@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου