Προς τι, λοιπόν, η ευρωπαϊκή εξαίρεση; Το μυστικό κρύβεται στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης, στο Βέλγιο και ειδικότερα στο λιμάνι της Αμβέρσας, όπου καταλήγει το 86% των ακατέργαστων διαμαντιών του πλανήτη από Καναδά, Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ανγκόλα και, φυσικά, από τη Ρωσία – από την τελευταία σε ποσοστό 25%. «Αν διακοπούν οι εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών, στο Βέλγιο θα χαθούν 10.000 θέσεις εργασίας, 4.000 άμεσες και 6.000 έμμεσες», ισχυρίζεται το Παγκόσμιο Κέντρο Διαμαντιών της Αμβέρσας (AWDC), που συσπειρώνει τους ντόπιους εμπόρους και τεχνίτες του κλάδου.
Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία της βελγικής Κεντρικής Τράπεζας, το 2021 η χώρα εισήγαγε από τη Ρωσία διαμάντια αξίας 1,8 δισ. ευρώ και το πρώτο οκτάμηνο του 2022 ποσότητες 1,2 δισ. ευρώ. Από τον Αύγουστο και μετά, οι συναλλαγές κάπως μειώθηκαν, αλλά δεν τίθεται ζήτημα να διακοπούν.
Η αγορά διαμαντιών και κοσμημάτων παράγει 40 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη ετησίως για τη βελγική οικονομία, τα οποία το (διχασμένο κατά τα άλλα σε Φλαμανδούς και Βαλώνους) έθνος θέλει να προστατεύσει ως κόρη οφθαλμού.
Από τον 15ο αιώνα η Αμβέρσα αποτελεί παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και επεξεργασίας διαμαντιών και σήμερα στο ιστορικό της κέντρο συνωστίζονται 1.700 εταιρίες και 4.500 dealers πολύτιμων λίθων. Η βιομηχανία αυτή αναπτύχθηκε πάνω στο αίμα και τον πόνο των Κονγκολέζων και άλλων αφρικανικών λαών που έπεσαν θύματα ακρωτηριασμών και άγριας εκμετάλλευσης από Βέλγους και λοιπούς Ευρωπαίους αποικιοκράτες. Οχι μόνο της εργατικής τους δύναμης, αλλά και του πλούσιου σε πολύτιμα ορυκτά του υπεδάφους τους, τα οποία μέχρι σήμερα εξακολουθούν να καρπώνονται δυτικές πολυεθνικές.
Τώρα, προς χάριν της εθνικής παραγωγής, η κυβέρνηση του Βελγίου αγνόησε επιδεικτικά την έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το βήμα της Βουλής των Βρυξελλών τον Μάρτιο «να σταματήσει το εμπόριο διαμαντιών με τη Ρωσία». Προσπαθώντας να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρόο, δήλωσε τότε πως η χώρα του «δεν μπλόκαρε με κανέναν τρόπο την επιβολή εμπάργκο στον τομέα των διαμαντιών». Πιο πρόσφατα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις Βρυξέλλες φάνηκε πιο διαλλακτικός, ζητώντας να υπάρξει συνολική ευρωπαϊκή λύση που να προβλέπει και την απαγόρευση εισαγωγής κατεργασμένων ρωσικών διαμαντιών από την Ινδία και άλλες χώρες, που βαφτίζονται στην πορεία «ινδικά».
Μόνο οι μεγάλες φίρμες θα αντέξουν
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Γνώστες της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες φίρμες της Αμβέρσας μπορεί να αντέξουν τη στέρηση της ρωσικής πρώτης ύλης, αλλά οι μικρομεσαίες θα κλείσουν. Μια στρατιά εμπόρων θα μετακομίσει από τα κοσμηματοπωλεία της μεσαιωνικής βελγικής πόλης στην Ινδία, το Ντουμπάι και άλλα μεγάλα κέντρα εμπορίας διαμαντιών στη Μέση Ανατολή, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή ευαισθησία για τους βομβαρδισμούς του Πούτιν στην Ουκρανία. Και μια τέτοια διαρροή θα είναι καταστροφική όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά για το σύνολο της βελγικής οικονομίας.
Εξαιρέσεις από το εμπάργκο
Η αλήθεια είναι ότι κι άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή των ρωσικών κυρώσεων (Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία από το εμπάργκο πετρελαίου, Ιταλία και Βέλγιο από την εισαγωγή ορισμένων προϊόντων χάλυβα κ.λπ.), με αποτέλεσμα κάποια κράτη-μέλη να αντιμετωπίζουν με κατανόηση το ηθικο-πολιτικό πρόβλημα των Βέλγων. Ωστόσο, τα πλέον αντιρωσικά μέλη των «27», Πολωνία και κράτη της Βαλτικής, είναι αποφασισμένα να πιέσουν ώστε το ένατο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα συζητηθεί στα τέλη της χρονιάς, να περιέχει οπωσδήποτε τα διαμάντια του Πούτιν.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου – Νέα καταγγελία: Ο πατέρας Αντώνιος ζήτησε από έγκυο να προχωρήσει σε έκτρωση
Επιχείρηση στα Προσφυγικά: Συνελήφθη ο δράστης της εμπρηστικής επίθεσης στη Real News
Μαθήτρια κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση τον διευθυντή του σχολείου