Η ηγεσία μετά από βέτο των θεσμών έκανε πίσω και προχώρησε σε αλλαγές στο νόμο «Φίλη», που αφορούν την καταγγελία σύμβασης εργασίας σε ιδιωτικό σχολείο και προβλέπουν τον εξοβελισμό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, η ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποφαίνεται για την καταχρηστικότητα ή μη μιας απόλυσης εκπαιδευτικού θα αποτελείται από τρεις πρωτοδίκες. Αν όμως η επιτροπή δεν προχωρήσει σε απόφαση εντός δύο μηνών (60 ημέρες), τότε η απόλυση κρίνεται νόμιμη και μη καταχρηστική.
Αλλαγές υπάρχουν και στη συμμετοχή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Βάσει του νόμου «Φίλη» που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας αποφασίζεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη σε συνεργασία του διευθυντή της σχολικής μονάδας με το σύλλογο διδασκόντων. Βάσει των ρυθμίσεων που κατατέθηκαν προχθές από το υπουργείο Παιδείας, ο σύλλογος διδασκόντων δεν έχει κανένα λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος.
Οι αλλαγές έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από την ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), η οποία αναμένεται σήμερα έπειτα από έκτακτη σύσκεψη να λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις. Οι έντονες επιφυλάξεις που διατυπώνονται για τις ρυθμίσεις αφορούν το πολύ ασφυκτικό χρονικό διάστημα που δίνεται στην ανεξάρτητη επιτροπή (σ.σ.: δεδομένου και του τεράστιου φόρτου των δικαστηρίων) να βγάλει απόφαση, αλλά και το γεγονός ότι μετά το πέρας αυτού του διαστήματος η απόλυση κρίνεται νόμιμη. Η ΟΙΕΛΕ έκανε λόγο για «έκτρωμα Γαβρόγλου» και σωματεία της ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας.
ΕΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου