Η ευφορία στη χώρα μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου είναι έκδηλη. Τεράστια είναι και τα κονβόι των αυτοκινήτων που επιστρέφουν στη Δαμασκό.
Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν απόψε στη συνοικία Μπαρζέχ, στο βόρειο τμήμα της Δαμασκού, όπου βρίσκεται υπηρεσία του Συριακού Κέντρου Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο κατοίκους της πρωτεύουσας της Συρίας.
Σε βάρος του ερευνητικού κέντρου είχαν επιβληθεί κυρώσεις για τις σχέσεις του με την ανάπτυξη χημικών όπλων επί του καθεστώτος Άσαντ.
The IDF is continuing its campaign of systemic degradation of Syria’s military capabilities. Israel just hit a research facility in Damascus, believed to be focused on chemical weapons. pic.twitter.com/8S0mPNv5HE
— PythonFive (@pyhtonfive) December 9, 2024
Reuters: Και η Ελλάδα παγώνει τα αιτήματα ασύλου από Σύρους πολίτες
Το πάγωμα της έκδοσης αποφάσεων ασύλου για υπηκόους Συρίας αποφάσισε η Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, αποφασίστηκε, μέχρι νεοτέρας, το πάγωμα της έκδοσης αποφάσεων ασύλου για υπηκόους Συρίας. Οπως τονίζεται ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Παναγιωτόπουλος, αντιλαμβανόμενος τη ρευστότητα της διαμορφωθείσας κατάστασης, αποφάσισε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να κάνει αποδεκτή την εισήγηση, προκειμένου να ανασταλεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην παρούσα φάση, 9.450 Σύροι διαμένουν στις δομές, αποτελώντας το 35% του συνολικού πληθυσμού.
ΚΥΣΕΑ: Στην συνεδρίαση της Παρασκευής η απόφαση για τους Σύρους πρόσφυγες και το άσυλο
Το ενδεχόμενο να παγώσουν τα αιτήματα ασύλου των Σύρων προσφύγων προσωρινά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα εξετάζει η Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν στην ίδια κίνηση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Άλλωστε, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή θα επιδιώξει να συνομιλήσει το συντομότερο με τον νέο επίτροπο για το μεταναστευτικό, με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου πάντως οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό.
Μαρινάκης: Συγκρατημένα αισιόδοξοι για πιθανή επιστροφή προσφύγων στις εστίες τους στη Συρία
Σχετικά με το μεταναστευτικό και το ενδεχόμενο επιστροφής Σύρων στην πατρίδα τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε ερώτηση που του τέθηκε: «Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα μας κάνει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, να προσδοκούμε εν πάση περιπτώσει, πιθανή επιστροφή πολλών προσφύγων, ανθρώπων που ταλαιπωρήθηκαν λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στη Συρία, να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής στις εστίες τους. Είχαμε και σχετική επικοινωνία του πρωθυπουργού και του Πατριάρχη Αντιόχειας».
«Πέραν της προσδοκίας για ασφαλή επιστροφή προσφύγων στη Συρία είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει έναν μηχανισμό υποδοχής με πολύ λιγότερες δομές αλλά πολύ ασφαλέστερες και εντελώς άλλες συνθήκες. Συνεχίζει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, ίσα ίσα η προσδοκία μας είναι να συμβεί το αντίθετο. Είναι σε απόλυτη ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες μας, υποδοχής, ταυτοποίησης, εξέτασης αιτημάτων ασύλου και συνεχίζουμε να ακολουθούμε την ίδια μεταναστευτική πολιτική η οποία εν συγκρίσει με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων κρατών της ΕΕ είναι πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε.
Ερντογάν για Συρία: Η μισή μου καρδιά είναι στη Δαμασκό
«Αν η μισή μου καρδιά είναι στο Γκαζιάντεπ, η άλλη μισή είναι στο Χαλέπι και τη Δαμασκό» είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Έπλεξε το εγκώμιο της συριακής αντιπολίτευσης για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και υποστήριξε ότι «από χθες, μια σκοτεινή περίοδος τελείωσε και μια φωτεινή περίοδος άρχισε στη Συρία».
Παράλληλα, ζήτησε να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ανακοίνωσε το άνοιγμα μίας επιπλέον συνοριακής διάβασης για τη διευκόλυνση της επιστροφής των Σύρων προσφύγων.
Για το βασικό θέμα που απασχολεί την Τουρκία γύρω από τις εξελίξεις στη Συρία, την de facto αυτονομία των Κούρδων στα βορειοανατολικά της χώρας και την παρουσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τις οποίες ταυτίζει η Άγκυρα με το ΡΚΚ και την τρομοκρατία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την εμφάνιση νέων τρομοκρατικών εστιών πέρα από τα σύνορά της».
«Ούτε το PKK και οι προεκτάσεις του στη Συρία, ούτε το Ισλαμικό Κράτος είναι συνομιλητές της χώρας μας. Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να προστατευθεί απολύτως» τόνισε.
Χαιρέτισε «την εκκαθάριση του Ταλ Ριφαάτ και της Μανμπίτζ από τους τρομοκράτες, περιοχές που βρίσκονταν υπό την κατοχή της αυτονομιστικής οργάνωσης εδώ και χρόνια, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν» (σ.σ. από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία).
Υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα εδάφη οποιασδήποτε άλλης χώρας» και πως ο μοναδικός σκοπός των διασυνοριακών στρατιωτικών επιχειρήσεών της «είναι η προστασία της πατρίδας και των πολιτών μας από τρομοκρατικές επιθέσεις».
Ο Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε για ακόμη μια φορά ευθύνες στον έκπτωτο πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, επειδή αρνήθηκε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το μέλλον της Συρίας. «Οι εκκλήσεις μας για επίλυση της συριακής σύγκρουσης μέσω διαλόγου απορρίφθηκαν με αλαζονεία από το πρώην καθεστώς και η χείρα που έτεινε η χώρα μας δεν εκτιμήθηκε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημείωσε επίσης ότι «ο Άσαντ έφυγε αφήνοντας πίσω του μια Συρία, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν, 12 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν και πολλές πόλεις μετατράπηκαν σε ερείπια».
«Αν το μισό της καρδιάς μας βρίσκεται στο Γκαζιάντεπ, την Αλεξανδρέττα (Χατάι) και την Ούρφα (Έδεσσα) το άλλο μισό βρίσκεται στο Αφρίν, το Χαλέπι, τη Χάμα, τη Χομς και τη Δαμασκό», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, μια αναφορά που θυμίζει έντονα τους στίχους του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Σχετικά με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι είναι επισήμως πάνω από τρία εκατομμύρια (κατά άλλες εκτιμήσεις φτάνουν και τα πέντε εκατ.), ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο ισχυρός άνεμος της αλλαγής που πνέει στη Συρία, θα οδηγήσει σε ευοίωνα αποτελέσματα για όλον τον συριακό λαό, ιδιαίτερα τους πρόσφυγες» και είπε πως «καθώς η Συρία σταθεροποιείται, ελπίζω ότι οι εθελοντικές, ασφαλείς, αξιοπρεπείς και συντεταγμένες επιστροφές θα αυξηθούν».
Για να διευκολυνθεί η επιστροφή των Σύρων αιτούντων άσυλο, είπε, η Τουρκία θα ανοίξει και τη συνοριακή πύλη στο Γιαγλάνταγι της Αλεξανδρέττας, προκειμένου να αποφευχθεί η συμφόρηση.
Γερμανία και Αυστρία «πάγωσαν» την εξέταση ασύλου για Σύρους
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) ανέστειλε προσωρινά όλες τις διαδικασίες με την εκπρόσωπό της να δηλώνει στο περιοδικό Der Spiegel ότι «η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στη χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη».
Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται. Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Τρομ τόνισε ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και θα πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου εάν οι Σύροι που βρίσκονται στην Γερμανία χρειάζονται ακόμη προστασία. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι το ζήτημα επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη της σταθερότητας της Συρίας», τόνισε.
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο συριακής καταγωγής εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Pro Asyl Ταρέκ Αλάους, ο οποίος μιλώντας στο ZDF περιέγραψε τα συναισθήματα των συμπατριωτών του ως «ένα μίγμα ελπίδας και φόβου». Όπως είπε, πολλοί Σύροι φοβούνται ότι θα απελαθούν.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) ζήτησε να μην υπάρχει υπερβολική σπουδή για το θέμα της ενδεχόμενης επιστροφής των προσφύγων. «Δεν πρέπει να γίνει λαϊκιστική συζήτηση με το σύνθημα , “να επιστρέψουν όλοι τώρα αμέσως”, αν και φοβάμαι ότι κάποιοι από τα CDU/CSU, την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και την Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) θα το απαιτήσουν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο κ. Ροτ και πρόσθεσε ότι, εάν υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης στην Συρία, «τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή όσων δεν ένοιωσαν ποτέ πραγματικά σαν στο σπίτι τους μαζί μας».
«Πρόωρη» χαρακτήρισε την συζήτηση και η πρώην αρχηγός των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο rbb24 επισήμανε ότι πολλοί Σύροι θα ήθελαν να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους. Αλλά «η υπόθεση ότι η Γερμανία θα στείλει αμέσως πίσω παιδιά, τα οποία φοιτούν εδώ στο σχολείο, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανασφάλεια».
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, στην Γερμανία ζουν σήμερα 974.136 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων 5.090 έχουν εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου, 321.444 έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και 329.242 απολαμβάνουν επικουρική προστασία, δεν έχουν δηλαδή ούτε καθεστώς ασύλου ούτε έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά στην πατρίδα τους θα κινδύνευαν. Οι υπόλοιποι έχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής, όπως π.χ. για την οικογενειακή επανένωση.
Αναστολή διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους και στην Αυστρία
Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος στην Συρία. «Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στην Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην σχετική ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ήταν ανοιχτές σε α’ ή β΄βαθμό 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση. Αρμόδιο για τις διαδικασίες α’ βαθμού είναι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου (BFA), ενώ για τον β’ βαθμό το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.