Αυτή η στρατηγική μπορεί, ωστόσο, να μην επιβιώσει της ρωσικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία ή της αναμενόμενης ανάληψης της ισραηλινής πρωθυπουργίας από τον Γιαΐρ Λαπίντ το 2023. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δεν καταδίκασε τη ρωσική επιθετικότητα, μένοντας σιωπηλός όταν του ζητήθηκε από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υιοθετήσει σκληρότερη στάση έναντι της Μόσχας. Το Ισραήλ έχει, επίσης, αποκρούσει τις πιέσεις για να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα Ρώσων ολιγαρχών που φεύγουν από τη Ρωσία και των κεφαλαίων τους, αγνοώντας παράλληλα το αίτημα για παροχή πιο ουσιαστικής βοήθειας στην Ουκρανία σε επίπεδο στρατιωτικό και αυτό των πληροφοριών. Παράλληλα, ο Μπένετ έχει συνεχή διάλογο με τον Ζελένσκι, παρέχοντας ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στην Ουκρανία. Το ενδιαφέρον του Ισραήλ για ουδετερότητα στη ρωσοουκρανική σύγκρουση πηγάζει από τους σταθερούς οικονομικούς, θρησκευτικούς, κοινωνικούς και στρατιωτικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία.
ΤΟ 2019 διέρρευσε η διμερής συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας στην οποία το Ισραήλ δεσμεύεται να αρνηθεί να πουλήσει όπλα στη Γεωργία και την Ουκρανία με αντάλλαγμα η Ρωσία να μην πουλήσει όπλα στο Ιράν. Το 2010, Ισραήλ και Ρωσία υπέγραψαν πενταετή στρατιωτική συμφωνία και το 2015 η Ρωσία αγόρασε μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου IAI Searcher 3 από το Ισραήλ. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2021, το Ισραήλ αναγνώρισε το εμβόλιο Sputnik V (το οποίο δεν αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ή τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) ως αποδεκτό εμβόλιο για την είσοδο. Η κίνηση αυτή ήταν απροσδόκητη, δεδομένων των αυστηρών κανόνων της ισραηλινής κυβέρνησης για την Covid-19 και του ιστορικού της αποδοχής μόνο διεθνώς αναγνωρισμένων εμβολίων.
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ υπ. Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός το 2023, έχει πιο σκληρή στάση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα σε σχέση με τον Μπένετ. Ο Λαπίντ έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του στην ουκρανική προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι είναι «ηθική υποχρέωση» του Ισραήλ να βοηθήσει τους εκτοπισμένους. Μία από τις θεμελιώδεις βάσεις των ουκρανοϊσραηλινών σχέσεων είναι ότι η Ουκρανία φιλοξενεί σημαντικό αριθμό Εβραίων για περισσότερο από μία χιλιετία. Επίσης, από το 1800, περίπου 1,5 εκατομμύριο Ρώσοι (όρος που χρησιμοποιείται στο Ισραήλ για να ορίσει τους μετανάστες από οποιοδήποτε μέρος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης) έχουν μεταναστεύσει στο σύγχρονο κράτος του Ισραήλ. Το 15% των Ισραηλινών μιλά ρωσικά. Ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ένας ρωσικής καταγωγής μετανάστης από την πρώην Σοβιετική Ενωση και ηγέτης του κόμματος Yisrael Beiteinu, το οποίο κατέχει επτά έδρες στην κυβέρνηση, λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξής του από τον μεγάλο ρωσικό πληθυσμό της χώρας.
ΣΥΜΦΩΝΑ με το υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ουκρανίας και Ισραήλ έφτασε σχεδόν τα 800 εκατ. δολάρια το 2020. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2021 για τη ρωσική και την ισραηλινή οικονομική συνεργασία από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Συγκρότησης έδειξαν ότι η Ρωσία εξήγαγε 135 εκατ. δολάρια στο Ισραήλ και εισήγαγε 122 εκατ. δολάρια από το Ισραήλ.
Βραζιλία: Σοκ από τα όργια μεταξύ ανδρών σε διάσημη παραλία του Ρίο (βίντεο)
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ θα ακολουθήσει σκόπιμα πολιτικές για να αποφύγει να προκαλέσει τη Ρωσία, ώστε να παραμείνει πρώτος υποψήφιος για τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ζελένσκι σε συζητήσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, την εκκένωση αμάχων και άλλα θέματα. Για να βοηθήσει την Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρωσία, το Ισραήλ έστειλε την 1η Μαρτίου πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας 100 τόνων. Περίπου 25.000 Ουκρανοί έχουν αναζητήσει επί του παρόντος καταφύγιο στο Ισραήλ, 5.000 εκ των οποίων είναι μη Εβραίοι και έχουν λάβει προσωρινή βίζα.
ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ παρουσιάζεται ως δυνητικός μεσολαβητής, επιδιώκει να καθυστερήσει τη στήριξή του στις δυτικές κυρώσεις. Η ισραηλινή κυβέρνηση πιθανότατα θα βαδίσει σε αυτήν τη γραμμή την παροχή βοήθειας και υποστήριξης και στα δύο κράτη, εκτός εάν υπάρξει μια σημαντική κλιμάκωση από τη Ρωσία (π.χ. χρήση πυρηνικών όπλων κ.λπ.). Εάν η Ιερουσαλήμ υποκύψει στην πίεση των δυτικών κρατών να εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το Ισραήλ θα υποφέρει οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Η αξιοπιστία και οι διπλωματικές σχέσεις της Ιερουσαλήμ με τη Ρωσία, οι οποίες βελτιώθηκαν μετά την εκλογή του Πούτιν το 2000, πιθανότατα θα επανέλθουν στα προ του 1991 επίπεδα, όταν Ρωσία και Ισραήλ ήταν πότε σύμμαχοι και πότε αντίπαλοι.
Η ΕΝΑΛΛΑΓΗ στην εξουσία από τον Μπένετ στον Λαπίντ μπορεί να κάνει το Ισραήλ πιο δεκτικό στις απαιτήσεις της Δύσης για μια σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία. Ενώ ο Μπένετ έχει διατηρήσει την ουδετερότητα, αυτό θα μπορούσε να τελειώσει υπό τον Λαπίντ, δεδομένης της σχετικής ευθύτητας που επέδειξε για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της μεγαλύτερης συμπάθειας στις εκκλήσεις του Ζελένσκι για υποστήριξη. Ο Λαπίντ έχει καταδικάσει τις ρωσικές ενέργειες και έχει διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ για να παρακάμψει τις κυρώσεις. Μετά την ομιλία του Ζελένσκι στις 20 Μαρτίου στην Κνεσέτ (στο ισραηλινό Κοινοβούλιο, δηλαδή), σχολίασε, επίσης, ότι το Ισραήλ δεν θα γυρίσει ποτέ την πλάτη στους ανθρώπους που υποφέρουν από τον πόλεμο. Δεδομένης της πιο κεντρώας ιδεολογίας του Λαπίντ, τα στρατηγικά και προσωπικά του συμφέροντα θα μπορούσαν να αλλάξουν το ισραηλινό αφήγημα για τη σύγκρουση. Εάν ο Λαπίντ φύγει από την ουδετερότητα, θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ορισμένες κινήσεις κατά της Ρωσίας που του επιτρέπουν να ευθυγραμμιστεί στρατηγικά με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους του Ισραήλ.