Οπως ορίζει το πολυνομοσχέδιο που επικυρώνει τη β’ αξιολόγηση, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ απελευθερώνονται, με εξαίρεση την τιμή που προβλέπεται ως νοσοκομειακή, όπως είχε ενημερώσει πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου το υπουργείο Υγείας. Τα ΜΗΣΥΦΑ θα εντάσσονται πλέον σε ξεχωριστό κατάλογο από το δελτίο τιμών των φαρμάκων, ενώ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο, θα τιμολογούνται με βάση τις τρεις χαμηλότερες χώρες ή τις δύο ή τη μία εφόσον βρεθεί τιμή, ενώ ιδρύεται και παρατηρητήριο τιμών ΜΗΣΥΦΑ από τον ΕΟΦ.
Γενόσημα
Τη μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων πρέπει να επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση για να «πιάσει» τους στόχους που έχουν ορίσει οι δανειστές. Πιο συγκεκριμένα, στα φαρμακεία που θα πετυχαίνουν ένα 25% του όγκου των πωλήσεων χορήγησης γενόσημων, οι φαρμακευτικές εταιρίες θα προβαίνουν σε εκπτώσεις.
Στο Μνημόνιο περιλαμβάνεται και η επίμαχη ρύθμιση που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στη φαρμακοβιομηχανία, καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει εμπόδιο στην πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Πρόκειται για τις προϋποθέσεις αποζημίωσης νέων φαρμάκων, οι οποίες είναι: Να αποζημιώνονται τουλάχιστον στα 2/3 των κρατών – μελών της Ε.Ε. όπου κυκλοφορούν, τα κράτη στα οποία κυκλοφορούν δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα και από αυτά τουλάχιστον τα μισά να περιλαμβάνονται στα ειδικώς αναφερόμενα κράτη – μέλη που διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης (Αυστρία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Φινλανδία).
Παράλληλα, προβλέπεται η εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών ανά γεωγραφική περιοχή, ενώ «τσουχτερά» πρόστιμα (από 2.000 έως 5.000 ευρώ) προβλέπονται για τους γιατρούς που υπερβαίνουν τα όρια συνταγογράφησης.
Στα θετικά μέτρα, όπως είχε ανακοινωθεί, προβλέπεται και η απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα για τα πρόσωπα με φορολογητέο εισόδημα έως 1.200 ευρώ.
Μ.-Ν. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου