Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο για επικύρωση πριν από τρεις εβδομάδες, σε μια κίνηση που χαιρετίστηκε από το ΝΑΤΟ και τη Στοκχόλμη. Η Τουρκία είχε αρχικά προβάλει αντιρρήσεις επειδή ισχυρίζεται πως η Σουηδία προσφέρει καταφύγιο σε οργανώσεις τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.
Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου πριν τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος. Στη συνέχεια θα καταστεί νόμος με την υπογραφή του Ερντογάν.
Ενώ λέει πως η Αγκυρα περιμένει περισσότερα από τη Σουηδία όσον αφορά την καταπολέμηση μαχητών Κούρδων, ο Ερντογάν δήλωσε αυτόν τον μήνα πως θα προσπαθήσει να διευκολύνει την επικύρωση όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ουισκόνσιν: Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς σε χριστιανικό σχολείο - Αυτοκτόνησε ο ανήλικος δράστης
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
«Ευπρόσδεκτη εξέλιξη»
Η Σουηδία καλωσόρισε σήμερα την απόφαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου να συζητήσει μεθαύριο το νομοσχέδιο για την έγκριση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Αυτή είναι ευπρόσδεκτη πληροφορία», έγραψε σε μήνυμά του προς το Reuters ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ. «Η Σουηδία προσδοκά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».
Υπενθυμίζεται πως Σουηδία και Φινλανδία ζήτησαν πέρυσι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ένταξη της Φινλανδίας επισφραγίσθηκε τον Απρίλιο, όμως η ένταξη της Σουηδίας εμποδίζεται μέχρι τώρα από την Τουρκία και την Ουγγαρία.
Ειδήσεις σήμερα
Θρίλερ με την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα – Ο ρόλος ΗΠΑ- Κατάρ και η 3ημερη εκεχειρία
ΟΗΕ: Τα καύσιμα που έφθασαν στη Γάζα δεν είναι «καθόλου αρκετά»
Κατάρ: Προτείνει συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων και 3ημερη εκεχειρία