Μάλιστα, κρίνοντας από το βίντεο, ο λευκός φώσφορος έχει σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή. Τα πυρομαχικά, που μπορούν να φέρουν λευκό φώσφορο, είναι βόμβες, πύραυλοι, βλήματα πυροβολικού, βλήματα όλμων ακόμα και χειροβομβίδες. Οι βόμβες λευκού φωσφόρου θυμίζουν τις διαβόητες βόμβες ναπάλμ.
Σημειώνεται ότι το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το πότε έγιναν οι συγκεκριμένες επιθέσεις. Διεθνή Μέσα που αναπαράγουν το βίντεο, σημειώνουν ότι δεν μπορούν αν επαληθεύσουν ανεξάρτητα τις εικόνες.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν στόχο να χτυπήσουν «με εμπρηστικά πυρομαχικά περιοχές της Μπαχμούτ που δεν έχουν καταληφθεί ως τώρα». Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση τόνισε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν να «καταστρέφουν την πόλη».
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης, στην Ζαπορίζια καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής εκκενώνουν οικισμούς κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, περιλαμβανομένης της κοντινής ουκρανικής πόλης Ενερχοντάρ.
Η εκκένωση, σύμφωνα με τις αναφορές, αφορά αμάχους και έρχεται πριν από την αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση, ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, προκάλεσε «πανικό».
ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο - Αστυνομικοί σκότωσαν 35χρονο - Μαχαίρωνε τους γονείς του
Ο Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια «γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη». Ωστόσο, το προσωπικό των πυρηνικών εγκαταστάσεων παραμένει στο χώρο του εργοστασίου. Στην ανακοίνωση του ΔΟΑΕ αναφέρεται ότι «ενώ το λειτουργικό προσωπικό παραμένει στην περιοχή, ο γενικός διευθυντής Γκρόσι εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις ολοένα και πιο τεταμένες, αγχωτικές και δύσκολες συνθήκες για το προσωπικό και τις οικογένειές του».
Είπε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ που βρίσκονται στο εργοστάσιο «έλαβαν πληροφορίες ότι έχει ξεκινήσει η ανακοινωθείσα εκκένωση των κατοίκων από την κοντινή πόλη Ενερχοντάρ – όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του εργοστασίου».
Director General @rafaelmgrossi said evacuation of residents at Enerhodar, where most of staff from #Ukraine’s #Zaporizhzhya Nuclear Power Plant live, has started. @iaeaorg is closely monitoring for any potential impact on nuclear safety and security.https://t.co/RvzRP8WL46 pic.twitter.com/BWuUbbcWxY
— IAEA – International Atomic Energy Agency ⚛️ (@iaeaorg) May 6, 2023
Ο κ. Γκράσι δήλωσε ότι «πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε την απειλή ενός σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος». Ο ΙΑΕΑ έχει εκδώσει και στο παρελθόν προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του εργοστασίου, αφού οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν κάποιες ζημιές στις εγκαταστάσεις και προσωρινές διακοπές ρεύματος, χωρίς όμως να προκληθεί διαρροή ραδιενέργειας. Τον Μάρτιο ο ΙΑΕΑ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε με γεννήτριες ντίζελ για να διατηρήσει σε λειτουργία τα ζωτικά συστήματα ψύξης, μετά από ζημιές σε γραμμές ηλεκτροδότησης.
Και οι έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου βρίσκονται σε κατάσταση διακοπής λειτουργίας, αναφέρει ο ΙΑΕΑ. Επικαλείται τον διευθυντή του εργοστασίου Γιούρι Τσερνιτσούκ, ο οποίος δήλωσε ότι το προσωπικό λειτουργίας δεν εκκενώνεται και κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την πυρηνική ασφάλεια εκεί.
#Ukraine/#Russia Alert@KyivIndependent
General Staff of Ukraine's Armed Forces:
Russia is forcibly evacuating residents of Enerhodar in Zaporizhzhia Oblast, located around the Zaporizhzhia nuclear plant—Europe's largest— to the Russian-occupied cities of Prymorsk & Berdiansk pic.twitter.com/yFgL4rMf2Z— Outposts (@rien4djri) May 7, 2023
Τι είναι οι βόμβες λευκού φωσφόρου
Οι βόμβες λευκού φωσφόρου περιλαμβάνονται στη λίστα των εμπρηστικών όπλων, η χρήση των οποίων απαγορεύεται όπου υπάρχει συγκέντρωση άμαχου πληθυσμού, βάσει του τρίτου πρωτοκόλλου της Σύμβασης του ΟΗΕ για ορισμένα Συμβατικά Όπλα, που υπογράφηκε στη Γενεύη το 1980.
Τα συγκεκριμένα όπλα έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την εξαπόλυση πληγμάτων εναντίον εχθρικών χερσαίων δυνάμεων σε μεγάλες περιοχές.
Η εισαγωγή των εμπρηστικών βομβών και βλημάτων τελειοποιήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον λευκό φώσφορο να προκαλεί πύρινη κόλαση θανάτου 1.200 βαθμών Κελσίου.