Δικαστήριο της Ούφα, στην κεντρική Ρωσία, έκρινε τον τραγουδιστή ένοχο για “δημόσια ενέργεια που είχε στόχο τη δυσφήμηση της προσφυγής στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις” και τον καταδίκασε στην καταβολή προστίμου 50.000 ρουβλίων (περίπου 800 ευρώ), ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου των δικαστικών αρχών.
Στις 18 Μαΐου, απευθυνόμενος στο κοινό του στην Ούφα, ο 65χρονος τραγουδιστής επανέλαβε ότι “πατρίδα δεν είναι να φιλάς όλη την ώρα τα οπίσθια του προέδρου”, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκαν διαδικτυακά.
“Τώρα σκοτώνουν ανθρώπους στην Ουκρανία, γιατί; Τα παιδιά μας πεθαίνουν στην Ουκρανία, γιατί;”, είπε απευθυνόμενος στο πλήθος, εκφράζοντας τη λύπη του για “τους νέους της Ουκρανίας και της Ρωσίας που πεθαίνουν (…) εξαιτίας των ναπολεόντειων σχεδίων του Καίσαρά μας”.
Αν και ο Σεφτσούκ καταδικάστηκε στην καταβολή προστίμου, η ρωσική ποινική νομοθεσία προβλέπει για τα αδικήματα αυτού του είδους ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών στην περίπτωση υποτροπής και επιβαρυντικών περιστάσεων.
Ο τραγουδιστής, ο οποίος δεν ήταν σήμερα παρών στη δίκη του εξαιτίας καραντίνας που τηρεί λόγω COVID-19, διαβίβασε γραπτή δήλωση μέσω του δικηγόρου του Αλεξάντρ Περεντρούκ, στην οποία υπογράμμιζε οτι “πάντα ήταν κατά του πολέμου, σε οποιαδήποτε χώρα και οποιαδήποτε εποχή”.
“Όλα τα προβλήματα και όλες οι δυσκολίες πολιτικού χαρακτήρα ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς θα πρέπει να ρυθμίζονται μέσω διπλωματικής οδού”, σημείωνε.
Φωτιά στην Τουρκία: Χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες – 20 θύματα δεν έχουν αναγνωρισθεί
Ο επικεφαλής του ροκ συγκροτήματος DDT και πολύ γνωστός στην πρώην ΕΣΣΔ κατήγγειλε με την πάροδο των ετών την επιρροή του Πούτιν, προκαλώντας τον ακόμη και το 2010 σε συνάντηση που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Ήταν επίσης ένας από τους υποκινητές μεγάλου κινήματος αμφισβήτησης στη Ρωσία το 2011-2012, το οποίο κατεστάλη από το Κρεμλίνο.
Πριν από την εποχή Πούτιν, ο Γιούρι Σεφτσούκ είχε διεξαγάγει εκστρατεία κατά του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας, μεταξύ του 1994 και του 1996.
Άρχισε τη σταδιοδρομία του τα χρόνια του ’80, την τελευταία δεκαετία της ΕΣΣΔ, και έγινε δημοφιλής χάρη στα τραγούδια του κατά του συστήματος σε αυτήν την αυτοκρατορία που είχε διαβρωθεί από κρίσεις. Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991, ο Σεφτσούκ ήταν ήδη μια μορφή της ρωσικής ροκ.
Ειδήσεις σήμερα
Stealthing: Η νέα μόδα του σεξ που κρύβει… κινδύνους
50 Cent στη Μύκονο: Για μισή ώρα τραγουδιού με το ζόρι, πήρε 300.000 ευρώ και έφυγε