«Πριν από μισό αιώνα, η τιμή ανά λίτρο ήταν λιγότερο από ένα ευρώ», αναφέρει σκωπτικά το γερμανικό περιοδικό «Focus».
Σήμερα, όμως, μία μπίρα κοστίζει από 12,60 ευρώ έως 14,90 ευρώ. Επικαλούμενοι στοιχεία από τις γερμανικές στατιστικές τιμών που χρονολογούνται από το 1991, οι οικονομολόγοι της «Berenberg» σημειώνουν ότι η τιμή μίας μπίρας Oktoberfest έχει εκτοξευθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,9%, πολύ πάνω από την ετήσια αύξηση του πληθωρισμού κατά 2% και την αύξηση 1,8% που καταβάλλεται για την μπίρα που πωλείται από τους λιανοπωλητές.
Η τιμή του λίτρου -όσο ένα γιγάντιο ποτήρι μπίρα που σερβίρεται- έχει μεν αυξηθεί, αλλά, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Χόλγκερ Σμίντινγκ, η διαφορά με πέρυσι είναι στο 4,2% -χαμηλότερα από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, που έχει φτάσει το 9% στη χώρα. Ο ίδιος σημειώνει πως οι μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που σημαίνει ότι κάποιοι βρήκαν ίσως και πιο προσιτή την τιμή της μπίρας φέτος στο φεστιβάλ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε πρόσφατα ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, θα είναι η μόνη μεγάλη χώρα που θα δει την ανάπτυξη να συρρικνώνεται φέτος, με πρόβλεψη για μείωση Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 0,4% το 2023. Φέτος, ο Βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, άδραξε την ευκαιρία για να εκφράσει την αντίθεσή του στην προγραμματισμένη αύξηση της φορολογίας στην εστίαση.
Πρίγκιπας Χάρι: Δεκτή η «συγνώμη» του Μέρντοχ - Δεκτή και η μεγάλη αποζημίωση
Το Oktoberfest, που πραγματοποιείται εδώ και 200 χρόνια, παραδοσιακά ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, προσελκύοντας περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ με τα γραφικά, φολκλόρ χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά επικερδές για τον γερμανικό Δήμο του Μονάχου, αφού τα έσοδα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Ντόπιοι και τουρίστες κάθονται σε μεγάλα κοινόχρηστα τραπέζια για να τσουγκρίσουν γυάλινα ποτήρια μπίρας, να φάνε λουκάνικα, πρέτσελ ή χοιρινό κότσι και να ακούσουν παραδοσιακές βαυαρικές μπάντες.
Φέτος, στη Γερμανία καταγράφεται και μια διαφορετική «τάση», που αφορά στην μπίρα χωρίς αλκοόλ. Οι Γερμανοί φαίνεται πως ανταλλάσσουν την παραδοσιακή μπίρα με μη αλκοολούχα, λόγω των ανησυχιών για την υγεία και της αυξανόμενης ποιότητας των προτάσεων χωρίς αλκοόλ. Οι «μπίρες άνευ» δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους πάντως στο Oktoberfest.
Ειδήσεις σήμερα
Εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Παρέδωσαν τα όπλα οι Αρμένιοι
Βασιλιάς Κάρολος: Τριήμερη επίσκεψη στη Γαλλία – Η συνάντηση με Μακρόν