Οι συγκεκριμένες σφήκες, που κατάγονται από τη νοτιοανατολική Ασία, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη πριν από δύο δεκαετίες, φτάνοντας στη Γαλλία πριν εξαπλωθούν στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, όπου μετά την πρώτη εμφάνισή τους το 2012 προκαλούν καταστροφές στις βόρειες περιοχές της χώρας.
Η ασιατική σφήκα είναι ένας «αδηφάγος θηρευτής» με ικανότητα να σκοτώνει έως και 30 μέλισσες την ημέρα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Salvatore De Meo στην Il Messaggero.
«Από το 2004, αυτό έχει προκαλέσει σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσών σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», είπε. Οι μέλισσες είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μελιού και τη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος.
«Λαθρεπιβάτης» από την Κίνα
Η Vespa velutina, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είδους, πιστεύεται ότι εισήλθε στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Μπορντό το 2004 σε ένα εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε κεραμικά εισαγόμενα από την Κίνα. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι εισβολείς κοστίζουν στη γαλλική οικονομία περίπου 30,8 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα έντομα έχουν προκαλέσει πτώση της παραγωγής μελιού στην Πορτογαλία κατά 35% τα τελευταία χρόνια.
Στην Ιταλία, τα έντομα εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Λιγουρία πριν εξαπλωθούν στο Πιεμόντε, την Τοσκάνη και, πιο πρόσφατα, στην Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο. Δεν είναι σαφές πόσο έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής η ασιατική σφήκα την παραγωγή μελιού σε εθνικό επίπεδο, αλλά οι απώλειες στη Λιγουρία υπολογίζονται στο 50%, ενώ οι μελισσοκόμοι στην Τοσκάνη και το Βένετο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Michele Meridio, πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων στο Βένετο, δήλωσε ότι η ασιατική σφήκα είναι διαφορετική από την ανατολίτικη σφήκα ή Vespa orientalis, η οποία πλήττει περιοχές της νότιας Ιταλίας.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
«Μια ανατολίτικη σφήκα μπορεί να επιτεθεί σε ένα μόνο μελίσσι, ενώ μία ασιατική επιτίθεται σε πολλά μελίσσια ταυτόχρονα», είπε. «Σκοτώνουν τις μέλισσες με τέτοια απίστευτη ταχύτητα – τις διαμελίζουν και φέρνουν τα υπολείμματα πίσω στις δικές τους φωλιές για να ταΐσουν τα μικρά τους – που οι μέλισσες δεν εγκαταλείπουν πλέον τις κυψέλες τους».
Γιατί είναι…φονικές οι γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες
Ως κορυφαίο αρπακτικό με μέγεθος όσο ένας αντίχειρας ενηλίκου, η σφήκα είναι ενδημικό σε δασικές και ορεινές περιοχές στην Ασία – ένα τοπίο παρόμοιο με μεγάλο μέρος της παράκτιας Βρετανικής Κολομβίας και της πολιτείας της Ουάσιγκτον. Το 2019, οι μελισσοκόμοι εντόπισαν και στη συνέχεια κατέστρεψαν, μια φωλιά κοντά στην πόλη Nanaimo του Βανκούβερ, έχοντας δεχθεί πολλά επώδυνα τσιμπήματα κατά τη διαδικασία.
Λίγο αργότερα, οι μελισσοκόμοι κοντά στην αμερικανική συνοριακή πόλη Μπλέιν βρήκαν επίσης χιλιάδες νεκρές μέλισσες, μια πρώτη ένδειξη ότι οι σφήκες είχαν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ.
«Έχουν τεράστια κεφάλια και με τις δαγκάνες τους, τις κόβουν στη μέση», δήλωσε ο Gard Otis, ειδικός μελισσών στο Πανεπιστήμιο του Guelph στον καναδικό Τύπο. «Απλώς έκοψαν τα κεφάλια τους, έκοψαν το σώμα τους στη μέση και άφησαν πίσω τους μια σφαγή στην κυψέλη», αναφέρει ο Guardian μεταδίδοντας τις δηλώσεις του.
Οι μελισσοκόμοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι το είδος θα μπορούσε να συνεχίσει την εξάπλωσή του, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις μέλισσες των οποίων ο μειούμενος πληθυσμός είναι μια ορατή απειλή. Οι ειδικοί λένε ότι ο εκτεταμένος πολλαπλασιασμός των σφηκών μπορεί να περιοριστεί εάν εντοπιστούν εγκαίρως σε μια φωλιά.
Η παρουσία των σφηκών προκαλεί φρενίτιδα
Οι θάνατοι ανθρώπων που κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ασία, οφείλονται κυρίως σε επιθέσεις λόγω της τυχαίας διαταραχής των θαμμένων φωλιών τους.
Το πρώτο δημοσίευμα των New York Times για τις σφήκες στις ΗΠΑ προκάλεσε φρενίτιδα στο διαδίκτυο με την είδηση να μεταδίδεται διεθνώς και τις αναζητήσεις στη Google για το πώς να εξοντωθούν τα έντομα να έχουν αυξηθεί.
Οι αναζητήσεις για το “πώς να σκοτώνετε σφήκες”, ήταν 20 έως 30 φορές περισσότερες από τα συνηθισμένα επίπεδα για αυτήν την περίοδο του έτους. Παρομοίως, οι αναζητήσεις για ψεκασμό και παγίδες σφήκας ήταν τριπλάσιες έως δεκαπλάσιες. Το “πώς να σκοτώσεις σφήκες” άρχισε να αυξάνεται στις 3 Μαΐου, μια ημέρα μετά τη δημοσίευση του αρχικού άρθρου των New York Times.
Ειδήσεις σήμερα
Γαλλία: Σάλος με την υπουργό Παιδείας – Το πρώτο σκάνδαλο της κυβέρνησης Ατάλ κλονίζει τον Μακρόν
Η Έμμα Στόουν πουλάει το σπίτι της στο Λος Άντζελες – Η αξία του «αγγίζει» τα 4 εκ. ευρώ