Η κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων από τις πλημμύρες. Ομως εκφράζονται φόβοι για πολύ μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, καθώς έσπασαν φράγματα, κατέρρευσαν γέφυρες και τα νερά ισοπέδωσαν πόλεις και χωριά. Ο Ταμέρ Ραμαντάν, εκπρόσωπος της Λιβύης στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, έκανε λόγο για «τεράστιο αριθμό» νεκρών. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Λιβύης.
Η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε στην πόλη Ντέρνα, μεγάλο λιμάνι στα ανατολικά της Βεγγάζης. Τα δύο φράγματα που κατέρρευσαν άφησαν τα νερά να εισβάλουν σαν τσουνάμι στην πόλη, που μετατράπηκε σε λίμνη. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών στην πόλη ξεπερνά τους 1.500. Οι αξιωματούχοι της περιοχής δήλωναν σοκαρισμένοι από την καταστροφή που αντίκρισαν στην Ντέρνα, μία πόλη 100.000 κατοίκων. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ισχυρά ρεύματα λάσπης που παρέσυραν ανθρώπους, σπίτια, οχήματα και ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους. Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Χισέμ Τσκιουάτ, είπε ότι το 25% της Ντέρνα έχει εξαφανιστεί. Ο Οσάμα Αλί, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών της Λιβύης, είπε ότι «οι καιρικές συνθήκες δεν μελετήθηκαν καλά και δεν υπήρξε εκκένωση των κατοίκων».
Τρεις περιοχές της Ανατολικής Λιβύης κηρύχθηκαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής και τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου -Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα- παραμένουν κλειστά. Ωστόσο, και δυτικές πόλεις, όπως η Μισράτα, έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Η καταστροφή από την καταιγίδα «Ντάνιελ» βυθίζει ακόμα περισσότερο τη διχασμένη Λιβύη στο χάος. Μετά την ανατροπή και εξόντωση του Καντάφι το 2011 και τον εμφύλιο, οι δύο κυβερνήσεις που ελέγχουν το δυτικό και το ανατολικό τμήμα της χώρας, αντίστοιχα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, πόσω μάλλον να αντιδράσουν σε μια φυσική καταστροφή.
Οπως είπε στο BBC ο Λίβυος δημοσιογράφος Αμπντουλκαντέρ Ασάντ, στη Λιβύη δεν υπάρχουν σωστικά συνεργεία ώστε να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς. Η διοίκηση που ελέγχει την ανατολική πλευρά της χώρας ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε τη βοήθεια που απέστειλε η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, δηλαδή ένα αεροπλάνο με 14 τόνους προμηθειών, ιατροφαρμακευτικό υλικό και 80 γιατρούς.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑ, ΟΗΕ
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρτον, ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον πρόκειται να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ. Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη, είπε επίσης ότι φθάνει βοήθεια από άλλες χώρες. Η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Ιταλία, το Ιράν, η Γερμανία και το Κατάρ έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στη χτυπημένη από την κακοκαιρία χώρα. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, θα στείλει τρία αεροσκάφη με ομάδα έρευνας και διάσωσης. Η τουρκική αποστολή αποτελείται από 168 μέλη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών, δύο οχήματα και δύο πλεούμενα.