Πρόκειται για το σκάνδαλο με το Κατάρ, το οποίο φέρεται να έχει χρηματίσει μέλη της Ευρωβουλής, επιστημονικούς συνεργάτες τους, καθώς και συνδικαλιστές, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα του στην Ε.Ε. και διεθνώς, η οποία έχει πληγεί από τους χιλιάδες θανάτους σε εργατικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια κατασκευής των υποδομών για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, η αρμόδια για οικονομικά εγκλήματα Εισαγγελία των Βρυξελλών μετέτρεψε σε προφυλακίσεις τις προσαγωγές των τεσσάρων από τους έξι υπόπτους για συμμετοχή. Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε δεν αναφέρει τα ονόματα των τεσσάρων, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir» και άλλα Μέσα, που επικαλούνται αξιόπιστες δικαστικές πηγές, μεταξύ των ατόμων που προφυλακίστηκαν είναι και η κ. Καϊλή.
Σε έφοδο…
H Ελληνίδα ευρωβουλευτής λογικά δεν έπρεπε να συλληφθεί γιατί έχει βουλευτική ασυλία, όπως όλα τα μέλη της Ευρωβουλής. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο βελγικός Τύπος επικαλούμενος δικαστική πηγή, η κ. Καϊλή δεν επωφελήθηκε αυτού του προνομίου, γιατί τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται επιβεβαιώθηκαν «επ’ αυτοφώρω», κατά τη διάρκεια της εφόδου της Εισαγγελίας. Η ίδια πηγή έκανε λόγο για εντοπισμό «σάκου με χαρτονομίσματα».
Σύμφωνα με τη «Le Soir», ο πατέρας της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε εντοπιστεί την ώρα που έβγαινε από ξενοδοχείο των Βρυξελλών με μια βαλίτσα που περιείχε χαρτονομίσματα, αφέθηκε ελεύθερος.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι υπάρχουν υποψίες πως τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ευρωβουλής. Οπως τονίζεται, «τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή που ηγείται της έρευνας στις Βρυξέλλες και κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά». Δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή. Η ανακοίνωση προσθέτει ότι προς το παρόν δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, ενώ ο Τύπος θα λάβει ενημέρωση με νέες ανακοινώσεις εάν υπάρξουν νεότερες εξελίξεις.
Και στον Ταραμπέλα
Η ίδια ανακοίνωση αποκαλύπτει ότι έρευνα έγινε το βράδυ του Σαββάτου και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή, χωρίς να αναφέρεται το όνομά του. Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, πρόκειται για τον Βέλγο Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή, ιταλικής καταγωγής, Μαρκ Ταραμπέλα, ενώ η έφοδος έγινε παρουσία και της προέδρου της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η έφοδος έγινε σε συνέχεια προσαγωγής συνεργατών του κ. Ταραμπέλα την Παρασκευή. Μάλιστα, τα γραφεία των εν λόγω υπαλλήλων εντός του Ευρωκοινοβουλίου έχουν σφραγιστεί από τις δικαστικές Αρχές του Βελγίου, ενώ κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ο ιταλικής καταγωγής Βέλγος ευρωβουλευτής ήταν αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής για τις σχέσεις με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Εχει διατελέσει επίσης υπουργός Επαγγελματικής Κατάρτισης και Νεολαίας στην τοπική κυβέρνηση της Βαλωνίας (γαλλόφωνη κοινότητα) την περίοδο 2007-2009.
Ο κ. Ταραμπέλα επιβεβαίωσε την έφοδο της Εισαγγελίας στο σπίτι του, υποστήριξε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και θα βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή του στο σκάνδαλο.
Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ένας άλλος ύποπτος, ο Ιταλός γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, ενώ προφυλακιστέος κρίθηκε ο επίσης Ιταλός Σοσιαλιστής πρώην ευρωβουλευτής Πιερ-Αντόνιο Παντζέρι.
Qatar-gate: Αμεση σχέση με ευρωσοσιαλιστές έχουν οι περισσότεροι ελεγχόμενοι
Οι περισσότεροι από όσους αποτελούν αντικείμενο έρευνας για το σκάνδαλο με το Κατάρ, μεταξύ των οποίων όλα τα πολιτικά πρόσωπα, έχουν άμεση σχέση με τη ομάδα Σοσιαλιστών της Ευρωβουλής, η οποία έχει περιέλθει σε δεινή θέση. Ηδη η εν λόγω ομάδα προχώρησε από το Σάββατο σε αφαίρεση της ιδιότητας μέλους για την κ. Καϊλή.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε επιστολή της προς τους ευρωβουλευτές, ανακοίνωσε την αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων και εξουσιών της κ. Καϊλή. Απομένει πλέον μόνο ο τίτλος της αντιπροέδρου του Σώματος, ο οποίος για να αφαιρεθεί απαιτείται ψηφοφορία σε συνεδρίαση της Ολομέλειας, κάτι που προφανώς θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες που θα συνεδριάσει.
Κουλτούρα… ατιμωρησίας
Η άμεση αντίδραση της κ. Μέτσολα και των πολιτικών ομάδων δείχνει και την ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει και η Ευρωβουλή από τη συσσώρευση σκανδάλων εδώ και πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, το τωρινό σκάνδαλο δεν είναι κάτι μεμονωμένο, εδώ και δεκαετίες στην Ευρωβουλή επικρατεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας, λόγω της απουσίας ανεξάρτητων ελέγχων. Οι έλεγχοι εντός του θεσμικού οργάνου είναι ανεπαρκείς και προβληματικοί, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός καθηγητής του Ευρωπαϊκού Κολεγίου στην Μπριζ του Βελγίου Αλμπέρτο Αλαμάνο.
Οπως τονίζουν στη βελγική πρωτεύουσα, η Ευρωβουλή θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις και άμεσα, γιατί μόνο έτσι θα έχει νόημα και ο αυτοχαρακτηρισμός της ως «ναού της δημοκρατίας»…
Qatar-gate: Πολυτελή ταξίδια, λομπίστες και… λεφτά
Oι απίστευτες δηλώσεις της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22 Νοεμβρίου για την «πρωτοπορία του Κατάρ στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων», όπως και η σθεναρή υπεράσπισή του σε άλλα ζητήματα, ήταν ένας από τους πυροκροτητές των αλυσιδωτών εξελίξεων της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου, στην πορεία των οποίων βγαίνει σιγά-σιγά στο φως η δράση του «κυκλώματος των Ιταλών σοσιαλιστών» για το ξέπλυμα της διεθνούς εικόνας του εμιράτου που φιλοξενεί το Μουντιάλ, αλλά και άλλων αραβικών κρατών. (Στο πλαίσιο της έρευνας των ιταλικών αρχών αναφέρθηκε και το Μαρόκο.)
Εξέχουσα θέση στο κύκλωμα είχε ο σύντροφος και πατέρας του παιδιού της Ελληνίδας υπό καθαίρεση αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Καζολίνο, της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Προηγουμένως ήταν βοηθός του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επίσης σοσιαλιστή πρώην ευρωβουλευτή αρχικά του Δημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια του «Αρθρου 1» από το 2004 έως το 2019. (Χθες το κόμμα του ανακοίνωσε ότι τον διέγραψε.) Οι δύο άνδρες ίδρυσαν τη ΜΚΟ Fight Impunity το 2019, η οποία προωθεί τον αγώνα υπέρ της απονομής δικαιοσύνης και της τιμωρίας όσων παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εξελίχθηκε σε βιτρίνα του πλουτισμού τους στον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με τη «Repubblica», οι Παντσέρι-Τζόρτζι ήταν οι πρώτοι που είχαν επαφές με τους Καταριανούς την περίοδο 2016-18.
Στο Μπέργκαμο της Ιταλίας συνελήφθησαν επίσης η σύζυγος του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, και η κόρη του, Σίλβια Παντζέρι, οι οποίες οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Μητέρα και κόρη λέγεται ότι γνώριζαν για τα χρήματα που φέρεται να έλαβε ο 67χρονος πρώην ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από το Κατάρ, αλλά και από το Μαρόκο ως αντάλλαγμα για να βελτιώσει το προφίλ τους. Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με τους ανακριτές, είχαν «πλήρης επίγνωση» των δραστηριοτήτων του και φέρονται να συμμετείχαν στη «μεταφορά δώρων», που προσέφερε ο Μαροκινός πρέσβης στην Πολωνία. Αναφερόμενη σε ένα ταξίδι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η Κολεόνι λέει στον σύζυγό της ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψει 100.000 ευρώ για διακοπές «όπως πέρσι» και ότι νόμιζε ότι η τρέχουσα πρόταση, 9.000 ευρώ το άτομο μόνο για τη διαμονή, ήταν πολύ ακριβή. Επιπλέον, η γυναίκα φέρεται να ζήτησε από τον σύζυγό της να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στο Βέλγιο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές αναφέρονται στον γαλλικό όρο «combines», που χρησιμοποίησε ο Κολεόνι για να μιλήσει για τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις του Παντζέρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια νέα εμπορική δραστηριότητα.
Ο κεντρικός πρωταγωνιστής του σκανδάλου, σε επισκέψεις του στο Κατάρ το 2018 και το 2019, είχε πει ότι το εμιράτο θα μπορούσε πλέον να θεωρηθεί «σημείο αναφοράς για τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα»!
Με τη δράση του ο Παντσέρι είχε απασχολήσει και παλαιότερα τις ευρωπαϊκές αρχές. Το 2017, ύστερα από έρευνα της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης της Ε.Ε. αναγκάστηκε να επιστρέψει περίπου 83.000 ευρώ που συνδέονται με πληρωμές αδικαιολόγητων δαπανών και επιδομάτων σε ιταλική ένωση που τον βοηθούσε κατά την πρώτη του θητεία.
Πολλά ερωτήματα προέκυψαν και στους ευρωπαϊκούς συνδικαλιστικούς κύκλους μετά την επιβεβαίωση ότι στο στόχαστρο της βελγικής Δικαιοσύνης βρέθηκε και ο Ιταλός Λούκα Βιζεντίνι. Τον Νοέμβριο εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), μιας οργάνωσης που συγκεντρώνει 332 συνδικάτα σε 163 χώρες και έχει 200 εκατομμύρια μέλη. Σε δηλώσεις του στην Qatar Tribune στις 21 Νοεμβρίου είχε χαρακτηρίσει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως «ευκαιρία για το Κατάρ να επιταχύνει τις αλλαγές», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ντόχα. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη η ιταλικής καταγωγής Βελγίδα ευρωβουλευτής, Μαρί Αρένα, που είναι στενή συνεργάτις του Παντσέρι.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις 24 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής η Σοσιαλιστική και Δημοκρατική ομάδα αντιτάχθηκε στην έκδοση επικριτικού ψηφίσματος για το Κατάρ, αντιπροτείνοντας να διεξαχθεί απλή συζήτηση. Στη συνέχεια προσπάθησαν να αμβλύνουν τουλάχιστον τις πιο σκληρές τροπολογίες, ειδικά εκείνες που καταδίκαζαν την αποτυχία του Κατάρ να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων στην επικράτειά του κατά την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 της FIFA και να διερευνήσει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών, που συχνά αποδίδονται αυθαίρετα σε «φυσικά αίτια».
Παραιτήσεις από τις ΜΚΟ
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ Fight Impunity επίτιμο μέλος ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αποχώρησε μετά τις αποκαλύψεις για λόγους αρχής. Μέλη ήταν και η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, η επί χρόνια ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίκστρομ και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν φαίνεται να γνώριζαν τις δραστηριότητες του Παντσέρι, ούτε ερευνώνται προσώρας από τις βελγικές αρχές. H οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ από τα πρώτα επίτιμα μέλη της ήταν ο Ντένις Μακουέτζ, Κογκολέζος γυναικολόγος, πάστορας νικητής του Νόμπελ Ειρήνης το 2018.
Αναφορά στο όνομα του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, κάνει εν τω μεταξύ η ιταλική «Repubblica», σημειώνοντας ότι η Εύα Καϊλή φωτογραφήθηκε πρόσφατα στο Αμπου Ντάμπι με τον συμπατριώτη της, αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, μέλος του ΕΛΚ. Ο ίδιος Σχοινάς, σε ένα tweet στις 20 Νοεμβρίου του περασμένου έτους είχε επαινέσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Κατάρ, «μια χώρα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία», τονίζει η ιταλική εφημερίδα. Σε πρόσφατη εκπομπή της ΕΡΤ για το Μουντιάλ ο κ. Σχοινάς είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Κατάρ έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει αναμορφώσει την εργατική του νομοθεσία. Εχει σαφέστατα κάνει τομές σε πράγματα που είναι αδιανόητα για χώρες της περιοχής».
Καταδίκη από Τζεντιλόνι
Αν οι καταγγελίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μια ντροπιαστική υπόθεση και ταυτόχρονα για μια από τις πιο δραματικές ιστορίες διαφθοράς των τελευταίων χρόνων, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, σε δηλώσεις στη Rai3. O ίδιος πρόσθεσε πως οι κατηγορίες ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρηματίστηκαν για να κάνουν τα στραβά μάτια σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες στο Κατάρ προκαλεί πολύ σοβαρή ζημιά στη φήμη του θεσμού.
Οι επίμαχες δηλώσεις υπέρ του Κατάρ
- «Tο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι απτή απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τη μεταμόρφωση μιας χώρας»
- «O ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) είπε ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα».
- «Τους κάνουν μπούλινγκ ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Ακόμη έχουν εταιρίες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».
- «Εχουμε χιλιάδες θανάτους διότι έχουν αποτύχει οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης στην Ευρώπη».
- «(Οι Καταριανοί) Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία».
Καθυστερημένη αντίδραση Κατάρ
Με καθυστέρηση δύο ημερών ήρθε η αντίδραση του Κατάρ. Σε λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά, η αντιπροσωπεία του Εμιράτου στην Ε.Ε. κάνει λόγο για «αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη» σύνδεση της χώρας με την υπόθεση. «Το κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για κακή συμπεριφορά (sic). Kάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη», τονίζει η ανακοίνωση.
Qatar-gate: Τα πρόσωπα του σκανδάλου
ΑΝΤΟΝΙΟ ΠΑΝΤΖΕΡΙ
Ο «μαέστρος» με τη χλιδάτη ζωή
Θεωρείται ο επικεφαλής της «ομάδας του Κατάρ». Ο Ιταλός σοσιαλιστής, πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ-Αντόνιο Παντζέρι, είχε προκαλέσει βλέμματα απορίας για τη χλιδάτη ζωή που έκανε με την οικογένειά του.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», στον εισαγγελέα οδηγήθηκε όχι μόνο ο Παντζέρι, αλλά και η σύζυγός του, Μαρία Κολεόνι, καθώς το ζευγάρι ξόδευε υπερβολικά ποσά, που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από τις απολαβές του. Το σπίτι που απέκτησαν στην Τσερβίνια, οι διακοπές που έφθαναν ακόμη και τις 100.000 ευρώ και τα ακριβά δώρα είχαν καταγραφεί από τις υπηρεσίες καταπολέμησης οργανωμένου εγκλήματος. Ο Αντόνιο Παντζέρι είναι μέλος του ιταλικού κόμματος Articulo Uno (ομάδα που αποσχίστηκε από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα το 2017, διαφωνώντας με τον Ρέντσι). Ο ίδιος ο συλληφθείς διετέλεσε ευρωβουλευτής για 15 χρόνια, από το 2004 έως το 2019. Το 2014, ο Παντζέρι συμμετείχε στην υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το 2019 ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity», για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και της ατιμωρησίας των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου κάλεσε τον Παντζέρι το 2017 να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 83.764 ευρώ μετά από έρευνα για παραβάσεις των κανόνων σχετικά με τα έξοδα των ευρωβουλευτών.
ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΤΖΟΡΤΖΙ
Ο σύντροφος της Εύας με τις διασυνδέσεις
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για τη «μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο πολύφερνος πολιτικός επιστήμονας από το Μιλάνο ήταν κοινοβουλευτικός βοηθός του Πιερ- Αντόνιο Παντζέρι και στενός του συνεργάτης στη ΜΚΟ που είχε ιδρύσει.
O Τζόρτζι εργάζεται τα τελευταία 13 χρόνια ως σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο 35χρονος Ιταλός είχε ασχοληθεί με υποθέσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. και ζητήματα Προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να έχει συνεχείς επαφές με βουλευτές, πολιτικούς, θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ΜΚΟ και διπλωμάτες. Στους κύκλους αυτούς συναντήθηκε με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και το ειδύλλιό τους απασχόλησε πολλές παραπολιτικές στήλες στον ευρωπαϊκό Τύπο. Οπως λέει ο ιταλικός Τύπος, ήταν «το πιο όμορφο ζευγάρι στις Βρυξέλλες». Ο Τζόρτζι με την Εύα Καϊλή απέκτησαν ένα κοριτσάκι πριν από ενάμιση χρόνο.
ΜΑΡΚ ΤΑΡΑΜΠΕΛΑ
Ο σύνδεσμος με τις χώρες της Ασίας
Εφοδος της βελγικής αστυνομίας έγινε και στο σπίτι του σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα. Ο ευρωβουλευτής δεν προσήχθη για ανάκριση, όμως κατασχέθηκαν υπολογιστές και το κινητό του προς περαιτέρω έρευνα.
Ο 59χρονος Βέλγος ευρωβουλευτής, ιταλικής καταγωγής, έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στη Λιέγη και ήταν αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής για τις σχέσεις με τις χώρες της Ασίας και μέλος της επιτροπής για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Εχει διατελέσει επίσης υπουργός Επαγγελματικής Κατάρτισης και Νεολαίας στην τοπική κυβέρνηση της Βαλονίας. Τον Ιανουάριο του 2021 έγινε μέλος του ιταλικού κόμματος «Αρθρο Ενα» – όπως και ο Παντζέρι.
ΛΟΥΚΑ ΒΙΝΣΕΝΤΙΝΙ
Ο συνδικαλιστής-θαυμαστής του Κατάρ
Ο Ιταλός γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), που εκπροσωπεί περισσότερους από 200 εκατομμύρια εργαζομένους, συνελήφθη και ανακρίθηκε για το σκάνδαλο του Κατάρ. Ο 54χρονος Βινσεντίνι είναι απόφοιτος Φιλοσοφίας της Τεργέστης και έχει ασχοληθεί από νέος με τις συνδικαλιστικές Ενώσεις, τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων. Στη Συνομοσπονδία ITUC συμμετέχουν και τα συνδικάτα οικοδόμων και εργατών, μεταξύ των οποίων αναφέρθηκαν πολλά θύματα στη διάρκεια των προετοιμασιών του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ομως, η ITUC δεν έκανε καμία επικριτική αναφορά στις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στο αραβικό κράτος, αντίθετα προέτρεψε τους επικριτές της χώρας «να ρίξουν μια ματιά στην αλλαγή» που έχει συντελεστεί στο Κατάρ.
Πρωτοσέλιδα και περιπαικτικά σχόλια
Την «τιμητική» της είχαν μέσα στο Σαββατοκύριακο η Εύα Καϊλή και οι Ιταλοί «συνεταίροι» της στα διεθνή πρακτορεία και στις ιστοσελίδες των μεγάλων εφημερίδων, ενώ η φωτογραφία της φιγουράριζε σε πολλά πρωτοσέλιδα και αναρτήσεις, μεταξύ άλλων του πρακτορείου Reuters και του BBC. Η υπόθεση δεν ξέφυγε από την προσοχή των Τούρκων, με τη «Hurriyet» να αναδεικνύει το Κατάρ-Γκέιτ σε πρώτο θέμα με τίτλο «Σεισμός Εύα στην Ευρώπη» και να περιγελά την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ως «Ελληνίδα Μπάρμπι».
«Eνώ στις Βρυξέλλες δραστηριοποιούνται περίπου 25.000 λομπίστες που προσπαθούν συχνά να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις, το τελευταίο σκάνδαλο χαρακτηρίζεται ως η πλέον ανήκουστη περίπτωση εξαγοράς επιρροής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στις Βρυξέλες, προσθέτοντας ότι το Κατάρ-Γκέιτ «συντάραξε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». «Το Ευρωκοινοβούλιο αυτοπροβάλλεται ως προπύργιο των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε. Επομένως πρόκειται για σοβαρό ζήτημα φήμης τόσο γι’ αυτούς όσο και για το Κατάρ», υπογράμμισε το γερμανικό πρακτορείο.
Το πρακτορείο Reuters φιλοξενεί όλο το αστυνομικο-πολιτικό στόρι από τις Βρυξέλλες, τη Ρώμη και την Αθήνα, όπως επίσης την απάντηση των Καταριανών και τις δηλώσεις Τζεντιλόνι. Υπογραμμίζει ακόμη ότι λόγω των εξελίξεων αρκετοί ευρωβουλευτές ζητούν να ματαιωθεί η προγραμματισμένη γι’ αυτήν την εβδομάδα συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με την παράταση της βίζας στην Ε.Ε. για τους πολίτες του Κατάρ, του Ομάν, του Κουβέιτ και του Ισημερινού.
Συνεχείς και οι ανανεώσεις στην ιστοσελίδα του BBC, αρχικά για τη σύλληψη της Εύας Καϊλή με την κατηγορία της δωροληψίας από τους Καταριανούς, όπως και για τις χθεσινές εξελίξεις. Το βρετανικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι οι πρώτες συλλήψεις στις 9 Δεκεμβρίου συνέπεσαν με την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και ότι η διαφθορά κοστίζει στην Ε.Ε. μεταξύ 179 δισ. ευρώ και… 990 δισ. ευρώ το χρόνο, που ισοδυναμούν με απώλεια 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ σε φορολογικά έσοδα και επενδύσεις.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «REPUBBLICA» ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΚΑΪΛΗ-ΤΖΟΡΤΖΙ
«Το ζευγάρι της εξουσίας και των μπίζνες»
Στις ιταλικές εφημερίδες φυσικά η υπόθεση ήταν πρώτο θέμα λόγω… εντοπιότητας του κυκλώματος διαφθοράς, με το πρωτοσέλιδο της «Repubblica» να φιλοξενεί αφιέρωμα στο ζεύγος Καϊλή-Τζόρτζι, το «ζευγάρι της εξουσίας και των μπίζνες», όπως το αποκαλεί.
Εκτενή ρεπορτάζ για τη σύλληψη των «4», τις δραστηριότητες στην Ευρωβουλή και την εν γένει πολιτική πορεία της Εύας Καϊλή, αλλά και τις συλλήψεις που έγιναν στην Ιταλία είχαν ακόμη η «Stampa», η βρετανική «Guardian», η «Daily Mail», η «Monde», η «Εl Pais» και η ιστοσελίδα Politico, που το ένα της τμήμα ειδικεύεται σε ευρωπαϊκά θέματα.
«Οι έφοδοι απειλούν να προκαλέσουν σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία έχει επικριθεί για την ήπια στάση της έναντι του Κατάρ τους τελευταίους μήνες, εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Για την ιστορία, το βράδυ της Παρασκευής η βελγική εφημερίδα «Le Soir» πρώτη μετέδωσε πως η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να ερευνάται από τη βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμιξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.
Στη συνέχεια, το γαλλικό πρακτορείο AFP μετέφερε πληροφορίες από πηγή «κοντά στο θέμα» πως η Εύα Καϊλή συνελήφθη, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας.
Οσον αφορά στη «Hurriyet», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη της Ελληνίδας «Βarbie» και «βασίλισσας της ομορφιάς της ελληνικής πολιτικής», όπως και σε παλαιότερες δηλώσεις της, ότι ο πατέρας της «μιλάει τουρκικά και η ίδια λατρεύει την Κωνσταντινούπολη».
Qatar-gate: Σε πανικό ο Ανδρουλάκης, «χρέωσε» στη Ν.Δ. την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ!
Τεράστιο πλήγμα στο ευαίσθητο σημείο της ηθικής τής πολιτικής έχει δεχθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. με τη σύλληψη της Εύας Καϊλή ως ύποπτης για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
Οι αιχμές που άφησε ο Νίκος Ανδρουλάκης εναντίον της κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, όπως και η προσπάθειά του να «χρεώσει» την κ. Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία, είναι, εκτός από κίνηση πανικού, και μία επιλογή που δεν μπορεί να γίνει πιστευτή.
Ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρός του προσπαθεί να «γυρίσει» ένα μείζον σκάνδαλο που βαραίνει την ως χθες ευρωβουλευτή του κόμματός του εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, και παράλληλα επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την υπόθεση για να δυναμώσει το ισχνό ηγετικό του προφίλ.
Απειλές
Για αυτό είπε χθες ότι «δεν θα επιτρέψει κανείς να αμαυρώσει τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ, όσο ισχυρός και αν είναι, ούτε να αφήσει υπόνοιες για τη διαφάνεια», απειλώντας τον Ανδρέα Λοβέρδο και όποιον άλλο έχει διαφορετική από εκείνον άποψη στο κόμμα του. Και το είπε αυτό, την ίδια στιγμή που είχε δώσει εντολή στους συνεργάτες του να σβήσουν από τους λογαριασμούς του στα social media όλες τις παλαιές αναρτήσεις του και φωτογραφίες με την κ. Καϊλή, μετά το τραγικό τέλος της πολιτικής της καριέρας.
Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε και χθες στον ισχυρισμό του ότι η Ν.Δ. χρησιμοποίησε την Εύα Καϊλή ως «Δούρειο Ιππο» στο ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζοντας «μεταγραφή αεροδρομίου» σε δεύτερο χρόνο. Οπως είπε, το παράδοξο είναι ότι τώρα κάνουν πως δεν τη γνωρίζουν. Περιέργως πώς, την ίδια φράση για την κ. Καϊλή χρησιμοποίησε, πριν τον κ. Ανδρουλάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε δική του ανάρτηση, όπου έλεγε: «Βρέθηκαν τσάντες με χρήματα στο σπίτι της κ. Καϊλή και ο κ. Ανδρουλάκης κάνει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας “εγώ δεν καλύπτω κανέναν”. Τι άλλο θα έπρεπε να γίνει μπας και ανακαλύψει τον Δούρειο Ιππο;».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε σοκαρισμένος, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τα περί «Δούρειου Ιππου», λέγοντας ότι ένα ποινικό θέμα δεν μπορεί να μετατρέπεται σε εσωκομματικό.
Γιατί όχι νωρίτερα…
Απαντώντας στις αιτιάσεις γιατί δεν προχώρησε νωρίτερα στη διαγραφή της Εύας Καϊλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είπε ότι η υπόθεση σχετικά με τη διαφθορά έγινε γνωστή την Παρασκευή. «Ολοι μας μάθαμε εκείνη τη στιγμή την εμπλοκή της. Δεν καθυστερήσαμε παρά μόνο μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα. Είχα ζυγίσει τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις της και είχα πάρει την απόφαση να μην είναι εκ νέου υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι που με αφορά προσωπικά. Δεν θα άφηνα να αιωρούνται υπόνοιες στο εσωτερικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι προσπαθώ να παρέμβω στην έκθεση της εξεταστικής επιτροπής Pega – της οποίας η κυρία Καϊλή έτυχε να είναι σκιώδης εισηγήτρια, διαγράφοντάς τη για θέματα που αφορούσαν στη στάση της στο κορυφαίο ζήτημα των υποκλοπών. Δεν υπήρχε περίπτωση να τροφοδοτήσω μια συζήτηση για να επηρεάσουμε εντέλει το πόρισμα της επιτροπής. Ομως, για ζητήματα διαφθοράς δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις».
Απάντηση Ν.Δ.: «Συμπορεύονται πολύ στενά από το 2014»
«Είναι έξω και πέρα από κάθε λογική η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη. Ξεπερνά την οποιαδήποτε διάσταση που θα μπορούσε να έχει κανείς. Η υπόθεση της κυρίας Καϊλή είναι πολύ σοβαρή. Θα πρέπει να περιμένουμε τις οριστικές ανακοινώσεις και θα δούμε πού θα καταλήξει. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια υπόθεση που αφορά ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ένα στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ., ένα στέλεχος της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, που είχε συμπορευθεί, όχι χθες ή προχθές, αλλά από το 2014, πάρα πολύ στενά με τον κ. Ανδρουλάκη», απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, και κατέληξε: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια πολιτική, νομική, ηθική σκιά στο χώρο αυτόν από την υπόθεση της κυρίας Καϊλή. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δημιουργεί μια δυσκολία και ένα δυσάρεστο κλίμα. Δεν είναι ευχάριστο στελέχη του κόμματός σου να ελέγχονται για χρηματισμό, εφόσον ευσταθούν αυτά που έχουμε ακούσει. Αλλά ο τρόπος για να ξεφύγεις από αυτή τη δύσκολη κατάσταση δεν είναι να κατασκευάζεις παρανοϊκά πράγματα. Τα γεγονότα είναι εδώ και είναι χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρουλάκης με την κυρία Καϊλή συμπορεύονται από το 2014. Αν δεν κάνω λάθος, το 2017, όταν ο κ. Ανδρουλάκης ήταν υποψήφιος απέναντι στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η κυρία Καϊλή τον στήριξε. Δεν είναι τρόπος αυτός για να βγάζεις από πάνω σου τα πολιτικά προβλήματα, να προσπαθείς να κατασκευάσεις πράγματα που δεν στέκονται στην κοινή λογική».
«Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης είπε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι είχε αποφασίσει να της πει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια. Δεν το είπε, όμως, τον Σεπτέμβριο. Δεν το είπε καν όταν βγήκε και έκανε αυτές τις δηλώσεις για το Κατάρ. Το είπε χθες», συνέχισε ο κ. Οικονόμου και κατέληξε: «Με την κυρία Καϊλή δεν υπήρχε η οποιαδήποτε σχέση, σύμπλευση. Η κυρία Καϊλή είναι μέλος μίας ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο που είναι αντίπαλη της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ηταν μέλος του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ. Συζητάμε για ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο ελέγχεται για χρηματισμό από το Κατάρ. Εγώ δεν λέω ότι φταίει το σύνολο του ΠΑΣΟΚ, ούτε λέω ότι είναι ένοχοι όλοι στο ΠΑΣΟΚ. Λέω, όμως, ότι από αυτό το σημείο, που πιάνεται ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να χρηματίζεται, μέχρι το σημείο να προσπαθούμε να πούμε ότι αυτό είναι πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας, είναι για γέλια και για κλάματα. Και ο κ. Ανδρουλάκης, για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, να διαγράφει από τα social media αναρτήσεις του, αυτά δεν είναι ούτε για μικρά παιδιά».
Ανοίγουν μεγάλα θέματα στο ΠΑΣΟΚ
Η σύλληψη της Εύας Καϊλή φαινομενικά μόνο βοηθά τον Νίκο Ανδρουλάκη, υπό την έννοια ότι το τελευταίο διάστημα είχαν εμφανείς προστριβές. Στην πραγματικότητα, η δυσώδης αυτή υπόθεση ανοίγει μεγάλα θέματα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο.
«Είναι καιρός τώρα που λέω ότι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα πορεύεται σε θολά πολιτικά νερά. Από το φλερτ με τη Δεξιά μέχρι την προσπάθεια να αλλάξουμε σύμβολα. Δεν έχουμε μόνο επιβάλει σύγχυση στο πιο φυσικό μας ακροατήριο, τις μη προνομιούχες Ελληνίδες και Ελληνες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, όσους έχουν πληγεί από τις απανωτές κρίσεις, αλλά έχουμε αφήσει το κόμμα ανοιχτό σε ανθρώπους που το εκμεταλλεύονται για δικό τους όφελος, ενώ δεν πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες του Σοσιαλισμού και της Σοσιαλδημοκρατίας. Το πρόβλημα δεν είναι η Εύα Καϊλή. Το πρόβλημα είναι η ανάγκη να χαράξουμε στιβαρή και σταθερή πορεία, διακριτή από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, και να απαιτήσουμε να υπηρετηθεί από όλους μας. Τώρα είναι η ευκαιρία», ανήρτησε, για παράδειγμα, χθες, ο Παύλος Γερουλάνος.
Ειδήσεις σήμερα