Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες ζητούν αρνητικό τεστ κορονοϊού για να επιτρέψουν την είσοδο σε αεροπορικούς ταξιδιώτες από την Κίνα, ενώ αύριο, Τετάρτη, αναμένεται η συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της Ε.Ε. με στόχο να αποφασισθεί κοινή στάση για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα.
Ενιαία πολιτική
Η Ελλάδα βρίσκεται σε στάση αναμονής περιμένοντας και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και υποστηρίζοντας την ενιαία πολιτική αντιμετώπισης.
«Η Κίνα τώρα ουσιαστικά βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν η Ευρώπη πριν από ένα χρόνο, όταν άνοιξε την οικονομία της και την κοινωνία της, και επομένως είναι λογικό να έχει πολλά κρούσματα. Στο βαθμό που αυτά παραμένουν με τις υπάρχουσες μεταλλάξεις δεν είναι ανησυχητικό. Η ανησυχία των επιστημόνων όλων είναι μήπως αυτή η μεγάλη έξαρση στην Κίνα οδηγήσει σε άλλες μεταλλάξεις», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του (AΝΤ1) χθες, προσθέτοντας: «Κάποιες χώρες έχουν μπει σε μεμονωμένες ενέργειες. Εμείς ως χώρα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, γιατί, καταλαβαίνετε, είναι ανούσιο μία χώρα να παίρνει διαφορετικά μέτρα από τη στιγμή που υπάρχει ελεύθερη κινητικότητα μέσα στην Ευρώπη».
Υπό τα παραπάνω δεδομένα αναμένονται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις πριν η Ελλάδα λάβει ή όχι κάποιους περιορισμούς αναφορικά με τους ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα. Αλλωστε, ο ΕΟΔΥ με αφορμή τις εξελίξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου τόνισε σε ανακοίνωσή του την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι το νέο αυτό κύμα δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ανησυχία
Την ίδια ώρα, η χώρα μας έχει και τον «πονοκέφαλο» της γρίπης που κυκλοφορεί έντονα τη φετινή περίοδο. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα γρίπης θα φτάσουν στις 300.000-350.000 την εβδομάδα. Κι αυτό επειδή «είμαστε απροετοίμαστοι ανοσολογικά». Τους ειδικούς ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.
Ελλείψεις φαρμάκων, νέα μέτρα από το υπουργείο Υγείας
Ενώ η γρίπη ταλαιπωρεί, ο κορονοϊός έρχεται πάλι στο προσκήνιο και οι ιώσεις έχουν επανέλθει σε προπανδημική περίοδο, οι ελλείψεις σε φάρμακα έχουν χτυπήσει «κόκκινο».
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμη και για ελλείψεις 400 σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, ωστόσο σύμφωνα με τους εκπροσώπους στο χώρο των φαρμάκων, ο αριθμός των ελλείψεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια γιατί είναι μια ευμετάβλητη κατάσταση.
Σύσκεψη
Χθες για το θέμα των ελλείψεων πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, ΠΦΣ, καθώς και με εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων. Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό, κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επικαιροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Μεταξύ άλλων, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρίες για τις ποσότητες φαρμάκων προκειμένου να καλύπτεται η ελληνική αγορά. Επιπλέον, αποφασίστηκε να υπάρχει ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων.
Ενημέρωση
Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι, αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο αντίστοιχης αποτελεσματικότητας μπορούν να προμηθευτούν. Επίσης, θα ενημερώνονται οι γιατροί για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
Στα νέα μέτρα είναι και η επέκταση της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων αλλά και η αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.