Τρεις μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, 12 κόμματα και πολιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα αποφάσισαν να ενωθούν, επιλέγοντας ως κοινό υποψήφιό τους τον ελάχιστα γνωστό πρώην πρεσβευτή Εντμούντο Γκονζάλες. Αν δεν υπάρξει προσπάθεια παρεμπόδισης της αντιπολίτευσης εκ μέρους του καθεστώτος Μαδούρο, ο χαμηλών τόνων διπλωμάτης θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας -ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από μία δεκαετία- στις εκλογές του Ιουλίου.
Οι διεθνείς παρατηρητές των εκλογών, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων του ΟΗΕ, βρίσκονται στο Καράκας το τελευταίο διάστημα, παρακολουθώντας τις κινήσεις του Μαδούρο. Οι ομάδες παρακολούθησης θα αποφασίσουν εάν θα παρευρίσκονται στις εκλογές, ώστε να έχει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας την απαραίτητη διεθνή επικύρωση. Το δίλημμα για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας δεν είναι απλό, καθώς χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη διεθνή επικύρωση, για να μη βρεθεί απομονωμένος σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ επανέλαβαν την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του. Από την άλλη πλευρά, φοβάται το ενδεχόμενο μιας εκλογικής ήττας από την ενωμένη αντιπολίτευση. Σε τελευταία δημοσκόπηση, ο Γκονζάλες εμφανίζεται να κερδίζει τον Μαδούρο με 46%-22%, χάρις στην υποστήριξη της δημοφιλούς Μαρία Κορίνα Ματσάδο, στην οποία το καθεστώς απαγόρευσε τη συμμετοχή.
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Ο αντίπαλος
Ορισμένοι σύμμαχοι του Μαδούρο ζήτησαν πριν από λίγες εβδομάδες από το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει την κάρτα ψήφου του συνασπισμού υπό το όνομα «Ενιαία Πλατφόρμα», για να μη συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, αλλά και στις επερχόμενες περιφερειακές και κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο 74χρονος Γκονζάλες εισήλθε αρχικά στην εκστρατεία ως δοκιμαστικός υποψήφιος με το σκεπτικό να αντικατασταθεί από τον κυβερνήτη της Πολιτείας Ζούλια, Μανουέλ Ροζάλες, πιο γνωστό πολιτικό πρόσωπο στους ψηφοφόρους. Τελικά, ο Ροζάλες παραιτήθηκε και το μετριοπαθές κόμμα του «A New Era» θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Γκονζάλες. Οι αναλυτές τονίζουν ότι, παρά τα κωλύματα που εμφανίζονται συνεχώς σε κόμματα και κινήσεις που υποστηρίζουν την «Ενιαία Πλατφόρμα», δεν θα είναι τόσο εύκολος ο αποκλεισμός της από τις εκλογές. Το ερώτημα είναι αν ο Γκονζάλες θα μπορέσει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους στην προεκλογική εκστρατεία.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ο Γκονζάλες ήταν σχεδόν άγνωστος και «αφανής» στα social media. Οι αναλυτές τον περιγράφουν ως έναν έντιμο και εργατικό διπλωμάτη καριέρας, με ακαδημαϊκό παρελθόν (είναι πτυχιούχος Διεθνών Σχέσεων και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων από το American University της Ουάσιγκτον). Εχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών και ήταν πρεσβευτής της χώρας του στην Αργεντινή. Κατά τον αναλυτή και δημοσκόπο Ρουμπέν Κιρίνος, το γεγονός ότι είναι σχεδόν άγνωστος στους ψηφοφόρους μπορεί να λειτουργήσει, τελικά, υπέρ του, σε ένα πολιτικό περιβάλλον που έχει στιγματιστεί από το βρόμικα πολιτικά παιχνίδια.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επέβαλε εκ νέου πετρελαϊκές κυρώσεις στη Βενεζουέλα, τις οποίες είχε χαλαρώσει τον Οκτώβριο μετά την υπογραφή συμφωνίας με την αντιπολίτευση για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Υστερα από τον αποκλεισμό κάποιων υποψηφίων, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μαδούρο ότι δεν δείχνει διατεθειμένη να τηρήσει τις συμφωνίες με την αντιπολίτευση. Υπό την πίεση των νέων αμερικανικών κυρώσεων, η κυβέρνηση του Μαδούρο επέτρεψε στον Γκονζάλες να είναι υποψήφιος, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι σέβεται τη συμφωνία.
Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του προέδρου της Βενεζουέλας. Στο Καράκας βρέθηκε αυτές τις μέρες ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ο οποίος ερευνά την κυβέρνηση της χώρας για καταγγελίες που αφορούν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το 2017, όταν οι Αρχές της Βενεζουέλας προχώρησαν σε αιματηρή καταστολή των πολύμηνων διαδηλώσεων (κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι). Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των διεθνών κατηγόρων του, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει στη Βενεζουέλα το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έβαλε λουκέτο τον περασμένο Φεβρουάριο.