Στη Μοχαμαντί επιβλήθηκε εξάλλου διετής απαγόρευση διαμονής στην Τεχεράνη, διετής απαγόρευση εξόδου από την ιρανική επικράτεια και διετής απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου – μετά την, εντελώς άδηλη στο στάδιο αυτό, απελευθέρωσή της-, διευκρινίζει η οικογένεια.
Αυτή είναι η πέμπτη καταδίκη της 51χρονης ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι τρεις συνδέονται με τις δραστηριότητες της Ναργκίς Μοχαμαντί στη φυλακή, όπου κρατείται από τη σύλληψή της, τον Μάρτιο του 2021.
Συνολικά έχει καταδικασθεί σε 12 χρόνια και τρεις μήνες στη φυλακή και σε 154 χτυπήματα με μαστίγιο, προστίθεται στην ανάρτηση στο Instagram.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Η Μοχαμαντί είχε αρνηθεί να εμφανισθεί ενώπιον του δικαστηρίου στις 19 Δεκεμβρίου, αρνούμενη κάθε νομιμότητα στο επαναστατικό δικαστήριο που τη δίκαζε.
«Η ετυμηγορία μοιάζει με πολιτικό ανακοινωθέν εναντίον της Ναργκίς Μοχαμαντί, καθώς την κατηγορεί ότι ενθαρρύνει τις απόψεις εναντίον του ισλαμικού καθεστώτος για να σπείρει το χάος. Κατηγορείται ότι δρα για λογαριασμό των εχθρών της χώρας», αναφέρεται στο κείμενο της οικογένειας.
Η Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης «για τη μάχη της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους», έχει καταδικασθεί και φυλακισθεί επανειλημμένα εδώ και 25 χρόνια για τη στράτευσή της εναντίον της επιβολής της μαντίλας στις γυναίκες και της ποινής του θανάτου.
Η Μοχαμαντί είναι ένα από τα κύρια πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν.
Ειδήσεις σήμερα
Συναγερμός από την «άφιξη» της φονικής ασιατικής σφήκας στην Ευρώπη [Βίντεο]
Γαλλία: Σάλος με την υπουργό Παιδείας – Το πρώτο σκάνδαλο της κυβέρνησης Ατάλ κλονίζει τον Μακρόν
Η Έμμα Στόουν πουλάει το σπίτι της στο Λος Άντζελες – Η αξία του «αγγίζει» τα 4 εκ. ευρώ