Με τη συνεργασία των αρμόδιων Αρχών, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών και επιστημόνων, το WWF Ελλάς, με την υποστήριξη της Procter & Gamble, ξεκινά ένα νέο πιλοτικό έργο στη Χίο με στόχο τη διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης και την αύξηση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων απέναντι στις πυρκαγιές και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται επί της ουσίας για ελεγχόμενη καύση αγροτικής ή δασικής βλάστησης από ομάδα ειδικών ή εκπαιδευμένων ομάδων κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και σε καθορισμένη περιοχή.
Πρόληψη
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, «μέχρι σήμερα, η προδιαγεγραμμένη καύση δεν αξιοποιείται με θεσμοθετημένο τρόπο και ευρέως στην Ελλάδα, παρόλο που αν εφαρμοστεί ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες, μπορεί να πετύχει σημαντικούς στόχους πρόληψης (π.χ. μείωση της δασικής καύσιμης ύλης, συντήρηση αντιπυρικών ή στεγασμένων ζωνών). Είναι γνωστό ότι η φωτιά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αποτελεί μέρος της φυσικής διεργασίας των δασικών οικοσυστημάτων και συμβάλλει στην αναγέννησή τους».
Η Χίος, όπως προκύπτει, δεν είναι τυχαία επιλογή, δεδομένου ότι διαθέτει ποικιλία μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων, τα οποία θα επιτρέψουν την εύκολη επέκταση του προγράμματος σε αντίστοιχα οικοσυστήματα στην υπόλοιπη χώρα.
Επιλογή
Η προδιαγεγραμμένη καύση θα υλοποιηθεί αποκλειστικά σε δημόσιες ή δημοτικές δασικές εκτάσεις και δάση που θα επιλεγούν με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές.
Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστεί εκτός αντιπυρικής περιόδου και θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα ασφαλείας κατά την εφαρμογή της (π.χ. παρουσία πυροσβεστικού οχήματος, επιλογή κατάλληλων καιρικών συνθηκών, αποψίλωση βλάστησης σε επιλεγμένες επιφάνειες, τήρηση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου ενεργειών, εκπαίδευση εμπλεκομένων).
Η σκέψη είναι η χρήση του προδιαγεγραμμένου πυρός να εφαρμοστεί σε υφιστάμενες στεγασμένες ζώνες (fuelbreaks) για την αραίωση της επιφανειακής τους βλάστησης.
Συγκεκριμένα, το προδιαγεγραμμένο πυρ θα εφαρμοστεί σε κάποιους δασικούς τύπους βλάστησης. Για παράδειγμα:
– συστάδες τραχείας πεύκης με φρυγανική βλάστηση
– συστάδες τραχείας πεύκης με μακία βλάστηση
– συστάδες τραχείας πεύκης με βελονοτάπητα
– θαμνώδεις περιοχές με φρυγανική βλάστηση
– θαμνώδεις περιοχές με μακία βλάστηση.
Σε δεύτερο χρόνο, θα συλλεχθούν δείγματα νεκρών και ζωντανών κλαδιών, βελονών και φύλλων, ανά μελετούμενο τύπο βλάστησης, προκειμένου να γίνουν μετρήσεις περιεχόμενης υγρασίας, ξηρής βιομάζας και υδατικού δυναμικού.
«Διαχρονικά, οι αγρότες και οι βοσκοί στην Ελλάδα, για να προστατεύσουν τη γη τους από πυρκαγιές, εφάρμοζαν μια παραδοσιακή πρακτική, αυτή του προδιαγεγραμμένου πυρός, δηλαδή έβαζαν μικρές ελεγχόμενες φωτιές για να μειώσουν τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη σε δάση και λιβάδια. Σήμερα, έναν αιώνα μετά, εμείς στο ΥΠΕΝ επαναφέρουμε αυτή την τακτική με επιστημονικές πλέον πρακτικές και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τους τοπικούς φορείς και τους εθελοντές της Χίου. Στόχος μας είναι να μειώσουμε μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο πυρκαγιάς που προέρχεται από καύσιμη ύλη με το μικρότερο δυνατό κόστος, όπως κάνουν οι ΗΠΑ και η Αυστραλία με επιτυχία», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μίνι lockdown σε Καστοριά, Ξάνθη, Δράμα – Παράταση για Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Αργολίδα
- Κορονοϊός: Σοκάρει το αίτημα των αντιεμβολιαστών – Ζητούν μέχρι και εκταφή νεκρών [βίντεο]
- MyHealth app: Ψηφιακά η έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων – Η διαδικασία
- Κορονοϊός: Συγκλονίζει το μήνυμα του Καπραβέλου για την κατάσταση στα νοσοκομεία – Ξεκινούν διά ζώσης τα μαθήματα στα ΑΕΙ
- Αλέξης Τσίπρας: Από το Go Back Madame Μέρκελ στον αποδεκτό συμβιβασμό – Πώς την αποχαιρέτησε
- Κορονοϊός: «Πανδημία των ανεμβολίαστων» – Φόβος για την Βόρεια Ελλάδα
- «Κίνηση βόμβα» από ΔΕΗ: Αύξηση 750 εκατ. του μετοχικού κεφαλαίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr