«Ανακαλύψαμε επτά δωμάτια με κοριούς από τα 1.500 δωμάτια που προσφέρουμε. Τα δωμάτια δεν βρίσκονται όλα στο ίδιο συγκρότημα, αλλά οι φοιτητές έχουν επαφές μεταξύ τους», εξηγεί ένας από τους διευθυντές.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «υπήρξε επικοινωνία με όλους όσοι επηρρεάζονται και ο πρώτος γύρος επιθεώρησης έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Καθώς τα αυγά του κοριού μπορούν ακόμα να επιβιώσουν στους θαλάμους, σύντομα θα πραγματοποιήσουμε δεύτερο γύρο μέτρων εξάλειψης. Ωστόσο, όλοι οι σπουδαστές μπόρεσαν να επιστρέψουν κανονικά στα δωμάτιά τους».
Στις Βρυξέλλες, υπάρχει μια εξειδικευμένη ομάδα που αποτελείται από βελγικά μαλινουά εκπαιδευμένα στην ανίχνευση κοριών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι σκύλοι ήλεγξαν όλα τα κρεβάτια της εστίας.
Κοριοί: Πώς είναι
Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό παράσιτο που τρέφεται με αίμα ζώων και ανθρώπων. Μπορεί να διυσδίσει ακόμη και από περάσματα που δεν ξεπερνούν σε πάχος μια πιστωτική κάρτα και εντοπίζει την ανθρώπινη παρουσία από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά την εκπνοή.
Ο κοριός δεν πετά, όμως περπατά πολύ γρήγορα και μπορεί να σκαρφαλώσει σε κάθε επιφάνεια, όπως σε τοίχους και ταβάνια.
Έχει οβάλ σχήμα και καφετί χρώμα. Τα σώμα ενός ενήλικου κοριού είναι επίπεδο και δεν ξεπερνά σε μέγεθος το κουκούτσι ενός μήλου. Αφού τραφεί, το σώμα του κοριού διογκώνεται και το χρώμα του γίνεται κοκκινωπό.
Ουκρανία: Φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Ο κύκλος ζωής του κοριού συμπεριλαμβάνει τρεις φάσεις, του αυγού, της προνύμφης και της ενηλικίωσης. Τα αυγά είναι πολύ μικρού μεγέθους και εκκολάπτονται για περίπου 6-10 μέρες. Μετά περνάει στη φάση της νύμφης η οποία συμπεριλαμβάνει πέντε στάδια ανάπτυξης μέχρι την ενηλικίωση του.
Οι κοριοί παράγουν 1-3 αυγά ημερησίως. Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται από 5 μήνες ως και ένα χρόνο σε ιδανικές ήπιες θερμοκρασίες.
Το δάγκωμα του κοριού δεν πονά και επομένως δεν γίνεται αντιληπτό. Στο σημείο που δαγκώνει ο κοριός εκδηλώνεται αργότερα κοκκίνισμα και φαγούρα.
Πώς θα καταλάβετε πως υπάρχουν κοριοί στον χώρο σας
- Το πιο ξεκάθαρο δείγμα πως υπάρχει κοριός στον χώρο σας είναι να τον δείτε. Το μέγεθος και το σχήμα τους θυμίζει σπόρο μήλου.
- Αν εντοπίσετε μικρά ξηρά υπολείμματα που μοιάζουν με κοριό το πιο πιθανό είναι πως εντοπίσατε δέρμα κοριού. Ο κοριός σε διάφορα στάδια ανάπτυξης απορρίπτει τον εξωσκελετό του.
- Οι κοριοί αφήνουν και περιττώματα. Αν δείτε μικρούς σκούρους καφέ – μαύρους λεκέδες κατά πάσα πιθανότητα είναι περιττώματα κοριών. Είναι πιο εμφανείς σε σημεία όπως το στρώμα του κρεβατιού.
- Μπορεί επίσης να εντοπίσετε σκούρες κόκκινες κηλίδες αίματος που αφήνει ο κοριός μετά από ένα γεύμα.
- Στους χώρους που εντοπίζονται κοριοί αναδύεται μια χαρακτηριστική δυσάρεστη μυρωδιά που παράγουν από ειδικούς αδένες. Γίνεται πιο εμφανής σε χώρους που δεν αερίζονται συχνά.
- Τέλος το πιο ξεκάθαρο σημάδι είναι τα ίχνη μετά από ένα τσίμπημα κοριού. Τα σημάδια στο δέρμα είναι συνήθως σε ευθεία ή ζιγκ ζαγκ και μοιάζουν με μπαλώματα.
9+1 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τους κοριούς
- Το πόσο καθαροί είμαστε, δεν είναι κάτι που απασχολεί τους κοριούς. Συνηθέστερα, εμφανίζονται στο χώρο μας από άλλο μέρος που έχουν μολύνει.
- Είναι είδος εντόμων που τρέφονται με αίμα ανθρώπων και ζώων. Ζουν από 10 μήνες έως 1 χρόνο.
- Συνήθως μας δαγκώνουν όταν κοιμόμαστε. Χρειάζονται από 3 έως 10 λεπτά για να χορτάσουν. Μετά απομακρύνονται.
- Μπορούν να ζήσουν αρκετούς μήνες χωρίς σίτιση.
- Το μέγεθος των ενηλίκων είναι αυτό ενός σπόρου μήλου (5-7 χιλιοστά). Οι θηλυκοί μπορούν να γεννήσουν εκατοντάδες αβγά, στο μέγεθος κόκκου σκόνης το καθένα.
- Δεν κάνουν φωλιές, όπως τα μυρμήγκια ή οι μέλισσες. Τείνουν ωστόσο, να ζουν σε ομάδες, στις κρυψώνες τους.
- Δεν εμφανίζονται τη μέρα. Δρουν μόνο τη νύχτα.
- Δεν πετούν. Κινούνται όμως, γρήγορα σε δάπεδα, τοίχους και οροφές.
- Η συγκέντρωσή τους ευνοείται όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων. Τους βοηθά και ο ζεστός καιρός.
- Τα αγαπημένα τους μέρη είναι τα σκοτεινά, κρυφά σημεία.
Πού κρύβονται οι κοριοί
- στις ραφές ή ανάμεσα στα μαξιλάρια καναπέδων και καρεκλών,
- στις πιέτες των κουρτινών,
- στις ενώσεις των συρταριών,
- σε ηλεκτρικές πρίζες και συσκευές,
- στα ρούχα,
- στο κρεβάτι,
- κάτω από μοκέτα κοντά σε σανίδες,
- στις αποσκευές,
- σε στρώματα,
- σε καλύμματα στρωμάτων,
- σε αντικείμενα κοντά στο κρεβάτι,
- σε κεφαλάρια,
- σε μεταχειρισμένα έπιπλα.
- Μπορεί να τους μεταφέρετε στο πορτοφόλι σας (εφόσον το έχετε ακουμπήσει σε έπιπλο που έχει κοριούς).
- Το πεπλατυσμένο σώμα τους, τους βοηθά να χωρούν σε μικροσκοπικούς χώρους και έτσι να φτάνουν όπου υπάρχει αίμα για να τραφούν.
Πώς δεν θα υπάρξουν ποτέ στο σπίτι σας κοριοί
Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να προσέχετε για μην προσβληθείτε ποτέ αλλά και για να έχουμε μια σωστή αντιμετώπιση των κοριών.
Παρακάτω θα σας αναφέρουμε τα πιο σημαντικά:
- Να ελέγχεται επιμελώς για κοριούς μεταχειρισμένα έπιπλα, χαλιά και μοκέτες που φέρνετε στο σπίτι σας.
- Να απομονώνετε τις αποσκευές σας σε χώρους που δεν υπάρχουν κρυψώνες (καταφύγια) για κοριούς. Εναλλακτικά να τις συσκευάζετε σε πλαστικό περίβλημα.
- Μετά από κάποιο ταξίδι να πλένετε όλα σας τα ρούχα, ακόμη και αυτά που δεν φορέσατε.
Ειδήσεις σήμερα
Ρωσία: Δεκατρείς εργάτες έχουν παγιδευτεί σε χρυσωρυχείο – Δείτε βίντεο
Ουκρανή πορνοστάρ φωτογραφήθηκε με βετεράνους του πολέμου για την αποκατάστασή τους
Συνελήφθησαν οι 4 παίκτες της Βελέζ, που κατηγορούνται για σεξουαλική επίθεση