Οι παμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούσαν επί αιώνες το σήμα κατατεθέν της χώρας και επί δεκαετίες πόλο έλξης τουριστών. Μέχρι πρότινος η έξοδος στην παμπ ήταν καθημερινή συνήθεια, τρόπος ζωής των Βρετανών. Ωστόσο το ενδιαφέρον των νεότερων γενιών στρέφεται πλέον σε μπαρ και εστιατόρια που προσφέρουν «ολοκληρωμένες υπηρεσίες και όχι μόνο διασκέδαση στο ημίφως».
Σύμφωνα με ανάλυση του κτηματομεσιτικού ομίλου Altus, 50 παμπ αναγκάζονται να κλείσουν κάθε μήνα στην Αγγλία και την Ουαλία, με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα να είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της κρίσης. Ο αριθμός των παμπ μειώθηκε σε 39.096 το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τους επαγγελματίες του κλάδου να προειδοποιούν πως οι αυξήσεις φόρων που έχουν προαναγγελθεί για το 2025 θα επιτείνουν το πρόβλημα. Ο αριθμός περιλαμβάνει επίσης τις παμπ που είναι κενές και προσφέρονται για ενοικίαση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των παμπ που λειτουργούν είναι ακόμα μικρότερος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», οι παμπ που έχουν «εξαφανιστεί» είτε έχουν κατεδαφιστεί είτε έχουν μετατραπεί σε άλλους τύπους χρήσης, όπως σπίτια, γραφεία ή ακόμα και παιδικούς σταθμούς.
Το 2020 υπολογίζεται πως υπήρχαν περίπου 46.800 παμπ σε λειτουργία στη Βρετανία. Το 2020 ήταν 60.800.
Ο πρόεδρος του Altus Group, Αλεξ Πρόμπιν, προειδοποίησε ότι το επόμενο έτος θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων είναι αντιμέτωποι με ένα «διπλό πλήγμα» επιπλέον κόστους, λόγω του πληθωρισμού, και κατάργησης της ελάφρυνσης των επιχειρηματικών επιτοκίων.
Ο ρόλος της πανδημίας
Οι παμπ, όπως και άλλα καταστήματα εστίασης στη Βρετανία, επλήγησαν από τους περιορισμούς κατά της πανδημίας του κορονοϊού το 2020-2022. Τότε, η κυβέρνηση επιδότησε 100% τις παμπ για να μπορέσουν να επιβιώσουν, ποσοστό που μειώθηκε στο 75% το 2023.
Εκπρόσωπος της British Beer and Pub Association δήλωσε: «Ενώ γνωρίζουμε ότι οι ζυθοποιίες και οι παμπ τροφοδοτούν με δισεκατομμύρια την οικονομία, η συμβολή τους στην κοινωνία είναι ανεκτίμητη, γι’ αυτό και κάθε κλείσιμο είναι καταστροφικό. Η κυβέρνηση πρέπει στον νέο προϋπολογισμό να μειώσει τον φόρο μπίρας και να διατηρήσει την απαλλαγή από τους επιχειρηματικούς φόρους κατά 75%, ώστε οι παμπ να παραμείνουν ένα σπίτι έξω από το σπίτι».
Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών στον χώρο, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρέιτσελ Ριβς, σκέφτεται να αυξήσει τους φόρους στο αλκοόλ, καθώς προσπαθεί να καλύψει μια «τρύπα» 26 δισεκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια οικονομικά, που οι Εργατικοί λένε πως ανακάλυψαν μετά τη νίκη τους στις εκλογές του Ιουλίου έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης των Τόρις.
Η επιπλέον φορολόγηση θα είναι πλήγμα και για τους παραγωγούς κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών, οι οποίοι λένε ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μεγαλύτερης αύξησης φόρων τα τελευταία 50 χρόνια πέρυσι, όταν σημειώθηκε αύξηση 20% στο 85% των κρασιών. Οι επιχειρηματίες καλούν την κυβέρνηση να «παγώσει» τους φόρους στο κρασί και τα οινοπνευματώδη για τουλάχιστον δύο χρόνια, ώστε να ανακάμψουν οι πωλήσεις.
ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ
Οι παμπ αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της κουλτούρας του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού δεν είναι μόνο ένας χώρος για να πιει κανείς μια μπίρα ή να φάει κάτι, αλλά και τόπος συνάντησης για ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Η πρώτη παμπ λέγεται πως δημιουργήθηκε πριν από 2.000 χρόνια και με την πάροδο των αιώνων τα μέρη στα οποία οι άνθρωποι πήγαιναν για να φάνε, να πιούν, να κοινωνικοποιηθούν και ίσως ακόμη και να διανυκτερεύσουν άλλαξαν και εξελίχθηκαν. Στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα οι ταβέρνες, τα πανδοχεία και οι μπιραρίες έγιναν συνολικά γνωστά ως «παμπ».
Ειδήσεις σήμερα
Beatles: Εξακολουθούν να πουλάνε 54 χρόνια αφού διαλύθηκαν – Σε δημοπρασία συμβόλαιο που υπέγραψαν
Διονύσης Πρώιος: Ερευνάται η εμπλοκή άλλου οχήματος – Τι εξετάζει η αστυνομία
Μόρνος: Αποκαλύφθηκαν βυθισμένα σπίτια από το χωριό Κάλλιο – Οι συγκλονιστικές εικόνες
Γιώργος Λιάγκας: Ξέσπασε μεγάλη φωτιά στη μεζονέτα του – Έλιωσε μέχρι και η οροφή