Ογενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) προειδοποίησε χθες, Πέμπτη, εναντίον ενδεχόμενων βομβαρδισμών σε εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται χημικά όπλα στη Συρία, τονίζοντας πως εγείρουν κίνδυνους.
Το καθεστώς Άσαντ αρνήθηκε τη χρήση αυτών των όπλων, αλλά ο παγκόσμιος οργανισμός ελέγχου χημικών όπλων (OPCW) βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι είχαν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Τώρα, έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) για να συζητήσει τέτοιες ανησυχίες, η πρώτη φορά που το κάνει τα τελευταία έξι χρόνια.
Μιλώντας στην εκπομπή “The World With Yalda Hakim”, ο Τζέρι Σμιθ, πρώην επιθεωρητής χημικών όπλων στη Συρία με τον OPCW, δήλωσε ότι η χώρα είχε δηλώσει προηγουμένως μία ποσότητα των χημικών όπλων της, “αλλά πάντα υποθέταμε ότι υπήρχαν περισσότερα”.
Ο κ. Σμιθ ανέφερε ότι το γεγονός πως δεν υπάρχει ενιαία κυβέρνηση στη Συρία θα καθιστούσε δύσκολη την απομάκρυνση των χημικών όπλων.
“Οι κύριοι συνομιλητές τώρα έχουν ίσως παρελθόν που σχετίζεται με μέρος τρομοκρατικών οργανώσεων ή προέρχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις”, πρόσθεσε.
“Έτσι, η ανησυχία είναι ότι το αέριο μπορεί να παραμείνει ελεύθερο, και τρομοκρατικές οργανώσεις να το αποκτήσουν και ενδεχομένως να το διακινήσουν.”
“Αν καταλήξει σε λάθος χέρια, μπορεί να ακολουθήσουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι στο μέλλον.”
Μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, η διεθνής κοινότητα εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των αποθεμάτων χημικών όπλων της Συρίας.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως έπληξε «εναπομείναντα χημικά όπλα» και «πυραύλους ή ρουκέτες μεγάλες εμβέλειας», προκειμένου «να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών».
Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, ο Φερνάντο Αριας, διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες του «παρακολουθούν στενά» τις πληροφορίες σχετικά με βομβαρδισμούς σε συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι βομβαρδισμοί έπληξαν εγκαταστάσεις που συνδέονται με χημικά όπλα. Τέτοιοι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνδυνο μόλυνσης», επισήμανε ο Αριας σε ομιλία του.
«Ακόμη ένας αληθινός κίνδυνος είναι η καταστροφή σημαντικών αποδείξεων για τις έρευνες που διενεργούνται από διάφορους ανεξάρτητους διεθνείς οργανισμούς για τη χρήση χημικών όπλων στο παρελθόν», πρόσθεσε.
Η ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (ΧΤΣ), η ισχυρότερη από τις οργανώσεις ανταρτών που πήραν την εξουσία, δεσμεύτηκε να «συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για όλα όσα αφορούν την επιτήρηση των (χημικών) όπλων και των ευαίσθητων περιοχών».
Η οργάνωση ανέφερε επίσης πως θα προστατεύσει τα αποθέματα χημικών όπλων που έχουν απομείνει στη Συρία και θα εγγυηθεί πως δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων.
«Ακούμε θετικά μηνύματα από τη Συρία για την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από όλα τα χημικά όπλα που είχαν απομείνει μετά την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης», δήλωσε ο Αριας, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη επαφή με τις νέες αρχές.
Η αλλαγή κυβέρνησης «μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να εξασφαλίσουμε διασαφηνίσεις για την έκταση και την εμβέλεια του συριακού προγράμματος χημικών όπλων», ανέφερε ακόμη.
Πρόκειται για «καθήκον που δεν μπορέσαμε να φέρουμε σε πέρας επί της προηγούμενης κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 ετών», πρόσθεσε.
Μπλίνκεν: Ουάσινγκτον και Άγκυρα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να μην επιστρέψει η απειλή του ΙΚ στη Συρία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν πως είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και η Τουρκία να συνεχίσουν να συνεργάζονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Μπλίνκεν με τον Φιντάν από την Άγκυρα, ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε: «Οι χώρες μας εργάστηκαν πολύ σκληρά και προσέφεραν πολλά στη διάρκεια πολλών ετών για να διασφαλίσουν την εξάλειψη του χαλιφάτου του ΙΚ, για να διασφαλίσουν ότι αυτή η απειλή δεν θα κάνει ξανά την εμφάνισή της και είναι ύψιστης σημασίας να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες».
Εξάλλου ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι Ουάσινγκτον και Άγκυρα έχουν ίδιες απόψεις σχετικά με το πώς θέλουν να διαμορφωθεί η κατάσταση στη Συρία μετά την πτώση του Σύρου προέδρου.
Σύμφωνα με τον Φιντάν, προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Συρίας και να αποτραπεί να κυριαρχήσουν στη χώρα ομάδες που θεωρούνται τρομοκρατικές.
Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό ομόλογό του τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι χώρες τους στο μέλλον της Συρίας.
G7: Διαδικτυακή συνεδρίαση της Ομάδας των Επτά για την κατάσταση στη χώρα
Εντωμεταξύ, οι ηγέτες των χωρών της G7 θα συνεδριάσουν σήμερα διαδικτυακά για να εξετάσουν την κατάσταση στη Συρία, όπου οι νέες αρχές που κατέλαβαν την εξουσία δεσμεύθηκαν να αποκαταστήσουν «το κράτος δικαίου» τέσσερις ημέρες μετά την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση αυτή — η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 ώρα Ελλάδας– θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Έπειτα από μια αστραπιαία επιχείρηση που διήρκεσε 11 ημέρες ένας συνασπισμός ανταρτών με αιχμή του δόρατος τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ανέτρεψε την Κυριακή τον Άσαντ, ο οποίος διέφυγε στη Μόσχα.
Μπροστά στις πολιτικές, κοινωνικές προκλήσεις και τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Συρία – μια χώρα όπου ζουν άνθρωποι διάφορων εθνοτήτων και θρησκειών– οι νέες αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Η Συρία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της G7 οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν διαδικτυακά. Η σύνοδος αυτή είχε προγραμματιστεί πριν από την πτώση Άσαντ και αρχικά θέμα της θα ήταν η αλλαγή της προεδρίας της Ομάδας, η οποία εναλλάσσεται μεταξύ των χωρών μελών, δήλωσαν πηγές από την ιταλική προεδρία.
Χθες η G7 ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι έτοιμη να στηρίξει μια μετάβαση στη Συρία προς μια κυβέρνηση «συμπεριληπτική και μη δογματική», η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, και κυρίως αυτά των γυναικών όπως και «των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων».
Έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ιορδανία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το Αμάν ανακοίνωσε τη διεξαγωγή το Σάββατο συνόδου αφιερωμένης στη Συρία, στην οποία θα πάρουν μέρος υπουργοί και υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, από αραβικές χώρες και την Τουρκία.
Από την Ιορδανία ο Μπλίνκεν ζήτησε να υπάρξει στη Συρία μια «συμπεριληπτική μετάβαση» προς μια κυβέρνηση «υπεύθυνη και αντιπροσωπευτική».
Ειδήσεις σήμερα
Διαζύγιο «βόμβα» για πασίγνωστο Έλληνα τραγουδιστή
Μπάκιγχαμ: Μέλη του προσωπικού ερευνώνται για επεισόδιο σε μπαρ όπου διασκέδαζαν
Βίντεο ντοκουμέντο απο την στιγμή που μια γυναίκα πέφτει πάνω σε μηχανάκι στη λεωφόρο Αλεξάνδρας
Γλυφάδα: Προφυλακίστηκαν οι δύο Τούρκοι για τη μαφιόζικη εκτέλεση