Το κτίριο, που λειτούργησε ως το κέντρο επιχειρήσεων για στρατιωτικούς ηγέτες, εγκαταλείφθηκε για δεκαετίες και ο όμιλος Hinduja Group από την Ινδία το απέκτησε για να του δώσει νέα πνοή. Ο αρχιτέκτονας Τζέοφ Χαλ, που ανέλαβε το «λίφτινγκ», το βρήκε σε άθλια κατάσταση. «Μπορούσα να δω τη μεγαλοπρέπεια, τη σημασία του, αλλά ήταν απογοητευτικό και σοκαριστικό αυτό που είχε κάνει η κυβέρνηση στο κτίριο», λέει ο Χαλ, διευθυντής της EPR Architects. Πλέον, αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο «Raffles» στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πολυτελή δωμάτια, στα οποία η διαμονή ξεκινάει από τα 1.300 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Εκτείνεται σε 14 επίπεδα (επτά ορόφους και έξι υπόγεια), συνολικής επιφάνειας 76.000 τετραγωνικών μέτρων. Διαθέτει 120 δωμάτια και σουίτες, μία αίθουσα χορού 600 ατόμων και το πρώτο «σπα» Guerlain του Λονδίνου.
Εξι χρόνια διήρκεσε η ανακαίνιση του παρηκμασμένου μεγάρου, ενώ δαπανήθηκαν περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων, διαθέτει και εννιά εστιατόρια, συμπεριλαμβανομένης μίας τριπλέτας, που επιβλέπεται από τον βραβευμένο με τρία αστέρια «Μισελέν» Αργεντινό σεφ, Μάουρο Κολαγκρέκο. Το ήμισυ του χώρου έχει μετατραπεί σε 85 πολυτελείς κατοικίες, ενώ το τμήμα του ξενοδοχείου αποτελείται από 120 δωμάτια και σουίτες σχεδιασμένα από τον Τιερί Ντεσπόντ.
Το εμβληματικό κτίριο στην καρδιά του Λονδίνου σχεδιάστηκε από τον Βρετανό Ουίλιαμ Γιανγκ και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε τεχνοτροπία μπαρόκ το 1906, ενώ το κόστος ανήλθε στα (σημερινό ισοδύναμο) 210 εκατ. ευρώ. Διαθέτει χαρακτηριστικά της εδουαρδιανής αρχιτεκτονικής (άλλωστε η ιστορία του ξεκινά από το 1898 και την εποχή του βασιλιά Εδουάρδου), όπως ξυλόγλυπτες επενδύσεις τοίχων, χειροποίητα μωσαϊκά, σκαλιστούς τρούλους, επιβλητικούς πολυελαίους και μία μαρμάρινη εσωτερική σκάλα με κόκκινο χαλί και το αυθεντικό λογότυπο του «Old War Office».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Συνδεδεμένο με ιστορίες κατασκόπων
Η ιστορία του κτιρίου συνδέεται τόσο με την πολεμική όσο και την κατασκοπευτική ιστορία της χώρας, καθώς ήταν ένα άκρως απόρρητο κυβερνητικό κτίριο. Η MI5 και η MI6, οι δύο βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ιδρύθηκαν εκεί το 1909. Οι υπάλληλοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν μία διακριτική είσοδο στο Whitehall Court, γνωστή ακόμα ως «Είσοδο Κατασκόπων», και ως εκ τούτου το «OWO» εμφανίζεται σε αρκετές ταινίες του Τζέιμς Μποντ.
Συγκεκριμένα, ο Βρετανός συγγραφέας Ιαν Φλέμινγκ σκέφτηκε την ιδέα για τα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα του Τζέιμς Μποντ ενώ εργαζόταν ως αξιωματικός της βρετανικής ναυτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Οι θαυμαστές του «007» μπορεί να αναγνωρίσουν ορισμένα σημεία του ακινήτου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως τοποθεσία γυρισμάτων σε πιο πρόσφατες ταινίες της σειράς, όπως το «Spectre», καθώς και σε παλαιότερες, όπως το «Octopussy» και το «Licence to Kill».
Ειδήσεις σήμερα
Αίας Μανθόπουλος: Ραγίζει καρδιές το μήνυμα της συντρόφου της
Νετανιάχου: «Θα είναι μακρύς ο πόλεμος» – Εξισώνει τη Χαμάς με τους ΝΑΖΙ