Επισημαίνει ότι ο «σουλτάνος» άρχισε ήδη να προβαίνει σε εκτεταμένο κύμα παροχολογίας, αυξάνοντας μισθούς σε όλους τους τομείς, ενώ προβάλλει ευέλικτα όρια συνταξιοδότησης. Επικεντρώνεται στο μέτωπο της Βόρειας Συρίας απέναντι στους Κούρδους αντάρτες (ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη) και δείχνει να είναι έτοιμος να σύρει τη χώρα σε έναν τελείως περιττό πόλεμο (μέσω τέταρτης εισβολής μέσα σε έξι χρόνια) με στόχο να συσπειρώσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού υπό την αρχηγία του, εργαλειοποιώντας και εκμεταλλευόμενος πλήρως τη σύρραξη.
Για τα 100 χρόνια
Είναι πασιφανές ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να επανεκλεγεί για ακόμα μία φορά στις εκλογές που θα γίνουν τον προσεχή Ιούνιο (υπό λογικές πάντα συνθήκες) θέλοντας να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Τουρκία και τον έναν αιώνα από τη Λωζάννη. «Ο Ερντογάν κυβέρνησε την Τουρκία για μεγαλύτερο διάστημα από όσο τα Starbucks έχουν παρουσία στην εστίαση της χώρας»(!), όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έγκυρη επιθεώρηση «Foreign Policy».
Αφού καταγράφει τις γνωστές οικονομικές και νομισματικές δυσκολίες της ερντογανικής Τουρκίας, τονίζει ότι, παρά την κάθετη αντίρρηση τόσο της Ουάσιγκτον, των Ευρωπαίων, αλλά και ως ένα βαθμό της Μόσχας για τη διεξαγωγή ενός νέου πολέμου στη Συρία, ο Ερντογάν ετοιμάζει το έδαφος πλήττοντας από αέρος τις κουρδικές πολιτοφυλακές των SDF, που συμμάχησαν ως χερσαία δύναμη με τη Δύση στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), στο πλαίσιο της Συμμαχικής επιχείρησης Inherent Resolve.
Αποφασισμένος
Από ό,τι φαίνεται, ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση μιας γεωγραφικά ουδέτερης ζώνης (από το Αφρίν ως την άλλη πλευρά των νότιων και ανατολικών συνόρων της Τουρκίας με Ιράκ και Ιράν).
Ως γνωστόν, στην Τουρκία η κοινή γνώμη είναι αρκετά εθνικιστική, οπότε μια περιορισμένη διασυνοριακή επιχείρηση με λίγες τουρκικές απώλειες θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους ψηφοφόρους με τον ίδιο τρόπο που γίνονται αποδεκτά τα τακτικά πλήγματα του Ισραήλ στη Γάζα -ως αντίποινα για τις επιθέσεις με πυραύλους της παλαιστινιακής Χαμάς-, που θεωρούνται αστυνομικές επιχειρήσεις.
Οι επόμενοι 5 μήνες θα είναι πιθανότατα γεμάτοι από προκλητικές κινήσεις, κυρίως για να σηματοδοτήσουν την 100ή επέτειο από την ίδρυση μιας σύγχρονης, κοσμικής δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη διάλυσή της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ερντογάν επιδιώκει να προβάλει μία αποκατεστημένη επιρροή της Τουρκίας σε έναν πολυπολικό κόσμο όπου οι μεσαίες δυνάμεις μπορούν να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή.
Για το Αιγαίο
Νέες απειλές από Πούτιν στην Ουκρανία: «Θα μετανιώσει για την επίθεση στο Καζάν»
Επιπρόσθετα ο Τέιλορ τονίζει ότι η Τουρκία απειλεί καθημερινά την Ελλάδα εν μέσω διαφωνιών για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου, αλλά και την Κύπρο (αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες), ενώ βάζει στο τραπέζι την εδώ και δεκαετίες «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα έχει παραβιάσει διεθνείς συνθήκες (!), τη στιγμή που κωλυσιεργεί για την αποδοχή της ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Το «βρόμικο» δικαστικό σύστημα
Στο άρθρο του στο Politico, ο Πολ Τέιλορ επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει ένα σαθρό σύστημα Δικαιοσύνης που δεν είναι ανεξάρτητο. Το σύστημα αυτό ο ίδιος ο Ερντογάν το χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να αποκλείει από την πολιτική ζωή της χώρας του ισχυρούς αμφισβητίες του, όπως είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Επίσης, πάνω από 100 πολιτικοί προερχόμενοι από το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) παραμένουν υπό δίκη για φερόμενα τρομοκρατικά αδικήματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν ανά πάσα στιγμή στην απαγόρευση του κινήματος. Το HDP δεν είναι μέρος της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία συγκροτεί μια αρκετά αναιμική κοινή εκλογική πλατφόρμα, που κυμαίνεται από τη σοσιαλδημοκρατική Αριστερά (Κεμαλικό Κόμμα CHP) ως τη φιλελεύθερη Κεντροδεξιά (τα μικρά κόμματα των Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν).
Το… σύνηθες παραλήρημα από Ακάρ
Νέο μπαράζ προκλητικών και εμπρηστικών λεκτικών επιθέσεων και ασύστολων απειλών κατά της Ελλάδας (και χθες) από τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος πρωτοστατεί το τελευταίο 4ήμερο από όπου και αν βρίσκεται. Χθες εκ νέου έστρεψε τα βέλη του κατά της Ελλάδας από το κατάστρωμα του πλοίου ειδικών αποστολών/αμφίβιων επιχειρήσεων κ.λπ., το γνωστό «Αnadolu», που σύντομα εισέρχεται σε πλήρη επιχειρησιακή χρήση και θα φιλοξενεί κυρίως μη επανδρωμένα αεροχήματα και ελικόπτερα.
Κάνοντας καθημερινά τη «νύχτα μέρα», ο Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας επιδιώκει την ένταση με την Τουρκία, σαμποτάρει (!) συνεχώς τις όποιες συζητήσεις και επαφές στο ΝΑΤΟ, και δεν επιστρέφει στις συνομιλίες για τα στρατιωτικού χαρακτήρα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πέραν των αρνητικών σχολίων, προχωρά για άλλη μία φορά σε ειρωνικές αναφορές υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα «συνεχώς κλαψουρίζει»(!) και είναι «στο έλεος των σκανδάλων με κυρίαρχα αυτά των υποκλοπών και του προσφυγο-μεταναστευτικού». Κατέληξε λέγοντας ότι «πνίγεται στη διαφθορά», συνειδητά ρίχνοντας τα πάντα στην Ελλάδα και ετσιθελικά αγνοώντας τα πολύ σημαντικά εσωτερικά και οικονομικά προβλήματα που είναι διαχρονικά και διάχυτα στη χώρα του. Συμπέρανε ότι «εξαιτίας των σκανδάλων και της χαοτικής κατάστασης στην Ελλάδα, πολιτικοί και στρατιωτικοί με δηλώσεις και σχόλιά τους προκαλούν καθημερινά την Τουρκία!!!».
Για πολλοστή φορά επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι ισχυρή και αξιόπιστη Σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και ότι τις εκκλήσεις για συζητήσεις με την Ελλάδα η Αθήνα δεν θα πρέπει να τις εκλαμβάνει ως «αδυναμία», ενώ κάλεσε τη χώρα μας για ίση εκμετάλλευση και συνδιαχείριση των φυσικών πόρων του Αιγαίου. Χαρακτήρισε το Κυπριακό «εθνικό θέμα» και επανέλαβε ότι «η Αγκυρα πάντοτε και ενεργά θα υποστηρίζει τα δικαιώματα των αδελφών Τουρκοκυπρίων»(!).
Ειδήσεις σήμερα
Γρίπη: Η Κίνα προκαλεί τον τρόμο στην Ευρώπη – Φόβοι για 300.000 κρούσματα την εβδομάδα