Από την Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου*
Αλήθεια, είναι όμως αυτή η πραγματικότητα ή μήπως είναι μία φαινομενική διαπίστωση από τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 19ης Ιουνίου; Θα ήταν αιρετικό να υποστηριχθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος ως άλλος Φοίνικας (πουλί) θα «αναγεννηθεί» από στις «στάχτες» των βουλευτικών εκλογών;
Αναμφίβολα, ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε την πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών που θα του παρείχε άνεση κινήσεων και αποφάσεων. Επίσης, μία ακόμη διαπίστωση στη βάση των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι ότι η αποχή κατ’ ουσίαν νίκησε. Ομως, αλήθεια, ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε προ εκπλήξεως ή ήταν μία συνθήκη που ακόμα και οι στενοί συνεργάτες του ανέμεναν; Αναμφισβήτητα, η υγειονομική πανδημία των τελευταίων δύο ετών, με τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που επέφερε σε διεθνές επίπεδο, εκ των πραγμάτων θα αποτελούσε και τη βασικότερη παράμετρο που θα διαμόρφωνε ακόμα και τα εκλογικά αποτελέσματα για τις χώρες σε εκλογικό «πυρετό» (το είδαμε, άλλωστε, με τις ΗΠΑ).
Από εκεί και πέρα, στο σημείο που δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή, ήταν ότι το γαλλικό ρεπουμπλικανικό κόμμα (πιο γνωστό ως νεο-γκολικό κόμμα) αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών. Οι 78 έδρες που λείπουν από τον Μακρόν και θα του εξασφάλιζαν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι το «εισιτήριο» που ο Κριστιάν Ζακόμπ του ρεπουμπλικανικού κόμματος έχει στα χέρια του. Στη βάση αυτή καθίσταται σαφές ότι ρυθμιστής των εξελίξεων στη νέα γαλλική Βουλή είναι το νεο-γκολικό κόμμα. Και παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης του δήλωσε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πως θα μείνει στην αντιπολίτευση, ωστόσο το παιχνίδι σύμπραξης-συναίνεσης με το κόμμα του Μακρόν θα φανεί στο βαθμό που ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πολιτική που ήδη έχει ξεκινήσει στο ενωσιακό περιβάλλον, βασιζόμενος στις πολιτικές του μεγαλύτερου, ίσως, ηγέτη του 20ού αιώνα, Σαρλ ντε Γκολ.
Λίβανος: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού
Ο Κριστιάν Ζακόμπ αναμένει στο παρασκήνιο (της αντιπολίτευσης) τις κινήσεις του Μακρόν όσον αφορά στην Ε.Ε., ενός Μακρόν που κάθε άλλο παρά το αποτέλεσμα των εκλογών της 19ης Ιουνίου τον έπιασε εξ απήνης, αλλά αντίθετα τον «εξωθεί», υιοθετώντας ταχύτερους ρυθμούς και εφαρμόζοντας το γκολικό μοντέλο στην πραγματοποίηση στροφής όλης της πολιτικής της Ενωσης, με τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού προσέγγισης κρατών της ανατολικής περιφέρειας, εννοώντας πλέον και μοναδικά τα αραβικά κράτη (και ειδικά μετά τις τελευταίες ενεργειακές εξελίξεις).
Τέλος, δεν είναι παράταιρο να ειπωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα έρθει με αποφασιστικό τρόπο σε αντιπαράθεση με τους γραφειοκράτες και εν γένει την καμαρίλα των Βρυξελλών, σπάζοντας το σπυρί της αμερικανικής εξάρτησης που προωθούν στο ενωσιακό περιβάλλον.
*Ιστορικός- Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, επιστημονική συνεργάτις του ΑΠΘ, Εξωτερική Συνεργάτιδα της ΑΔΙΣΠΟ (Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου) και της ΣΕΘΑ (Σχολή Εθνικής Άμυνας).
Ειδήσεις σήμερα
Παγκόσμιο σοκ για το Αφγανιστάν: Πάνω από 950 νεκροί από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ
Θεσσαλονίκη – Απίστευτο βίντεο: Έτρεχε στον περιφερειακό με πατίνι και πάνω από 100χλμ