Η εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, η οποία έρχεται μετά το κλείσιμο των άλλων οκτώ σημείων διέλευσης, σημαίνει ότι το σύνολο των χερσαίων συνόρων μήκους 830 μιλίων (1.340 χλμ.) μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας θα είναι κλειστό μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου (σε πρώτη φάση). Κατά τη διάρκεια του κλεισίματος, οι αιτούντες άσυλο θα κατευθύνονται σε αεροδρόμια και λιμάνια. Ανακοινώνοντας το κλείσιμο, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Πέτρι Ορπο, είπε: «Αυτή είναι επιχείρηση επιρροής και προπαγάνδας της Ρωσίας και δεν την αποδεχόμαστε».
Η υπουργός Εσωτερικών, Mάρι Ραντάνεν, δήλωσε: «Η Φινλανδία είναι ο στόχος μιας ρωσικής υβριδικής επιχείρησης. Αυτό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας». Ο Ορπο είπε ότι η Φινλανδία είχε συγκεντρώσει επιβεβαιωμένες πληροφορίες που έδειχναν ότι οι ρωσικές παραμεθόριες Αρχές βοηθούσαν αιτούντες άσυλο να φτάσουν στα σύνορα και ότι, παρά το κλείσιμο, περισσότεροι άνθρωποι κατευθύνονταν από όλη τη Ρωσία προς τη Φινλανδία. Πρόκειται για μια οργανωμένη δραστηριότητα, όχι για μια πραγματική έκτακτη ανάγκη.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Νορβηγός γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (μετά τη Σύνοδο των 32 ΥΠΕΞ), είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως ένα άλλο «εργαλείο», για να προσπαθήσει να ασκήσει πίεση στους γείτονές της. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα του πώς η Ρωσία χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά “εργαλεία”, για να ασκήσει πίεση στους γείτονες».
Μέχρι στιγμής αυτόν το μήνα, περισσότεροι από 1.100 αιτούντες άσυλο από χώρες όπως η Σομαλία, η Υεμένη, το Ιράκ και η Συρία έχουν φτάσει στη Φινλανδία από τη Ρωσία, σύμφωνα με Φινλανδή συνοροφύλακα (μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τον συνηθισμένο αριθμό). Προφανώς πολλοί από αυτούς έφτασαν με ποδήλατο πάνω στο χιόνι και τον πάγο(!).
«Την τελευταία ημέρα (πριν κλείσει), 73 άτομα είχαν ταξιδέψει στον απομακρυσμένο συνοριακό σταθμό Raja-Jooseppi», δήλωσε η Φινλανδή συνοροφύλακας. Η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα έρχεται παρά τις ανησυχίες για τη νομιμότητα του κλεισίματος και τον αντίκτυπο στην ευημερία των αιτούντων άσυλο εν μέσω χιονιού και ακραίων καιρικών συνθηκών (με θερμοκρασίες συνεχώς υπό το μηδέν στην περιοχή της Αρκτικής). Πολλοί δεν φτάνουν στα σύνορα επαρκώς εξοπλισμένοι για τέτοιες συνθήκες.
Την περασμένη εβδομάδα η Aνίκα Σάντλουντ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες, δήλωσε ότι το κλείσιμο (όλων) των συνοριακών σημείων διέλευσης θα είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, ο Oρπο είπε πως η νομική συμβουλή επισημαίνει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κλείσιμο των συνόρων ήταν αναλογικό και δικαιολογημένο. Η Ραντάνεν είπε ότι το πλήρες κλείσιμο των ανατολικών συνόρων ήταν απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια.
Ερωτηθείς πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να υποβάλουν αίτηση για άσυλο όταν έκλεισαν τα σύνορα, ο Mάτι Σαράσμα, επικεφαλής του τμήματος συνόρων και ναυτιλίας της φινλανδικής συνοροφυλακής, είπε ότι τους δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για το τι να κάνουν αν οι αιτούντες άσυλο έρθουν στα σύνορα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πώς θα αντιδρούσαν στους ανθρώπους που περιμένουν σε συνθήκες παγετού (η θερμοκρασία ήταν έως και -25 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες εβδομάδες).
Η τεταμένη κατάσταση στα σύνορα αναπτύχθηκε ραγδαία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τη Φινλανδία να κατηγορεί τη Ρωσία ότι οδηγεί αιτούντες άσυλο στα σύνορά της ως πράξη εκδίκησης για τη συνεργασία του Ελσίνκι με τις ΗΠΑ. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες – ιδιαίτερα από τότε που η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο, ενώ παράλληλα ενισχύει εξοπλιστικά την Ουκρανία.
Η συνοροφύλακας είπε ότι άρχισε να παρατηρεί μια αλλαγή προσέγγισης από τις ρωσικές Αρχές στις αρχές Αυγούστου, όταν άρχισαν να προωθούν αριθμό ατόμων που φτάνουν στα σύνορα της Φινλανδίας χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα για να εισέλθουν στη ζώνη Σένγκεν. Ομως τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι αριθμοί έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Η Ε.Ε. πιστεύει ότι τα τελευταία περιστατικά στα σύνορα θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός «υβριδικού πολέμου που διεξάγεται από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί μη στρατιωτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, για να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη» και ότι φέρνει σκόπιμα αιτούντες άσυλο στα σύνορα.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΕΣΘΟΝΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ
Την περασμένη εβδομάδα, σε μια σύνοδο κορυφής Σκανδιναβίας-Βαλτικής στη Στοκχόλμη, η Εσθονία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία οπλίζει τη μετανάστευση στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης εν μέσω αύξησης του αριθμού των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να εισέλθουν στο δικό της έδαφος και στη Φινλανδία. Ο Χάνο Πέβκουρ, υπουργός Αμυνας της Εσθονίας, δήλωσε ότι οι εκατοντάδες άνθρωποι που έφτασαν στα σύνορα των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες ήταν μέρος μιας «ενορχηστρωμένης από το κράτος» επιχείρησης της Μόσχας. Πριν τρεις ημέρες η Πολωνία προχώρησε στην αποστολή δύναμης της FRONTEX στα φινλανδορωσικά σύνορα.
Καμπανάκι από Στόλτενμπεργκ για την Ουκρανία
Αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η χθεσινή προειδοποίηση του Νορβηγού γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να είναι έτοιμη και για άσχημα νέα από το μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην καθολική εισβολή της Ρωσίας (ειδικά στις περιοχές Μαρίνσκα και Αντρίφκα στην επαρχία του Ντονέτσκ). Σε εκτενή συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο γνωστός για την ψυχραιμία του ανώτατος νατοϊκός αξιωματούχος είπε: «Οι πόλεμοι εξελίσσονται σε φάσεις. Πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία και στις καλές και στις κακές στιγμές. Θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι και για άσχημα νέα» (χωρίς όμως να προχωρήσει σε διευκρινίσεις).
Δεδομένου ότι η Ρωσία ενισχύει κατά περίπου 170.000 σε συνολικά 1,3 εκατ. άνδρες τη συμβατική της δύναμη, οι δυτικοί σύμμαχοι (κυρίως οι Ευρωπαίοι) διαβουλεύονται για την παραγωγή και αποστολή πυρομαχικών στο Κίεβο. Με εξαίρεση το μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας, όπου οι Ουκρανοί έχουν ορισμένες σημαντικές επιτυχίες με πυραυλικά πλήγματα κατά ρωσικών ναυτικών και λιμενικών στόχων, οι γραμμές των μετώπων στο Ντονμπάς έχουν μετακινηθεί ελάχιστα τους τελευταίους πέντε μήνες.
«Πρόκειται για σημαντικές νίκες στον νοτιοανατολικό τομέα (Χερσώνα), παρόλο που δεν μπόρεσαν οι Ουκρανοί να προχωρήσουν στα βορειότερα μέτωπα», είπε ο Στόλτενμπεργκ στο γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή πυρομαχικών, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατακερματισμένη κατάσταση της συνολικής αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης.
Πληροφορίες του υπογράφοντα από πολύ στενούς κύκλους του γ.γ./ΝΑΤΟ επισημαίνουν ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ως και άλλες χώρες υπολείπονται σε παραγωγή κρίσιμων πυρομαχικών, που ειδικά σε Ντονέτσκ-Λουγκάνσκ έχουν ανάγκη οι ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις.
Μια ανάλυση των βρετανικών υπηρεσιών στρατιωτικών πληροφοριών σημειώνει: «Μεταξύ 24 Φεβρουαρίου 2022 και Νοεμβρίου 2023, οι επίσημες ρωσικές δυνάμεις (του υπουργείου Αμυνας) είχαν από 180.000 έως 240.000 τραυματίες και σχεδόν 50.000 νεκρούς και οι μισθοφόροι της Ομάδας Wagner είχαν περίπου 40.000 τραυματίες και 20.000 νεκρούς». Η ενημέρωση υπογράμμισε επίσης ότι ακόμη και μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων υπάρχει πιθανότατα χαμηλό επίπεδο κατανόησης αναφορικά με τα συνολικά στοιχεία των θυμάτων, λόγω μιας μακροχρόνιας εδραιωμένης κουλτούρας ανέντιμων εκθέσεων εντός του στρατού και αποφυγής αναφοράς σε αριθμό απωλειών για ευνόητους λόγους παραπληροφόρησης.