Οι καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης έχουν δεχτεί πλήγμα από την παρατεταμένη ξηρασία. Φέτος ωστόσο στο Βέλγιο οι έντονες βροχοπτώσεις, που έπεσαν από τις 22 Ιουλίου και μετά, έθεσαν σε κίνδυνο την ποσότητα και την ποιότητα του κριθαριού, του οποίου η συγκομιδή έλαβε χώρα την περίοδο μετά τις βροχές. Αυτό το γεγονός έκανε ορισμένους ζυθοποιούς να φοβούνται ενδεχόμενη «υποβάθμιση» του κριθαριού.
Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν πάντως πως ακόμα και στο χειρότερο σενάριο των ελλείψεων και της αύξησης των τιμών, οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές στους καταναλωτές σε βάθος 10-12 μηνών, καθώς οι κόκκοι πρέπει να υποβληθούν σε διάφορες διεργασίες (ψύξη, ξήρανση κ.λπ.) προτού η βύνη καταλήξει στους ζυθοποιούς.
«Σε ελεύθερη πτώση εδώ και πολλά χρόνια, οι καλλιέργειες κριθαριού αποτελούν το αντικείμενο ενός στρατηγικού σχεδίου ανάκαμψης 2017-2027 που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Βαλλονίας, προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση των ζυθοποιιών -ιδιαίτερα των βιοτεχνιών- ολοένα και περισσότερων στη χώρα. Από την εφαρμογή της πολιτικής, η έκταση αυτών των καλλιεργειών έχει υπερτετραπλασιαστεί, φτάνοντας σχεδόν τα 11.300 στρέμματα, που καλλιεργούνται από περίπου εκατό αγρότες για την περίοδο 2021-2022, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Βαλλονίας, Γουίλι Μπόρσους, καθησυχάζοντας έτσι για τις πιθανές ελλείψεις. Τυχόν ελλείψεις αναμφίβολα θα αναγκάσουν ορισμένους Βέλγους ζυθοποιούς να στραφούν στο γαλλικό κριθάρι, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαιρέσεις από τα κριτήρια για την απονομή ορισμένων ετικετών.
Το Βέλγιο αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα μπίρας στην Ευρώπη -μετά την Ολλανδία- σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat. Eντός και εκτός της Ε.Ε., το Βέλγιο εξήγαγε πέρυσι 1,6 δισεκατομμύρια λίτρα μπίρας, αντιπροσωπεύοντας το 17% των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών του ποτού το 2022. Ο κορυφαίος εξαγωγέας παρέμεινε και πέρυσι η Ολλανδία με 2,6 δισ. λίτρα, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Γερμανία με 1,5 δισ. λίτρα.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης στη Βουλή: «Όλοι είμαστε πληγωμένοι, οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμμα»