Μόνον η British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ακυρώσει 650 επιπλέον προγραμματισμένες πτήσεις της για τον μήνα Ιούλιο. Στα βρετανικά αεροδρόμια βλέπει κανείς χιλιάδες βαλίτσες στοιβαγμένες την μια δίπλα στην άλλη, αλλά και τεράστιες ουρές επιβατών που περιμένουν να βρουν πτήση, συνήθως αφότου η δική τους ακυρώθηκε τελευταία στιγμή.
This is Heathrow. Isn’t it coincidence that the same thing is happening all over the world? pic.twitter.com/m0H06fE5Sa
— Chicken Gate (@ChickenGate) July 3, 2022
Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που προτάθηκε ακόμη και η βοήθεια του στρατού για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να διευκρινίσουν ως την Παρασκευή ποιες πτήσεις τους πρόκειται να ακυρωθούν και να καταθέσουν προτάσεις για την οριστική λύση του ζητήματος.
Τα προβλήματα αφορούν κυρίως την British Airways και την easyJet, της οποίας μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων παραιτήθηκε τη Δευτέρα, καθώς η εταιρεία αναγκάστηκε να ακυρώσει 742 πτήσεις μόνο τον προηγούμενο μήνα.
🔴Summer holiday plans are set to be thrown into chaos for tens of thousands passengers as airlines prepare to announce a new wave of cancellations next week pic.twitter.com/klYiEswScy
— The Telegraph (@Telegraph) July 1, 2022
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη του γραφείου του ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας Ελένη Σκαρβέλη ήταν καθησυχαστική για τις πτήσεις που αφορούν την Ελλάδα. «Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή, και κατόπιν επαφών μας με την βρετανική αγορά, δεν ανησυχούμε για τις ακυρώσεις κάποιων πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της έλλειψης προσωπικού στα αεροδρόμια. Οι ακυρώσεις δεν αφορούν στο σύνολο τους ελληνικούς προορισμούς και προς το παρόν οι ταξιδιώτες μεταφέρονται με άλλες πτήσεις για την Ελλάδα. Φυσικά, αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για τους ίδιους. Ειδικά όταν δεν έχουν ειδοποιηθεί εγκαίρως από τις αεροπορικές εταιρίες».
Όπως διευκρίνισε η κα Σκαρβέλη «κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη έκταση στο πρόβλημα, που προέκυψε ως μία από τις απροσδόκητες επιπτώσεις της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών από την Βρετανία προς την χώρα μας είναι αυξημένες κατά πολύ, σε σύγκριση με το 2019».
Σοβαρά προβλήματα έχουν πάντως παρατηρηθεί και στα αεροδρόμια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, οι πιλότοι της αεροπορικής εταιρείας SAS έχουν κηρύξει απεργία, αλλά και στο Βέλγιο, όπου και εκεί η Brussels Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει περίπου 700 πτήσεις της.
Στην Ισπανία αυτό το σαββατοκύριακο θα απεργήσουν οι υπάλληλοι των easyJet και Ryanair, ενώ και στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, αλλά και σε αεροδρόμια της Γερμανίας οι υπάλληλοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.
Ειδήσεις σήμερα
Αναμένεται «μάχη» στη Βουλή – Σήμερα η συζήτηση για την κοινωνική πολιτική
Αναδρομικά: Στο τραπέζι και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς – Τι θα κερδίσουν οι συνταξιούχοι