Οι συγκεκριμένες πέτρες βρίσκονται στον βυθό ορισμένων ποταμών της Κεντρικής Ευρώπης και φέρουν εγχάρακτες επιγραφές με δυσοίωνα μηνύματα για τις μελλοντικές γενιές.
Μια από αυτές, που βρίσκεται στον ποταμό Έλβα ανάμεσα σε Τσεχία και Γερμανία, ήρθε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων, η πέτρα έγραφε στα γερμανικά: «Wenn du mich siehst, dann weine», δηλαδή: «Αν με δεις, τότε κλάψε». Η πέτρα χρονολογείται στο 1616.
Σε μια μελέτη του 2013, μια ομάδα Τσέχων ερευνητών έγραψε ότι αυτοί οι ογκόλιθοι είναι «σμιλεμένοι με τα χρόνια των κακουχιών ενώ πάνω υπάρχουν και τα αρχικά των συγγραφέων που χάθηκαν στην ιστορία», προσθέτοντας ότι οι «βασικές επιγραφές προειδοποιούν για τις συνέπειες της ξηρασίας».
Αυτά τα «υδρολογικά ορόσημα» εμφανίστηκαν για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της ξηρασίας του 2018. Ωστόσο, η ξηρασία που βιώνει η Ευρώπη φέτος θα μπορούσε να είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών, σύμφωνα με τον Andrea Toreti, ανώτερο ερευνητή στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στις 9 Αυγούστου, ο Toreti δήλωσε ότι κανένα άλλο γεγονός τα τελευταία 500 χρόνια δεν ήταν «παρόμοια με την ξηρασία του 2018. «Ωστόσο αυτή η χρονιά, νομίζω, είναι χειρότερη», είπε.
Σύμφωνα με το euronews, ο κορυφαίος ερευνητής τόνισε πως υπάρχει «πολύ υψηλός κίνδυνος να συνεχιστούν οι συνθήκες ξηρασίας» κατά τους επόμενους τρεις μήνες.
Ιράν: «Περιορισμένη» η πιθανότητα εξεύρεσης λύσης μέσω διπλωματίας για το πυρηνικό πρόγραμμα
Η Ευρώπη…στερεύει – Η χειρότερη ξηρασία των 500 τελευταίων χρόνων
Αντιμέτωποι με δυστοπικές κλιματικές συνθήκες βρίσκονται πια στην καθημερινότητά τους οι περισσότεροι κάτοικοι της Ευρώπης και μεγάλου τμήματος του βορείου ημισφαιρίου, μέσα από ένα κοκτέιλ πυρκαγιών, μείωσης της στάθμης των υδάτων σε λίμνες και ποτάμια, προειδοποιήσεις για σιτοδείες και περιορισμούς στην κατανάλωση νερού.
Αυτό το καλοκαίρι, από την Ουγγαρία έως τη Χαβάη, από τον Ρήνο που στεγνώνει έως τον Ρίο Γκράντε που «παλεύει» να κρατήσει τη ροή του στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, και από την Καζαμπλάνκα του Μαρόκου έως την Καλιφόρνια, οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν δραματικά ζωτικές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η γεωργία και η μεταφορά εμπορευμάτων.
Γαλλία
Σύμφωνα με το Ενιαίο Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ήπειρός μας αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των 500 τελευταίων χρόνων. Ενώ το καλοκαίρι έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, πάνω από 6.600.000 στρέμματα έχουν καεί στα κράτη της Ε.Ε. από τον Ιανουάριο, αριθμός-ρεκόρ γι’ αυτή τη χρονική περίοδο. Ταυτόχρονα, η εικόνα των μεγαλύτερων ποταμών της Γηραιάς Ηπείρου έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία πενταετία – ενδεικτικό το γεγονός ότι μέρος του Λίγηρα στη Γαλλία διασχίζεται πλέον με τα πόδια. Επίσης, στη Γαλλία έχει υποχωρήσει κατά 33 εκατοστά από τις αρχές του καλοκαιριού και η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Ανεσί, η οποία τροφοδοτεί με πόσιμο νερό 150.000 κατοίκους.
Ενόσω στη Γαλλία εξακολουθούν να μαίνονται δασικές πυρκαγιές (οι πιο επιβαρυντικές για την ατμόσφαιρα με άνθρακα από το 2003), στη Νοτιοδυτική Βουργουνδία ο ποταμός Τίλε στέρεψε εντελώς, αποκαλύπτοντας χιλιάδες νεκρά ψάρια στην κοίτη του.
Γερμανία
Ήδη έχουν αναλυθεί εν εκτάσει από γερμανικά και ξένα ΜΜΕ τα προβλήματα με τον Ρήνο, που στερεύει μέρα με την ημέρα, δημιουργώντας ζητήματα στη ναυσιπλοΐα. Ως συνέπεια, η Γερμανία εξετάζει τη μεταφορά υλικών και εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου. Δεδομένου ότι δεν αναμένονται αξιοσημείωτες βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα, η εταιρία logistics εμπορευματοκιβωτίων Contargo ετοιμάζεται να διακόψει τα δρομολόγια στον Άνω και Μέσο Ρήνο, που εξυπηρετούν πόλεις της Δυτικής Γερμανίας και την Ολλανδία.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών, Γιόαχιμ Ρούκβιντ, προειδοποίησε ότι αν δεν βρέξει το συντομότερο, θα μειωθούν κατά 30%-40% οι σοδειές πατάτας και ζαχαρότευτλων, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να εκτοξευθούν. «Αυτή τη στιγμή πολεμάμε σε πολλά μέτωπα. Οι τιμές των λιπασμάτων και της ενέργειας πήγαν 400% και 200% επάνω σε σχέση με πέρυσι», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο (DPA). Το μόνο θετικό είναι ότι η σοδειά των δημητριακών δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό. Ομως, την ίδια στιγμή, επειδή το γρασίδι στη Γερμανία παραμένει ξερό, οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να ταΐζουν τα ζώα με τα αποθέματα ζωοτροφών του χειμώνα!
Ιταλία – Βρετανία
Στην Ιταλία, η ξηρασία έριξε τη στάθμη της βόρειας λίμνης Γκάρντα στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, γεγονός που σόκαρε τους τακτικούς επισκέπτες της περιοχής. «Εως πέρυσι κάναμε τη βόλτα μας στην όχθη, αλλά φέτος βλέπουμε από κάτω βράχια», δήλωσε στο πρακτορείο Associated η τουρίστρια Μπεατρίς Μάζι.
Στη Βρετανία, οι πηγές του εμβληματικού Τάμεση έχουν πρακτικά στερέψει, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει κηρύξει εδώ και λίγες μέρες τα νότια, κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας σε καθεστώς ξηρασίας. Σε πολλές περιοχές έχει απαγορευτεί το πότισμα με λάστιχο και οι πολίτες εξαφανίζουν τα εμφιαλωμένα νερά από τα ράφια. Ήδη η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει κηρύξει τον Ιούλιο ως τον ξηρότερο μήνα στη Βρετανία από το 1935, με μέση βροχόπτωση λιγότερη από μία ίντσα!
Ουγγαρία
Τους πιο ξηρούς μήνες από το 1901 βιώνει και η Ουγγαρία. Σε ιστορικά χαμηλά πλησιάζει η στάθμη του νερού και στον Δούναβη, καθώς από τον Ιανουάριο έως τώρα έχει πέσει 25% λιγότερη βροχή σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν. Τμήματα της λίμνης Βελέντσε στα νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης έχουν στεγνώσει εντελώς, ενώ ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μπαρνάμπας Βίραγκ, προειδοποίησε ότι η μακρά περίοδος ξηρασίας σε συνδυασμό με τις ελλείψεις τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα ανεβάσει περισσότερο τις τιμές τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ουγγαρία.
Η Χαβάη στις φλόγες, πλημμύρες στην Καλιφόρνια
Σε μείζονα απειλή για τον δασικό πλούτο της Χαβάης, δυνητικά και για κατοικημένες περιοχές τις οποίες προς το παρόν δεν απειλεί, εξελίσσεται η πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και πολλές μέρες στο Μεγάλο Νησί του νησιωτικού συμπλέγματος του Ειρηνικού, έχοντας καταστρέψει περισσότερα από 25.000 στρέμματα. Οι ισχυροί άνεμοι και οι συνθήκες ξηρασίας καθιστούν δύσκολη την κατάσβεση της φωτιάς, που ξεκίνησε κοντά σε ένα στρατόπεδο νεοσυλλέκτων πάνω από την πόλη Ουαϊκολόα, ανάμεσα σε δύο ηφαίστεια.
Εφιαλτικές προβλέψεις κάνουν στο μεταξύ οι επιστήμονες για την Καλιφόρνια. Τα μοντέλα τους δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει διπλασιάσει τις πιθανότητες μία καταστροφική πλημμύρα να πνίξει τη μεγαλύτερη Πολιτεία των ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες, προκαλώντας μια νέα Λουιζιάνα ή ακόμη κι ένα φαινόμενο που έχουμε δει μόνο σε ταινίες καταστροφής.
Χαρακτηριστικό των σαρωτικών αλλαγών που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή είναι η πλημμύρα στην άνυδρη και αφιλόξενη Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, όπου μέσα σε τρεις μέρες έπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα 40 χιλιοστά βροχής. Ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα εν μέσω ξηρασίας παρατηρήθηκαν και στη Βρετανία.
Ειδήσεις σήμερα
Stealthing: Η νέα μόδα του σεξ που κρύβει… κινδύνους
50 Cent στη Μύκονο: Για μισή ώρα τραγουδιού με το ζόρι, πήρε 300.000 ευρώ και έφυγε