Έχοντας ουσιαστικά ξεγράψει τη 13χρονη Αλίσα από το Λέστερ, που έπασχε από επιθετική λεμφοβλαστική λευχαιμία των ανοσοποιητικών κυττάρων Τ, δοκίμασαν μία τελευταία πειραματική θεραπεία προτού περάσουν σε παρηγορητική αγωγή. Το ρίσκο τους, όμως, πέτυχε, με το εκπληκτικό αποτέλεσμα σήμερα η μικρή Βρετανίδα να είναι εντελώς καθαρή από καρκίνο, κάνοντας τους ίδιους του θεράποντές της να μην πιστεύουν στα μάτια τους!
Κατόπιν σειράς χημειοθεραπειών και μίας αποτυχημένης μεταμόσχευσης μυελού των οστών, που δεν βελτίωσαν καθόλου την κατάσταση της μικρής ασθενούς, οι γιατροί του λονδρέζικου νοσοκομείου Great Ormond Street Hospital αποφάσισαν να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί: την παρέμβαση στο ίδιο το DNA του κοριτσιού, που δεν είχε πλέον τίποτα να χάσει. Ετσι, δημιούργησαν ουσιαστικά ένα καινούργιο φάρμακο, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (λεμφοκύτταρα Τ) που προέρχονταν από υγιή εθελοντή δότη.
Σε 28 ημέρες τα συμπτώματα της έφηβης ασθενούς παρουσίασαν ύφεση, η οποία της επέτρεψε να υποβληθεί σε δεύτερη μεταμόσχευση μυελού των οστών για την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού της συστήματος, όπως ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο οι Βρετανοί ερευνητές στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρίας. Εξι μήνες μετά την πρώτη επέμβαση, η Αλίσα είναι καλά και έχει επιστρέψει στο σπίτι της στο Λέστερ, στην Κεντρική Αγγλία, όπου παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση.
Σύμφωνα με το νοσοκομείο, η Αλίσα είναι η πρώτη ασθενής που γίνεται γνωστό ότι έλαβε τροποποιημένα T λεμφοκύτταρα. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χημική μετατροπή γραμμάτων του κώδικα DNA, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια και κατέστη εφικτό χάρη στις προόδους της Γενετικής. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, μέθοδος εφευρέθηκε μόλις πριν από έξι χρόνια, χωρίς ως τώρα απτά αποτελέσματα.
Οι επιστήμονες επενέβησαν στους θεμελιώδεις πυλώνες του κώδικα της ζωής, δηλαδή στα τέσσερα δομικά υλικά (γράμματα) που συνθέτουν μέσα από δισεκατομμύρια βάσεις το ανθρώπινο DNA: Α (αδενίνη), C (κυτοσίνη), G (γουανίνη) και Τ (θυμίνη). Εδώ χρειάστηκε να αλλάξουν τη γενετική δομή μόνο μίας από τις θεμελιώδεις βάσεις, τροποποιώντας μέσα από το γενετικό υλικό του δότη ολόκληρο το «εγχειρίδιο γενετικών οδηγιών» του κοριτσιού. Τελικά πέτυχαν να κατασκευάσουν έναν νέο τύπο Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία είχαν την ικανότητα να καταδιώξουν και να σκοτώσουν τα καρκινικά Τ λεμφοκύτταρα στον οργανισμό της Αλίσα.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
«Ημουν σίγουρη ότι θα πέθαινα, τώρα θέλω να χαρώ τα Χριστούγεννα»
H Aλίσα διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Τ τον Μάιο του 2021, κάτι που σημαίνει ότι τα κύτταρα που υποτίθεται είναι οι «φύλακες» του σώματός της, επιφορτισμένοι να καταπολεμούν τις απειλές και να την προστατεύουν από τους ιούς, έγιναν ανεξέλεγκτη απειλή για εκείνη. Οταν άρχισε να χάνει τα μαλλιά της αποφάσισε να τα κόψει και να τα δωρίσει, ενώ μετά την αποτυχία των χημειοθεραπειών και της πρώτης μεταμόσχευσης μυελού έμαθε ότι δεν είχε ελπίδα.
«Στο τέλος θα πέθαινα», δήλωσε στο BBC, ενώ η μητέρα της, Κιόνα, αποκάλυψε ότι τα περσινά Χριστούγεννα ήταν τα χειρότερα της ζωής της, καθώς πίστευε ότι τα φετινά θα τα περνούσε χωρίς την κόρη της. Τον Ιανουάριο, άλλωστε, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της στα 13α γενέθλια της Αλίσα. Τώρα, που όλα πάνε κατ’ ευχήν, η μικρή Αγγλίδα δήλωσε ότι έκανε τη δοκιμαστική θεραπεία όχι μόνο για τον εαυτό της, αλλά για όλα τα παιδιά που νοσούν. «Ελπίζω ότι η περίπτωση της κόρης μου θα αποδείξει πως η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε περισσότερα παιδιά», τόνισε και η μητέρα της.
Η θεραπευμένη 13χρονη ανυπομονεί να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, να γίνει παράνυμφος στο γάμο της θείας της, να ξαναπάρει το ποδήλατό της, να γυρίσει στο σχολείο και «γενικά να κάνει ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος». «Η περιπέτεια με έκανε να εκτιμώ και το παραμικρό πράγμα στη ζωή. Είμαι απλώς ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ τώρα», συνόψισε η μικρή Βρετανίδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Αλίσα είναι μια από τους 10 ασθενείς που έλαβαν το πειραματικό φάρμακο.
Ειδήσεις σήμερα
Qatar-gate: Στη φυλακή η Καϊλή, σε πανικό ο Ανδρουλάκης
Παρακολουθήσεις: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε στο Ισραήλ για λογισμικά Pegasus
Πληρωμές 2022: Τι έχουμε να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους [βίντεο]