“Σε λιγότερο από 10 μέρες, νέα συνάντηση των ηγετών μας θα γίνει στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης” (SCO), δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κίνα Αντρέι Ντενίσοφ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταφέρθηκαν στο AFP από την πρεσβεία του.
Αυτός πρόσθεσε ότι οι δύο πρόεδροι “έχουν πολλά πράγματα να συζητήσουν, τόσο για τα διμερή ζητήματα όσο και για τα διεθνή προβλήματα”.
Η σύνοδος κορυφής του SCO θα γίνει στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στην Σαμαρκάνδη, στο νοτιοανατολικό Ουζμπεκιστάν, που είναι πλούσια σε ιστορικά μνημεία και βρίσκεται στον παλιό Δρόμο του Μεταξιού.
Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στην δυτική επιρροή, συσπειρώνει την Κίνα, τη Ρωσία, τέσσερα κράτη της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν) όπως και την Ινδία και το Πακιστάν.
“Αυτή η σύνοδος κορυφής υπόσχεται να είναι ενδιαφέρουσα, καθώς θα είναι η πρώτη πραγματική σύνοδος (δηλαδή με φυσική παρουσία) από την πανδημία”, σημείωσε ο Ντενίσοφ.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ότι “δεν έχει καμία πληροφορία να δώσει προς το παρόν”.
Σιγή από το Πεκίνο
“Οι αρχηγοί κρατών της Κίνας και της Ρωσίας διατηρούν στενές σχέσεις με διάφορα μέσα”, περιορίστηκε να ανακοινώσει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που διαβιβάστηκε στο AFP.
Το Πεκίνο επιβεβαιώνει εν γένει τις μετακινήσεις των ηγετών του την τελευταία στιγμή.
Ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει βγει εκτός Κίνας έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μιανμάρ τον Ιανουάριο του 2020, στις αρχές της πανδημίας της COVID-19.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ωστόσο οι πρόεδροι Σι και Πούτιν είχαν συναντηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στο Πεκίνο με αφορμή την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην κινεζική πρωτεύουσα, είκοσι ημέρες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν τότε υπογράψει κοινή δήλωση με την οποία καλούσαν σε μια “νέα εποχή” στις διεθνείς σχέσεις.
Επίσης στο κείμενό τους ζητούσαν να δοθεί τέλος στην ηγεμονία των ΗΠΑ και καταδίκαζαν τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και των Aukus (Αυστραλία, Βρετανία και ΗΠΑ).
«Αδύνατο να απομονωθεί η Ρωσία»
Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η Κίνα έχει δείξει την υποστήριξή της στη Ρωσία, η οποία πλήττεται από όλες τις πλευρές από τις δυτικές κυρώσεις. Η Μόσχα, σε αναζήτηση υποστήριξης, αγορών και προμηθευτών, δηλώνει από την πλευρά της ότι θα στραφεί προς την Ασία.
Ο πρόεδρος Πούτιν χαιρέτισε ως εκ τούτου σήμερα τον “αυξανόμενο ρόλο” της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού στις υποθέσεις του κόσμου απέναντι σε μια Δύση σε παρακμή. Έκρινε επίσης ότι είναι “αδύνατο” να απομονωθεί η Ρωσία.
Η πιθανολογούμενη αυτή επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ ανακοινώθηκε μερικές εβδομάδες πριν από το 20ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), το οποίο συνιστά θεμελιώδες πολιτικό γεγονός και διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια στο Πεκίνο.
Το συνέδριο αυτό ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου και αναμένεται να επιτρέψει στον Κινέζο πρόεδρο να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΚ που κυβερνάει την Κίνα.
Ειδήσεις σήμερα
Allou Fun Park: Σε σοβαρή κατάσταση δύο τραυματίες – Τι λέει ένα από τα θύματα
Ρόδος: Πώς και γιατί σκότωσαν τον 46χρονο εργολάβο πατέρας και γιός
Eπικουρικές συντάξεις: Τι παίρνουν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι ανά Tαμείο [πίνακας]