Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν επισκέφθηκε το Κρεμλίνο στις 19 Απριλίου, λέγοντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών: «Δεν είναι μυστικό ότι η Ρωσία διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας και πρέπει για άλλη μια φορά να σημειώσω τον εξαιρετικό ρόλο σας στην κατάπαυση του πυρός και τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020».
Εκτός του Πούτιν, ο Πασινιάν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν και την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Βαλεντίνα Ματβιγιένκο.
Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Αρμενία βλέπει τις ενέργειες Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν με μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς καταγράφονται ολοένα και πιο πολλές απόπειρες κλιμάκωσης στην «Δημοκρατία του Ναγκόρνο – Καραμπάχ». Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας και Δύσης παρεμπόδισε επίσης τη διεξαγωγή περαιτέρω ειρηνευτικών συνομιλιών μέσω του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Στα τέλη Μαρτίου, ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν πέταξε στην Τουρκία, όπου δήλωσε ότι το Γιερεβάν προσπαθούσε να δημιουργήσει διπλωματικές σχέσεις με την Άγκυρα, η οποία επίσης θέλει να προχωρήσει προς αυτόν τον στόχο. «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να διστάσουμε να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως», είπε ο Αρμένιος διπλωμάτης.
Οι διπλωματικές σχέσεις Αρμενίας – Τουρκίας έχουν υπονομευθεί κυρίως από δύο γεγονότα: την απροθυμία της Άγκυρας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη σύγκρουση για το Καραμπάχ.
Εξαιτίας αυτού, τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας δεν χαράχτηκαν επίσημα, αλλά είναι αποκλεισμένα από τουρκικά στρατεύματα. Τώρα, ωστόσο, το πρόβλημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας έχει υποχωρήσει στο παρασκήνιο και το Γιερεβάν έχει εντείνει τις ειρηνευτικές του προσπάθειες.
Στις αρχές Απριλίου, ο Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου, με τη μεσολάβηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια επιτροπή για την οριοθέτηση των συνόρων, κάτι απαραίτητο για τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης.
Ειδήσεις σήμερα
Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» σήμερα το ποσό – Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη, Χατζηδάκη στο Μαξίμου
Ρούλα Πισπιρίγκου: «Μαμά γιατί τρέμω;» – Αυτό είναι το λάθος που την «πρόδωσε» στην παιδίατρο
Πασχαλινό τραπέζι: Τιμές φωτιά για οβελία και κηπευτικά [συγκριτικός πίνακας με πέρυσι]