Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η επίθεση των χάκερς και οι πιθανές συνέπειές της έχουν συστηματικά συγκαλυφθεί από το ανώτερο προσωπικό του τεράστιου χώρου πυρηνικών αποβλήτων και παροπλισμού, όπως διαπίστωσε η έρευνα.
Guardian: Από το 2015 οι πρώτες παραβιάσεις
Ο Guardian ανακάλυψε ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε παραβιάστηκαν για πρώτη φορά τα συστήματα πληροφορικής. Αλλά πηγές δήλωσαν ότι οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά ήδη από το 2015, όταν οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι το κακόβουλο λογισμικό sleeper – λογισμικό που μπορεί να παραμονεύει και να χρησιμοποιείται για να κατασκοπεύει ή να επιτίθεται σε συστήματα – είχε ενσωματωθεί στα δίκτυα υπολογιστών του Sellafield.
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαλειφθεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητες του Sellafield, όπως η μετακίνηση ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση για διαρροές επικίνδυνων υλικών και ο έλεγχος για πυρκαγιές, έχουν τεθεί σε κίνδυνο.
Πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι ξένοι χάκερ να έχουν πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια εμπιστευτικού υλικού στην τοποθεσία, η οποία εκτείνεται σε 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ακτή της Κάμπρια και είναι μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.
Η πλήρης έκταση οποιασδήποτε απώλειας δεδομένων και οι τυχόν συνεχιζόμενοι κίνδυνοι για τα συστήματα δυσκολεύτηκαν να ποσοτικοποιηθούν λόγω της παράλειψης της διοίκησης του Sellafield να ειδοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές πυρηνικών βιομηχανιών για αρκετά χρόνια, δήλωσαν πηγές.
Γάζα ώρα μηδέν: «Εκεχειρία μόνο αν υπάρξει λίστα ομήρων» - Ο όρος του Νετανιάχου στη Χαμάς
Οι αποκαλύψεις προέκυψαν στο πλαίσιο των Nuclear Leaks, μιας ετήσιας έρευνας του Guardian για την πειρατεία στον κυβερνοχώρο, τη ραδιενεργό μόλυνση και την τοξική εργασιακή κουλτούρα στο Sellafield.
Η μεγαλύτερη αποθήκη πλουτωνίου στον πλανήτη
Ο χώρος διαθέτει τη μεγαλύτερη αποθήκη πλουτωνίου στον πλανήτη και είναι ένας εκτεταμένος σκουπιδότοπος για πυρηνικά απόβλητα από οπλικά προγράμματα και δεκαετίες παραγωγής ατομικής ενέργειας.
Φυλασσόμενο από ένοπλους αστυνομικούς, κατέχει επίσης έγγραφα σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο δεχτεί ξένη επίθεση ή αντιμετωπίσει καταστροφή. Χτίστηκε πριν από περισσότερα από 70 χρόνια και ήταν παλαιότερα γνωστό ως Windscale, όπου κατασκευάστηκε πλουτώνιο για πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και έχει δεχθεί ραδιενεργά απόβλητα από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Σουηδία.
Ο Guardian ανέφερε επίσης πως το Sellafield, το οποίο έχει πάνω από 11.000 υπαλλήλους, τέθηκε πέρυσι σε μια μορφή “ειδικών μέτρων” για συνεχείς παραλείψεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με πηγές στο Γραφείο Πυρηνικής Ρύθμισης (ONR) και στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Πιστεύεται επίσης ότι ο εποπτικός φορέας ετοιμάζεται να ασκήσει δίωξη σε άτομα εκεί για παραλείψεις στον κυβερνοχώρο. Η ONR επιβεβαίωσε ότι το Sellafield δεν πληροί τα πρότυπα για τον κυβερνοχώρο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραβιάσεις ή τους ισχυρισμούς περί “συγκάλυψης”.
Το πρόβλημα των μη ασφαλών διακομιστών στο Sellafield πήρε το παρατσούκλι Voldemort από τον κακό του Χάρι Πότερ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει την έρευνα της ONR και τις ελλείψεις στην πληροφορική του εργοταξίου, επειδή ήταν τόσο ευαίσθητο και επικίνδυνο. Επρόκειτο για εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους εχθρούς της Βρετανίας. Το δίκτυο διακομιστών του Sellafield χαρακτηρίστηκε από τον αξιωματούχο ως «θεμελιωδώς ανασφαλές».