«Με τους ανθρώπους που έχω σκοτώσει με τα χέρια μου, θα μπορούσα να γεμίσω νεκροταφείο», είχε παινευτεί κάποτε ο Ντενάρο σε ένα φίλο του, σύμφωνα με δηλώσεις του που έχουν δημοσιευθεί στο ιταλικό Τύπο. Ο Ντενάρο είχε διαπράξει την πρώτη του ανθρωποκτονία σε ηλικία 18 ετών.
Με τα χρόνια, ο κακοποιός απέκτησε το παρατσούκλι «Diabolik», από το όνομα του πρωταγωνιστή εγκληματία γνωστού ιταλικού κόμικ του οποίου και ο ίδιος ήταν θαυμαστής. Καταδικάσθηκε σε έξι φορές ισόβια κάθειρξη και υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της Κόζα Νόστρα στην επαρχία Τράπανι της δυτικής Σικελίας, αν και η εξουσία του απλωνόταν μέχρι το Παλέρμο.
Γεννημένος στις 26 Απριλίου 1962 στο Καστελβετράνο, ο Ντενάρο μεγάλωσε μέσα στο οργανωμένο έγκλημα: Ο πατέρας του, ο ντον Τσίτσο, υπήρξε ο αρχηγός της τοπικής φατρίας και είχε την εκτίμηση του «capo dei capi» («αρχηγού των αρχηγών») Σαλβατόρε Τότο Ριίνα, του αφεντικού του Κορλεόνε και του επονομαζόμενου «κτήνους» για την στυγνότητά του. Ο Ματέο θα δημιουργήσει επίσης στενούς δεσμούς με τον Τότο Ριίνα.
Το 1992, ο Ντενάρο βρέθηκε στην ομάδα των εκτελεστών που ο Τότο Ριίνα έστειλε στη Ρώμη για να δολοφονήσουν τον δικαστή του αγώνα κατά της Μαφίας, Τζοβάνι Φαλκόνε. Τελικά, η ομάδα ανακαλείται και ο Ριίνα θα δολοφονήσει με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Φαλκόνε στις 23 Μαΐου, κοντά στο Παλέρμο.
Η σημαντική αυτή απόφαση λαμβάνεται με την σύμφωνη γνώμη των άλλων νονών, ανάμεσά τους και ο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος το 2020 θα καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για την συμμετοχή του στην δολοφονία.
Η στυγνότητα του Ντενάρο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε τον Τότο Ριίνα: τον Ιούλιο 1992, μετά την συμμετοχή του στην δολοφονία του Βιντσέντζο Μιλάτσο, αρχηγού της φατρίας του Αλκάμο, στραγγαλίζει και την γυναίκα του, έγκυο τριών μηνών.
Η στυγνότητα του Ντενάρο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε τον Τότο Ριίνα: τον Ιούλιο 1992, μετά την συμμετοχή του στην δολοφονία του Βιντσέντζο Μιλάτσο, αρχηγού της φατρίας του Αλκάμο, στραγγαλίζει και την γυναίκα του, έγκυο τριών μηνών.
Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο «Νονός» της πραγματικής ζωής
Ως αρχηγός της φατρίας του Καστελβετράνο, ο «μαφιόζος με τα χοντρά γυαλιά» είναι ο πιστός σύμμαχος της φατρίας των Κορλεονέζι – που έμειναν στην ιστορία του σινεμά με την ταινία «Ο Νονός» και στην πραγματικότητα είχαν αρχηγό τον Τότο Ριίνα – στον αιματηρό τους πόλεμο κατά του ιταλικού Κράτους.
Μετά την σύλληψη του Ριίνα τον Ιανουάριο 1993, ο Μεσίνα Ντενάρο συνεχίζει την στρατηγική του απόλυτου τρόμου, προσφέροντας έμπρακτη υποστήριξη στην οργάνωση τον ίδιο χρόνο των επιθέσεων στην Φλωρεντία, το Μιλάνο και την Ρώμη, με δέκα νεκρούς και περί τους εκατό τραυματίες.
«Ηταν ο τελευταίος που εφάρμοσε την στρατηγική της βίας και των επιθέσεων της Κόζα Νόστρα (…) και την δολοφονία του Φαλκόνε και του Μπορσελίνο. Ανήκε στην ηγετική ομάδα που αποφάσισε όλες αυτές τις δολοφονίες», εξηγεί ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ναπολιτάνος δημοσιογράφος και συγγραφέας ειδικευμένος στην Μαφία.
Αντιμέτωπος με ορυμαγδό δικαστικών ερευνών για σύσταση και συμμορία στο πλαίσιο της Μαφίας και μακρά σειρά ανθρωποκτονιών, ο Ντενάρο εξαφανίζεται το καλοκαίρι του 1993 και συνεχίζει να διευθύνει την αυτοκρατορία του εγκλήματος από την σκιά.
Τον Νοέμβριο 1993, είναι εκ των διοργανωτών της απαγωγής του μικρού Τζιουζέπε Ντι Ματέο, για να πιεσθεί ο πατέρας του, Σαντίνο, να ανασκευάσει την κατάθεσή του για την δολοφονία του δικαστή Φαλκόνε. Έπειτα από ομηρία 779 ημερών, ο Ντενάρο και η ομάδα του δίνουν την διαταγή για την δολοφονία του 12χρονου παιδιού με στραγγαλισμό. Το σώμα του διαλύεται στην συνέχεια σε οξύ.
Το 1994 και το 1996, οι καταθέσεις των μετανοημένων μαφιόζων επιτρέπουν να αποσαφηνισθεί ο ρόλος του στην Κόζα Νόστρα. Το 2000, έπειτα από την δίκη – κολοσσό κατά της Μαφίας με την επωνυμία Omega στο Τράπανι, ο Ντενάρο καταδικάζεται ερήμην σε ισόβια κάθειρξη.
Τα χρόνια που καταζητείται από όλες τις ιταλικές αστυνομίες, διαχειρίζεται τις υποθέσεις του μέσω των pizzini, των σύντομων μηνυμάτων γραμμένων σε χαρτάκια, που τόσο αγαπούν οι μαφιόζοι.
Στο κρησφύγετό του βρέθηκαν εκτός των βιογραφιών του Πούτιν και του Χίτλερ, αντικείμενα σχετικά με την ταινία «Ο Νονός», όπως μία αφίσα του Αλ Πατσίνο, ένα μαγνητάκι με τον Μάρλον Μπράντο και ακόμη ένα με έναν μαφιόζο που καπνίζει, ενώ δίπλα του υπάρχει η φράση «Ο Νονός είμαι εγώ».
Το 2015, η εισαγγελέας Τερέζα Πριντσιπάτο δήλωσε ότι το γεγονός ότι διέφευγε επί τόσο καιρό από την αστυνομία και μπορούσε να μετακινηθεί εύκολα οφειλόταν στο ότι απολάμβανε προστασίας «σε πολύ υψηλό επίπεδο». Η εισαγγελέας δεν έδωσε διευκρινίσεις για το είδος αυτής της προστασίας. «Είχαμε επιβεβαίωση για την παρουσία του στην Βραζιλία, την Ισπανία, την Βρετανία, την Αυστρία…», είχε δηλώσει έκπληκτη η εισαγγελέας.
Η περιουσία του από το εμπόριο ναρκωτικών, τα τυχερά παιχνίδια, αλλά και τις… ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτιμάται από τα ιταλικά μέσω ενημέρωσης σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκικά παιχνίδια με το μειονοτικό σχολείο στη Ξάνθη