Στο στόχαστρο βρίσκονται οι ιταλικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Οι διπλωματικές αποστολές δέχονται επιθέσεις βανδάλων και απειλές, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας να θέτει σε επαγρύπνηση τις Αρχές. «Αυξάνουμε την ασφάλεια σε όλες τις πρεσβείες και τα προξενεία μας γιατί αυτή τη στιγμή διεθνείς αναρχικοί κινητοποιούνται ενάντια στο ιταλικό κράτος», είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο, μια ελληνική αναρχική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για μια εμπρηστική επίθεση έξω από το σπίτι ενός Ιταλού διπλωμάτη. Όπως σημείωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών οι επιθέσεις αναρχικών στις πρεσβείες έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα. Πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του διπλωμάτη Λουίτζι Εστέρο στο Βερολίνο προ ημερών, ενώ έσπασαν τα τζάμια του ιταλικού Προξενείου στην Βαρκελώνη. Για το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε την Παρασκευή, οι Αρχές προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις, σύμφωνα με το πρακτορείο «Adnkronos».
Ιταλικές πρεσβείες, προξενεία ή πολιτιστικά ιδρύματα έχουν γίνει στόχος στη Βολιβία, τη Χιλή, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, είπε ο Ταγιάνι.
Η τύχη των ομήρων εξαρτάται από τον Νετανιάχου, απαντά η Χαμάς σε πρώην όμηρο
Επιθέσεις στο όνομα απεργού πείνας
Οι ιταλικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν από επιθέσεις αναρχικών λόγω του απεργού πείνας Αλφρέντο Κοσπίτο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Κοσπίτο, 55 ετών, είναι ένας Ιταλός αναρχικός που κάνει απεργία πείνας για περισσότερες από 100 ημέρες διαμαρτυρόμενος για τη φυλάκισή του υπό το αυστηρό καθεστώς απομόνωσης «41 bis». Την εμπρηστική επίθεση στην Αθήνα ανέλαβε αναρχική ομάδα, χαρακτηρίζοντάς την πράξη αλληλεγγύης προς τον Κοσπίτο.
Εκτίει ποινή για έναν μη θανατηφόρο πυροβολισμό ενός διευθυντή πυρηνικής ενέργειας το 2012 και μια διπλή βομβιστική επίθεση σε αστυνομική ακαδημία το 2016, η οποία δεν προκάλεσε τραυματισμούς. Ο Κοσπίτο έχει καταδικαστεί σε 30 χρόνια φυλάκιση, αλλά οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση για να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς δυνατότητες αποφυλάκισης.
Καθεστώς «41 bis»
Το «41 bis», που συνήθως προορίζεται για κορυφαία αφεντικά της Μαφίας, έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους κρατούμενους να επικοινωνούν με τους συνεργάτες τους έξω. Ο Κοσπίτο τέθηκε υπό το συγκεκριμένο καθεστώς τον Μάιο, αφού έγραψε άρθρα από τη φυλακή καλώντας τους συναδέλφους αναρχικούς να συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα τους.
Η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης του καθεστώτος κράτησής του, λέγοντας ότι δεν μπορεί να ενδώσει σε απειλές ή τρομοκρατικές ενέργειες. Τη Δευτέρα, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε από μια φυλακή της Σαρδηνίας σε μια στο Μιλάνο με καλύτερες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, όπως είχε ζητηθεί από τον εθνικό διαμεσολαβητή. Ο καταδικασθέντας, έχει χάσει περισσότερα από 40 κιλά και φέρεται να είναι τόσο αδύναμος που δυσκολεύεται να περπατήσει και να ζεσταθεί, επιβιώνει με νερό, ζάχαρη και μέλι.