Η κυρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση για τη Βόρεια Κορέα και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι αυξάνουν τις στρατιωτικές εντάσεις στην Ασία και επιδιώκουν να «στραγγαλίσουν» την απομονωμένη χώρα.
«Είναι ολοφάνερο σε εμάς πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί παλιά υποδείγματα σε σχέση με τα προβλήματα της Κορεατικής Χερσονήσου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η Ζαχάροβα είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδοτούν τις στρατιωτικές εντάσεις, πως οι διεθνείς περιορισμοί δεν βελτίωσαν την κατάσταση ασφαλείας και πως υπάρχουν σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Βόρειας Κορέας ή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (DPRK) όπως είναι η επίσημη ονομασία της.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν καταδείξει σαφώς πως το ενδιαφέρον τους δεν εκτείνεται πέρα από την αποστολή του ‘στραγγαλισμού’ της DPRK με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, και [πως] μια ειρηνική διευθέτηση δεν βρίσκεται καθόλου στην ατζέντα», είπε.
Το ρωσικό βέτο θεωρείται ως ένα σημαντικό σημείο καμπής στο καθεστώς διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, που ιδρύθηκε το 1948 με την υποστήριξη της τότε Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Δημοκρατία της Κορέας υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Βόρεια Κορέα είναι η μοναδική χώρα που έχει πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές τον 21ο αιώνα: το 2006, το 2009, το 2013, δύο φορές το 2016, και το 2017, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η κίνηση της Μόσχας, που επιφέρει πλήγμα στην εφαρμογή μυριάδων κυρώσεων που επέβαλε ο ΟΗΕ μετά την πραγματοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ της πρώτης πυρηνικής δοκιμής της το 2006, υπογραμμίζει το όφελος που έχει αποκομίσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν κινούμενος εγγύτερα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Βολές εναντίον των εμπειρογνώμων του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η Ρωσία υποστήριξε ακόμη πως η εργασία των ειδικών δεν είναι ούτε αντικειμενική ούτε αμερόληπτη, και πως έχει μετατραπεί σε εργαλείο της Δύσης.
«Η Ομάδα των Ειδικών της Επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1718 έχει χάσει όλες τις προδιαγραφές αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, που θα πρέπει να είναι αναπόσπαστα χαρακτηριστικά της εντολής της», είπε η Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως οι ειδικοί «μετατράπηκαν σε υπάκουο εργαλείο των γεωπολιτικών αντιπάλων της DPRK. Δεν έχει νόημα να το κρατήσουμε με αυτή τη μορφή».
Η Ρωσία, είπε η Ζαχάροβα, πρότεινε χωρίς επιτυχία ένα σύστημα κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με «συγκεκριμένη» ημερομηνία λήξης ώστε να μπορούν να επαναξιολογούνται σε μια σταθερή χρονική περίοδο.
«Αυτό το σύστημα, το οποίο επιτρέπει να αντιδράσουμε με ευέλικτο τρόπο στις τρέχουσες τάσεις σε ό,τι αφορά διεθνή ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας, λειτουργεί για την πλειονότητα των καθεστώτων κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε.
Η αποχή της Κίνας
Η Κίνα, η οποία απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία προέβαλε βέτο, δήλωσε από την πλευρά της σήμερα πως αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων “στα τυφλά” σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
«Η τρέχουσα κατάσταση στη Βόρεια Κορέα παραμένει τεταμένη και η επιβολή κυρώσεων στα τυφλά δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα», είπε ο Λι Τζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Μια πολιτική λύση είναι ο μοναδικός [δυνατός] δρόμος», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο το Πεκίνο τήρησε αποχή.
Ειδήσεις σήμερα
Ιαπωνία: Πέμπτος ύποπτος θάνατος σε σκάνδαλο με συμπληρώματα διατροφής
Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος SU-35 συνετρίβη στην Κριμαία [Βίντεο]