Μέχρι το τέλος Ιουνίου, η Microsoft απασχολούσε 221.000 εργαζομένους. Οι απολύσεις που ξεκινούν από σήμερα αφορούν συνολικά περίπου το 5% του εργατικού της δυναμικού. Το ποσοστό αυτό δεν θα πρέπει να ξεγελάει – Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών θέσεων εργασίας στην Microsoft, εδώ και περίπου οκτώ χρόνια.
Το 2014 και το 2015, είχαν περικοπεί 25.000 θέσεις εργασίας, αφότου η Microsoft εγκατέλειψε την προσπάθεια εξαγοράς της Nokia.
«Αυτές είναι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε κατά τη διάρκεια της 47χρονης ιστορίας μας για να παραμείνουμε μια σημαντική εταιρεία σε αυτόν τον κλάδο που δεν συγχωρεί οποιονδήποτε δεν προσαρμόζεται στις αλλαγές» έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella, ενημερώνοντας το προσωπικό για τις επικείμενες απολύσεις.
Ο τεχνολογικός κολοσσός είχε παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ προσέλαβε πάνω από 75.000 άτομα από το 2019 και μετά, στελεχώνοντας τις ραγδαία ανερχόμενες διαδικτυακές και cloud computing υπηρεσίες της.
Μέσα σε τρία χρόνια, τα έσοδα της Microsoft αυξήθηκαν κατά 58%. Όμως, τα αυξανόμενα επιτόκια και η προοπτική ύφεσης έχουν μετριάσει τις προοπτικές της εταιρείας. Το τρίμηνο που έληξε τον Οκτώβριο, ανακοινώθηκε η χαμηλότερη ανάπτυξη μέσα σε πέντε χρόνια. Τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν την Τρίτη ενδέχεται να είναι ακόμη πιο χλιαρά.
Οι αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων απόλυσης και άλλων δαπανών αναδιάρθρωσης, θα κοστίσουν στην εταιρεία 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πέραν της μείωσης των εξόδων της, η Microsoft έχει θέσει νέους στόχους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, όπως μία πιθανή επένδυση επιπλέον 10 δισ. δολαρίων στο OpenAI για το δημοφιλές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και μια εξαγορά της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Activision, που θα κοστίσει 69 δισ. δολάρια.